🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Средиземноморието – изгарящият регион на изменението на климата

Горски пожари опустошават вече няколко страни в региона след период на рекордни жеги

Близо 10% от територията на гръцкия остров Родос е изпепелена от пожарите
Близо 10% от територията на гръцкия остров Родос е изпепелена от пожарите
Близо 10% от територията на гръцкия остров Родос е изпепелена от пожарите    ©  Reuters
Близо 10% от територията на гръцкия остров Родос е изпепелена от пожарите    ©  Reuters

Обширни райони на Средиземноморието бяха обхванати от силни горещи вълни през тази седмица, които доведоха до смъртта на десетки. До момента заради пожарите в Алжир, разпространили се и в съседен Тунис, са загинали поне 34 души. В Италия поради бурите, разразили се в северната част на страната, са загинали двама. Пожари са обхванали и Португалия и испанския остров Гран Канария. Пожарникари се бориха с горски пожари в район на юг от хърватския адриатически град Дубровник късно във вторник, като силните южни ветрове попречиха на използването на самолети. Ураганен южен вятър, духащ в Дубровнишко-неретванската област, подхрани широко разпространен пожар в открито пространство в района на Плат, съобщи Хърватската противопожарна служба (HVZ) на своя уебсайт.

Районът, засегнат от пожара, е само на 12 километра от средновековния средиземноморски град Дубровник, основна туристическа дестинация в Хърватия.

Тежка ситуация в Гърция

Гърция е силно засегната, като през последните дни властите са евакуирали повече от 20 хил. души от домове и курорти в южната част на остров Родос, а вчера двама пожарникари загинаха, след като самолетът им се разби в хълм близо до град Каристос на остров Евбея. Според данни на Министерството на транспорта от вторник близо 3 хил. туристи са се завърнали у дома със самолет, а туроператорите са отменили предстоящи пътувания. Властите призоваха хората в десетки селища в южната част на Родос и на остров Корфу, да се евакуират, изпращайки им съобщения чрез номера за спешни повиквания 112 във вторник.

Фотогалерия: Хиляди бяха евакуирани от гръцкия остров Родос заради горските пожари

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Цялата галерия

Гръцката Национална метеорологична служба предупреди, че се очаква в сряда да е най-топлият летен ден в Гърция с температури до 46 градуса. През последните дни температурата в страната достигаше до 45 градуса. Днес тази температура може да бъде надхвърлена на полуостров Пелопонес, в Тива, Ламия и Аргос, поясни националната гръцка телевизия. От утре обаче се очаква спад в температурите.

Повече от 61 600 души в 35 европейски държави са починали от причини, свързани с горещините, от края на май до началото на септември миналата година, което е било най-горещото лято в Европа в историята.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е една от тези, които са на първа линия в борбата с изменението на климата, без да има лесно решение. "Ще заявя очевидното: пред лицето на това, пред което е изправена цялата планета, особено Средиземноморието, което е гореща точка на изменението на климата, няма магически защитен механизъм, ако имаше такъв, щяхме да го приложим", каза Мицотакис, цитиран от Reuters.

Пожарите ще окажат влияние и върху туристическата индустрия, която е в основата на гръцката икономика. Тя осигурява 18% от брутния вътрешен продукт и едно от всеки пет работни места, като приносът ѝ е още по-голям на острови като Родос.

Ефект от климатичните промени

Според публикувано във вторник проучване, проведено от World Weather Attribution, глобален екип от учени, изследващ ролята на климатичните промени за екстремните метеорологични условия, предизвиканото от човека изменение на климата е изиграло "решаваща" роля за екстремните горещини, обхванали Северна Америка, Европа и Китай този месец, като без него събитията през юли са щели да бъдат "изключително редки".

"Температурите в Европа и Северна Америка биха били почти невъзможни без въздействието на климатичните промени", заяви Изидин Пинто от Кралския метеорологичен институт на Нидерландия, един от авторите на изследването. "В Китай вероятността това да се случи е била около 50 пъти по-голяма в сравнение с миналото."

Според учените El Niño вероятно е допринесъл за допълнителните горещини в някои региони, но основният фактор е увеличаването на парниковите газове, а ако емисиите не бъдат намалени, горещините ще стават все по-вероятни. Те изчисляват, че ако средните глобални температури се повишат с 2°С над прединдустриалните нива, на всеки две до пет години ще има продължителни периоди на екстремни горещини. Понастоящем се смята, че средните температури са се повишили с повече от 1.1°С.

Според учените от World Weather Attribution горещините са нанесли големи щети на реколтата и на добитъка, като сериозно са пострадали посевите от царевица и соя в САЩ, мексиканският добитък, маслините в Южна Европа, както и китайският памук.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 4

    Откакто се помня в този географски пояс, не само в Средиземноморието, а и в Калифорния и южните щати на Америка има огромни пожари. Сега е модерно това да се отдава на "климатични промени". Преди, когато още не ни ги бяха натъпкали в ушите, си беше просто летни пожари.

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "borodino":

    А за пожарите в Сибир същото ли ще напишеш, Буратино смешен. В тундрата също е нормално да има пожари, така ли? Т-р пр-ст.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#1] от "borodino":

    В Австралия до скоро даже гги предизвикваха изкуствено, за да могат да ги контролират.

    До коментар [#2] от "popopo":

    Историята с пожарите в Сибир е подобна на тези в България - еднио фирми незаконно са изсекли и изнесли част от гората и сега тя "изгаря" прикривайки следите. Тъжното е, че след това загиват хора в борбата с тях.

    Нередност?
Нов коментар