🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ оказват натиск върху Иран да не продава дронове на Русия

В замяна на това Вашингтон обсъжда с Техеран овладяване на дъгогодишната ядрена криза

Техеран - който официално отрича неговите безпилотни самолети да се използват в Украйна - многократно е искал от Москва да спре използването им в конфликта, но Вашингтон иска "по-конкретни стъпки"
Техеран - който официално отрича неговите безпилотни самолети да се използват в Украйна - многократно е искал от Москва да спре използването им в конфликта, но Вашингтон иска "по-конкретни стъпки"
Техеран - който официално отрича неговите безпилотни самолети да се използват в Украйна - многократно е искал от Москва да спре използването им в конфликта, но Вашингтон иска "по-конкретни стъпки"    ©  Reuters
Техеран - който официално отрича неговите безпилотни самолети да се използват в Украйна - многократно е искал от Москва да спре използването им в конфликта, но Вашингтон иска "по-конкретни стъпки"    ©  Reuters

САЩ настояват Иран да спре продажбата на въоръжени безпилотни самолети на Русия като част от обсъжданията на по-широко "неписано споразумение" между Вашингтон и Техеран за намаляване на напрежението и овладяване на дългогодишната ядрена криза. Администрацията на Байдън е повдигнала въпроса пред ислямския режим по време на непреки разговори в Катар и Оман тази година, твърдят хора, запознати с въпроса, пред Financial Times.

Дискусиите се провеждат успоредно с преговорите по сделката за размяна на затворници, в резултат на която миналата седмица Техеран прехвърли четирима иранско-американски граждани от затвора под домашен арест, казват източниците на изданието.

Искането на Вашингтон

Според ирански служител и друго лице, информирано за разговорите, САЩ искат Иран да спре да доставя на Русия безпилотни самолети, които Москва използва във войната в Украйна, както и резервни части за безпилотните самолети. Техеран - който официално отрича неговите безпилотни самолети да се използват в Украйна - многократно е искал от Москва да спре използването им в конфликта, но Вашингтон иска "по-конкретни стъпки".

Успешна размяна на затворници и всякакви допълнителни неофициални споразумения биха отбелязали първия пробив на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на Иран след повече от две години на непреки преговори с режима, в които той се опитваше да съживи ядреното споразумение от 2015 г., подписано от Техеран със световните сили, и да намали напрежението в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви във вторник, че САЩ следват стратегия на възпиране, натиск и дипломация, за да гарантират, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие, и да държат Техеран отговорен за нарушенията на правата на човека и "предоставянето на безпилотни самолети на Русия за използването им във войната срещу Украйна".

Ако бъде постигната сделка, Вашингтон ще се въздържа от налагане на нови санкции в някои области с изключение на тези, свързани с правата на човека, и няма да следи стриктно за спазването на вече въведените санкции върху продажбите на петрол, заяви иранският служител.

Преговарящите се надяват, че разговорите ще доведат до съгласие на двете страни за мерки за деескалация на напрежението. За Иран това би означавало да се съгласи да не обогатява уран с чистота над 60%, да подобри сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия и да се ангажира да не атакува американци, заявиха иранският служител и друго лице, информирано за преговорите.

В замяна на това Вашингтон ще се въздържа от налагане на нови санкции в някои области с изключение на тези, свързани с правата на човека, и няма да следи стриктно за спазването на вече въведените санкции върху продажбите на петрол, заяви иранският служител.

Друго искане на Иран е Белият дом да убеди страните от Европейския съюз да отпуснат санкциите и напрежението върху Техеран. Ислямската държава се притеснява, че европейските страни, които подписаха ядреното споразумение от 2015 г. - Великобритания, Германия и Франция, могат да върнат част от санкциите, след като клаузите от договора, ограничаващи иранската програма за балистични ракети, изтичат октомври, казва служителят. "Ние сме много притеснени за октомври, добави той. Ние очакваме, че [САЩ] ще намалят натиска върху Иран от различните страни."

САЩ и Иран постигнаха консенсус по повечето теми от преговорите, но разговорите ще продължат в Катар и Оман с главен фокус върху Русия. Дипломатът обаче също така предупреди, че "има доста голяма разлика между това да проведеш разговор [за мерките за деескалация] с един иранец и след това цялата иранска система да е готова да го приложи".

Размяна на затворници

В рамките на размяната Иран ще освободи четиримата американски затворници, прехвърлени от затвора "Евин" миналата седмица, както и още един американец, който вече е под домашен арест. САЩ ще освободят петима иранци.

Вашингтон също така ще позволи на Техеран да получи достъп до замразените средства за петрол в размер на 6 млрд. долара, държани в Южна Корея, след като парите бъдат прехвърлени по сметка в Катар, където ще бъдат наблюдавани, за да се гарантира, че се използват само за стоки, които не са обект на санкции.

Очаква се да минат няколко седмици, преди гражданите на САЩ да излетят от Техеран, тъй като прехвърлянето на 6 млрд. долара е свързано с освобождаването на затворници. Според анализатори американските официални лица ще бъдат сигурни, че сделката е изпълнена, едва когато задържаните в Иран затворници напуснат иранското въздушно пространство.

Като се има предвид докъде е стигнала ядрената програма на Иран, длъжностните лица и анализаторите са единодушни, че споразумението от 2015 г. е непоправимо. В резултат на това администрацията на Байдън иска да удържи ядрената криза до след президентските избори в САЩ през 2024 г. Ако Байдън спечели, може да се открие възможност за постигане на по-всеобхватно споразумение, смятат анализатори.

"Най-добрият сценарий от гледна точка на американската политика е нещата да не се влошават и да се избегне голяма ескалация", казва Хенри Рим, старши сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, мозъчен тръст. "Но има много рискове.... и много причини да се опасяваме, че нещата могат да се задържат толкова дълго."

Предишни дипломатически усилия за ограничаване на иранската ядрена програма се провалиха, а американски представители предупредиха, че напредъкът на страната в обогатяването на уран означава, че на Техеран може да му отнеме само две седмици, за да произведе достатъчно количество делящ се материал за ядрено оръжие.

От две години Иран обогатява уран на 60% - най-високото ниво в историята си и близко до оръжейния клас - след като агресивно увеличи ядрената си дейност в отговор на мерките на Тръмп. Анализаторите предупреждават, че дори Иран и САЩ да се споразумеят за деескалиращи мерки, основният въпрос за справяне с ядрените амбиции на Техеран остава все така предизвикателен и сложен.