🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Амазонските нации постигнаха само декларация за борба с обезлесяването

В документа липсва консенсус как точно да се действа и в какви срокове

Президентите на Колумбия и Бразилия - Густаво Петро и Лула да Силва, обсъдиха решения на проблема с обезлесяването
Президентите на Колумбия и Бразилия - Густаво Петро и Лула да Силва, обсъдиха решения на проблема с обезлесяването
Президентите на Колумбия и Бразилия - Густаво Петро и Лула да Силва, обсъдиха решения на проблема с обезлесяването    ©  Reuters
Президентите на Колумбия и Бразилия - Густаво Петро и Лула да Силва, обсъдиха решения на проблема с обезлесяването    ©  Reuters

Делегати от осемте държави, на чиито територии се намира Амазонската екваториална гора, се срещнаха за пръв път от 14 години, за да обсъдят решения на проблема с обезлесяването. Дипломатите проведоха разговорите в бразилския град Белем и подписаха обща декларация за създаване на съюз за защита на най-голямата тропическа гора в света, пише Reuters.

Това е ключов елемент от борбата с климатичната криза, заради тоновете въглероден диоксид, които дърветата в Амазония абсорбират и които иначе биха останали в атмосферата и допринесли за глобалното покачване на температурите.

Консенсус относно общ план за действие не е бил постигнат по време на срещата, като е било прието всяка членка на съюза да решава самостоятелно какви действия ще предприеме за борбата с обезлесяването в района. Белемската декларация, която подписаха представителите на осемте страни, призовава за подобрено сътрудничество по теми като здравеопазване, устойчиво развитие и строежи, управление на водите и обща позиция по време на глобалните срещи за климата. Най-скорошната такава ще е Конференцията на ООН за изменението на климата през 2025 г.

Разногласията остават

Разногласията в съюза предстои да бъдат изгладени. Густаво Петро, президентът на Колумбия, призовава другите седем членки на алианса да го подкрепят в неговото решение да се забрани търсенето на източници на петрол в района. Бразилия опонира на този план и в момента изследва територията около устието на река Амазонка за петрол. Белемската декларация не е конкретна в описанието на формата и типа на сътрудничество, за което членовете се съгласиха, и оставя контрола в ръцете на държавните глави, което може потенциално да породи допълнителни конфликти.

Бразилия в момента изследва територията около устието на река Амазонка за петрол.

Близо 60% от територията на Амазония се намира в Бразилия, а останалата част е в Боливия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Откакто бразилският президент Лула де Силва пое поста от предшественика си Жаир Болсонаро обезлесяването в Бразилия е намаляло драстично. Независимо от резултатите, постигнати от Лула, хиляди кв.км. от Амазония продължават да изчезват всяка година, подчертавайки напрежението, под което са поставени членовете на Белемската декларация.

Преди срещата в Белем Лула призова за сътрудничество и обща цел за пълно прекратяване на обезлесяването на Амазония до 2030 г. - план, който Бразилия вече е одобрила и привела в действие. Лула заяви, че има "силно влошаване на климатичната криза" и че "предизвикателствата на нашата ера и възможностите, идващи от тях, изискват да действаме заедно". И добави: "Никога ситуацията не е била толкова спешна."