ЕС отлага зелени регулации за внос от обезлесени райони

Развиващите се държави се възпротивиха на промените на Брюксел

Служители в ЕС казаха, че Брюксел ще възприеме регионален, а не национален подход, за да успокои притесненията на развиващите се страни
Служители в ЕС казаха, че Брюксел ще възприеме регионален, а не национален подход, за да успокои притесненията на развиващите се страни
Служители в ЕС казаха, че Брюксел ще възприеме регионален, а не национален подход, за да успокои притесненията на развиващите се страни    ©  Reuters
Служители в ЕС казаха, че Брюксел ще възприеме регионален, а не национален подход, за да успокои притесненията на развиващите се страни    ©  Reuters

ЕС възнамерява да отложи строгия контрол върху вноса от региони, предразположени към обезлесяване, след като няколко страни в Азия, Африка и Латинска Америка изразиха притеснението си, че правилата ще бъдат тежки, несправедливи и ще изплашат инвеститорите, съобщава Financial Times. Брюксел ще отложи класифицирането на страните в нисък, стандартен или висок риск, което трябваше да бъде въведено до декември, и вместо това ще определи всяка страна като стандартно рискова, за да им даде повече време да се адаптират към регламента срещу обезлесяването, казват пред британското издание служители на ЕС.

"Ние просто няма да класифицираме, което означава, че навсякъде ще има среден риск - имаме нужда от повече време, за да поставим системата на място", каза един служител. "Имаме много оплаквания от партньори. Отлагането означава, че нито една страна няма да има предимство пред друга."

Законът е част от европейската Зелена сделка, приета миналата година и целяща да намали ролята на потребителите в ЕС в изсичането на гори, като забрани вноса в блока на кафе, какао, палмово масло и каучук, които са отглеждани в обезлесени райони.

Регулацията предизвика недоволство в няколко развиващи се страни, които обвиниха ЕС в принудително налагане на зелените си стандарти върху други. Страните, които са основни производители на палмово масло, включително Индонезия и Малайзия, изразиха "множество опасения" относно новите правила в писмо до Европейската комисия през септември.

"Законодателството пренебрегва местните обстоятелства и възможности, националното законодателство и механизмите за сертифициране на развиващите се страни производители, както и техните усилия за борба с обезлесяването и многостранните ангажименти, включително принципа на общи, но различни отговорности", пише в писмото.

Компании предупредиха, че могат да се изтеглят от "високорискови" райони, защото трудностите да доказват, че продуктите им не идват от обезлесена територия, са твърде големи, докато няколко други предприятия предпочитат сделки за доставка с по-големи производители, които могат да си позволят да използват сложна технология за геолокация.

Законът, който е ключова част от плановете на Брюксел да достигне нетни нулеви емисии в блока до 2050 г., изисква от вносителите в съюза да предоставят данни за геолокация, за да доказват, че стоките им не произхождат от обезлесени региони. В началото се планираше регулацията да работи чрез светофарна система, която да класифицира страните като имащи висок, среден или нисък риск от обезлесяване.

Системата ще използва показатели като скоростта на деградация на земята и разширяването на селскостопанската дейност, както и доказателства от местни общности и неправителствени организации. Нивото на проверки върху вноса ще зависи от класификацията на района на произход, като европейските гранични власти ще проверяват 3% от стоките от средно рискови страни и 9% от високорискови страни.

Регулацията е върху стоки като животни, соя и дървесина. Без поставени регулации търсенето на ЕС за вноса на тези стоки би допринесло за обезлесяването на 248 хил. хектара годишно до 2030 г. според проучване на комисията. Служители в ЕС казаха, че Брюксел ще възприеме регионален, а не национален подход, за да успокои притесненията на развиващите се страни. Равнините на Южна Бразилия в крайна сметка ще бъдат определени като по-нискорискови от региона на Амазонка, където са изсечени огромни горски площи.

Бразилия е водещ износител на соя и други селскостопански стоки. Служител на ЕС обясни, че забавянето на процеса на класифициране няма да включва никакви законодателни промени, но е "сигнал, че не планираме да бързаме".

Развиващите се страни се противопоставят на прокарването на закона през юни 2023 г. поради липсата на ясни насоки как да се спазва. Те подчертават различни проблеми в регулацията, включително и риска, че стотици хиляди тонове кафе и какаови зърна могат да бъдат загубени. Зафрул Азиз, търговският министър на Малайзия, каза, че неговата държава и други в подобно положение имат нужда от време и консултации, за да въведат системи за контрол.

"Имаме нужда от време, защото е скъпо да спазваме тези стандарти, всички тези изисквания за прозрачност или разкриване на информация", каза той, добавяйки, че няма да е проблем за големите компании, но много "малки собственици" ще се затруднят да се съобразят. Той добави, че Куала Лумпур си сътрудничи с Брюксел за това как да приложи закона.

Европейската комисия е отказала коментар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар