🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лула се завръща

Новият стар президент на Бразилия ще се изправи пред по-предизвикателна среда, отколкото при първия си мандат

Плановете на Лула да направи данъчното облагане по-просто и по-прогресивно могат да помогнат за растежа, но е малко вероятно да бъдат одобрени от Конгреса.
Плановете на Лула да направи данъчното облагане по-просто и по-прогресивно могат да помогнат за растежа, но е малко вероятно да бъдат одобрени от Конгреса.
Плановете на Лула да направи данъчното облагане по-просто и по-прогресивно могат да помогнат за растежа, но е малко вероятно да бъдат одобрени от Конгреса.    ©  Reuters
Плановете на Лула да направи данъчното облагане по-просто и по-прогресивно могат да помогнат за растежа, но е малко вероятно да бъдат одобрени от Конгреса.    ©  Reuters

След четири катастрофални години под управлението на крайнодесния популист Жаир Болсонаро, който опустошаваше тропическите гори и третираше пандемията като "лек грип", Бразилия ще има нов президент през 2023 г. Луис Инасио Лула да Силва, основател на лявата Работническата партия и президент на страната между 2003 и 2010 г., отново ще управлява след брутална и на моменти белязана от насилие кампания. На балотажа на 30 октомври той победи Болсонаро с 50.9% срещу 49.1%.

В навечерието на изборите Болсонаро накара феновете си да повярват, че всичко друго освен негова победа би било "измама". След обявяването на резултатите той отказа да говори близо два дни, но накрая заяви, че ще спазва конституцията, улеснявайки смяната на властта.

Раздялата с него ще върне Бразилия на световната сцена по отношение на борбата срещу климатичните промени и усилията за установяване на мир и демокрация в Латинска Америка, което е може би от най-голямо значение за съседна Венецуела. Междувременно Лула ще се стреми да възстанови нормалното състояние на затъналите институции в Бразилия, докато следва лява икономическа и социална програма. Той обаче ще трябва да се справи с това да управлява с консервативен Конгрес и да обедини поляризираната страна. Много бразилци все още обвиняват неговата Работническа партия за мащабния корупционен скандал, известен като Lava Jato ("Автомивка"), и за рецесията през 2014-2016 г., от която икономиката така и не се е възстановила напълно.

Лула казва, че негов приоритет е да помага на бедните. Той обещава да увеличи паричните плащания, да опрости някои дългове и да започне голяма инфраструктурна програма, която да стимулира растежа и да осигури работни места. Но икономиката на Бразилия е в много по-трудно положение, отколкото когато той пое поста през 2003 г. Ако правителството му изпълни плановете си да замени тавана на държавните разходи с по-гъвкаво фискално правило, той ще трябва да убеди пазарите, че не планира серия от харчове - в противен случай лихвените проценти ще скочат и валутата ще пострада. Плановете на Лула да направи данъчното облагане по-просто и по-прогресивно могат да помогнат за растежа, но е малко вероятно да бъдат одобрени от Конгреса. Приватизацията и реформите в публичния сектор имат дори по-малки шансове.

Лула има по-добри изгледи за напредък в сферата на околната среда. Първата му задача ще бъде да възстанови важни държавни агенции за нейната защита, чиито бюджети бяха орязани от Болсонаро, а персоналът им - съкратен. Надеждата е, че строгото налагане на правилата ще намали темповете на обезлесяване, особено в Амазонската джунгла, която има решаваща роля за забавяне на климатичните промени. Лула вероятно ще търси по-голямо сътрудничество между амазонските страни и повече международно финансиране за устойчиво икономическо развитие, което е необходимо, за да разубеди бедните жители на Амазония да участват в незаконен добив на суровини, животновъдство и изсичане. "Зелената икономика" на Бразилия все още е само идея. Превръщането ѝ в реалност ще изисква изследвания и инвестиции, особено в науката и технологиите.

Въпреки че Лула е опитен политик, той ще срещне трудности с поддържането на управляваща коалиция в Конгреса. Партията на Болсонаро вече е най-голямата в двете камари; неговите съюзници ще използват всяка възможност да блокират дневния ред на левия президент. Лула ще опитва да си сътрудничи с дясноцентристките партии, които ще поискат част от бюджета и държавни постове в замяна на своята подкрепа. Ще му бъде доста по-лесно, ако изборите за лидери на Сената и долната камара през февруари не доведат болсонаристи начело.

Движението на Болсонаро ще остане могъща сила в бразилското общество вероятно много след 2023 г. Около 58 млн. души гласуваха за Болсонаро. След победата на Лула хиляди болсонаристи блокираха пътища и поискаха "намеса на военните", макар да изглежда вероятно безредиците да преминат в неохотно примирение. Но Болсонаро има маса лоялни последователи, които по негова команда могат да бъдат мобилизирани - например при опит да бъде съден за лошото управление на пандемията. Много от тях вече не вярват на институции като мейнстрийм медиите и Върховния съд, а предпочитат вместо това да стоят в балона на дясното движение. Лула трудно ще спечели тяхното одобрение. Бразилия с години ще остане разединена.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар