🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хранителната индустрия настоява регулациите на ЕС за обезлесяване да се отложат

Липсва консенсус относно прилагането на мерките, както и какви са те

Новите правила означават, че компаниите за храни продукти, работещи в ЕС, ще трябва да определят точно географското местоположение на парцелите, на които са произведени техните стоки, и да са готови да предадат тези координати на органите на ЕС.
Новите правила означават, че компаниите за храни продукти, работещи в ЕС, ще трябва да определят точно географското местоположение на парцелите, на които са произведени техните стоки, и да са готови да предадат тези координати на органите на ЕС.
Новите правила означават, че компаниите за храни продукти, работещи в ЕС, ще трябва да определят точно географското местоположение на парцелите, на които са произведени техните стоки, и да са готови да предадат тези координати на органите на ЕС.    ©  Reuters
Новите правила означават, че компаниите за храни продукти, работещи в ЕС, ще трябва да определят точно географското местоположение на парцелите, на които са произведени техните стоки, и да са готови да предадат тези координати на органите на ЕС.    ©  Reuters

Хранително-вкусовата промишленост обяви, че не разполага с достатъчно време, за да се подготви за новите правила на ЕС за намаляване на въглеродните емисии от веригите за доставка на няколко основни стоки. Секторът обвинява Брюксел, че е публикувал предложения, в които липсват подробности и които няма да успеят да спрат обезлесяването.

Правилата, които ще задължат компаниите да доказват, че стоките им не са произведени върху наскоро обезлесени земи, трябва да влязат в сила в края на 2024 г. и ще превърнат ЕС в първия регион, който ще забрани вноса на продукти, свързани с обезлесяването. Засегнати ще бъдат стоки като палмово масло, кафе, какао, говеждо месо, соя и каучук.

Новите правила означават, че компаниите за храни, работещи в ЕС, ще трябва да определят точно географското местоположение на парцелите, на които са произведени техните стоки, и да са готови да предадат тези координати на органите на ЕС. Регулаторите ще извършват проверки, чийто брой ще зависи от степента на риска от обезлесяване на страната производител. Все още не е ясно колко стриктно ЕС ще прилага новите правила, което води до колебания сред компаниите относно това колко строг ще трябва да бъде техният подход.

Но в момента, в който се засаждат културите за 2024-25 г., много представители на индустрията твърдят, че ЕС е закъснял с финализирането на подробностите по инициативата, която има за цел да намали въглеродните емисии и да запази биоразнообразието, съобщава Financial Times. Например, все още не е изготвен окончателен списък на "високорисковите" държави, чиито изнасяни стоки ще бъдат подложени на допълнителни проверки. Процесът на подбор, който трябва да определи бъдещите вериги за доставки на компаниите, се превърна в дипломатически труден въпрос, тъй като много земеделски страни от т.нар. глобален Юг възразиха срещу него.

"Не е достатъчно да се измислят ограничения през декември 2024 г.," каза Натали Люкок, главен директор на Fediol, търговската група на ЕС за растителни масла. "В определени случаи трябва да инвестираш... не можеш да чакаш до последната минута."

Притесненията на сектора

Нане Толсма, директор в Satelligence, казва, че преговорите в индустрията стават по-сложни поради несигурността около законодателството. Производители на храни и търговци искат да уточнят в договорите си коя страна ще понесе последиците за неспазване на новите правила, което може да доведе до санкции до 4% от годишния оборот.

От сектора предупреждават, че новите правила могат да доведат до износ на продукти спазващи регулациите в Европа, а останалите стоки да бъдат изнасяни за други региони, което да доведе до по-високи цени за европейските консуматори и да не допринесе за борбата с обезлесяването. Освен това компаниите смятат, че ЕС "сляпо" прилага дефиницията си за обезлесяване, на която липса конкретика.

Според някои неправителствени организации, индустрията е имала предостатъчно време да се подготви за промените. Хранителни компании, които не са се подготвили, могат да се обърнат към страни с по-добра инфраструктура и системи за проследяване, като премахнат малките собственици в бедните държави според Герт ван дер Бийл, старши съветник по политиката на ЕС в Solidaridad. Бийл каза, че регулациите се обсъждат от 2015 г.

Musim Mas вече намалява броя на малките доставчици на палмово масло, които използва.

В сектора липсва консенсус относно подхода, който да използват, за да спадват регулациите и това да не доведе до свиване на броя на фермерите във високо рисковите държави. Лорент Сагара, управител на устойчивостта в JDE Peets, гигант в индустрията за кафе, каза, че компаниите трябва да вземат още по-стриктни мерки от наложените от ЕС. Сагара казва, че производителят на кафе работи с правителства и неправителствени организации, за да подсигури, че всички малки доставчици продължават да са включени в производствената верига.

Представител на ЕС обяснява, че комисията "работи много интензивно върху въвеждането на регулациите за обезлесяване, заедно с партньорски държави и компании, за да им помогне за подготовката." След ратифицирането на регулациите през юни, стартъпи, които картографират региони на обезлесяване са обявили висок интерес да участват в процеса.

"Определено има бързане", каза Томас Васен, главен изпълнителен директор на Meridia. Компаниите си мислят ,че "имаме твърде малко време", каза той. "Трябваше да започнем преди две години и сега се паникьосваме."

Други отбелязват, че има лимит на това колко може да помогне технологията. Нежеланието на доставчици и търговци да публикуват данни относно фермите, в които се произвеждат стоките им, означава, че някои вериги за доставки за продукти като соята могат все още да са "черна кутия," каза Андре Васконселос, управител в Trase, организация, която проследява веригите за доставки.

"Ние вече имаме цялото знание и технологична експертиза, когато опре до геопространствени данни, за да се въведе регулацията. Проблемът е липсата на политическа мотивация", каза той.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар