🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Нападението с дронове срещу Псков показва сериозно увеличаване на украинските способности да нанасят удари с безпилотни апарати на изключително голяма дистанция.
Нападението с дронове срещу Псков показва сериозно увеличаване на украинските способности да нанасят удари с безпилотни апарати на изключително голяма дистанция.    ©  Reuters

Войната | Украйна засипа Русия с дронове камикадзе

В най-мащабната украинска атака с безпилотни апарати тази нощ са унищожени минимум четири тежки руски военнодесантни самолета Ил-76 на летището в Псков

Нападението с дронове срещу Псков показва сериозно увеличаване на украинските способности да нанасят удари с безпилотни апарати на изключително голяма дистанция.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко седмици украинските удари с дронове срещу територията на Русия по-скоро станаха регулярни. Тази нощ обаче украинските въоръжени сили извършиха най-масираната си подобна атака с безпилотни летателни апарати от началото на руската инвазия преди година и половина. Нападения срещу военни цели са регистрирани в няколко различни руски области, като най-сериозното от тях е срещу летището в Псков, където е имало серия големи експлозии.

По неофициална информация от различни източници аеропортът е ударен с над 20 дрона камикадзе, като са повредени или унищожени между два и четири тежки военнотранспортни самолета Ил-76. Слухове от последните часове обаче твърдят, че пострадалите въздухоплавателни средства може да се окажат шест, включително и един стратегически бомбардировач Ту-22. През нощта от летището са евакуирани всички самолети, поразена е също така горивната база на съоръжението.

В града е активиран план "Еделвайс", при което всички силови ведомства са вдигнати по тревога и оборудвани с армейска екипировка. По неофициална информация дрон е ударил и склада с боеприпаси на поделението на специалните сили на ГРУ в Псков. Твърди се също, че през нощта на територията на европейската част на Русия е активиран план "Килим", при което са спрени всички полети на самолети с изключение на военните и тези на службите за сигурност и реакция при извънредни ситуации.

Нападението с дронове срещу Псков е важно поради поне две причини. На първо място то демонстрира сериозно увеличаване на украинските способности да нанасят удари с безпилотни апарати на изключително голяма дистанция. Населеното място се намира на минимум 660 км от Украйна, ако се лети по права линия директно над Беларус и на поне 750-800 км, ако се минава само над Русия. То демонстрира и огромни пробойни в покритието на системите за противовъздушна отбрана по западната граница на Русия. В този контекст различни руски военни блогъри вече спекулират, че атаката евентуално може да е била извършена не от Украйна, а от територията на много по-близките балтийски републики Естония или Латвия.

В отговор на украинското нападение с безпилотници руската армия е нанесла удари с крилати ракети и ирански дронове.

Подобен сценарий обаче е почти изключен, тъй като малките екссъветски републики от години се страхуват от евентуална изненадваща руска инвазия и по никакъв начин не биха се държали провокативно и създавали условия за подобно руско нахлуване. Според разчети на НАТО отпреди началото на руската инвазия в Украйна армията на Кремъл има военен потенциал превземе за 72 часа трите прибалтийски страни-членки на алианса. Затова лидерите на Латвия, Литва и Естония искат перманентното разполагане на съюзнически войски на тяхна територия да се увеличи до 50 хил. души.

Другият важен момент около среднощната атака с безпилотни апарати е, че в Псков е разположена базата на елитната руска 76-та въздушнодесантна дивизия. Поразените с дронове транспортни самолети се използват от нея за бързо превозване на десантчици и бойна техника до потенциалния театър на военните действия. 76-та въздушнодесантна дивизия и поразените военно-транспортни самолети бяха използвани и по време на злополучния руски десант срещу киевското летище "Гостомел", който се превърна в касапница за нашествениците.

Въпросното елитно бойно формирование също така е част от стратегическия резерв на руската армия и беше активирано през последните няколко дни за предотвратяване на евентуален украински пробив на фронтовата линия в района на селището Роботине. В този сектор въоръжените сили на Киев отбелязват сериозен напредък през последните дни, пробиха първата отбранителна линия на Кремъл и си проправят път по оста към Токмак и Мелитопол, за да прекъснат т.нар. сухопътен коридор от Крим към Русия. В този смисъл изваждането от строя на четири Ил-76 сериозно ще затрудни мобилността на елитните руски десантчици в момент, който може да се окаже съдбоносен за изхода на война.

Другата значима цел на среднощната украинска атака с дронове е на територията на съседната Брянска област. Там е поразена сградата на завода "Кремний ЕЛ" - едно от най-големите руски предприятия за производство на микроелектроника. По предварителни данни в района на фабриката има сериозни разрушения. Нападението е важно в контекста на това, че след началото на инвазията и налагането на търговско ембарго Русия изпитва все по-сериозни затруднения да осигурява микрочипове за своя военно-промишлен комплекс и най-вече за производството балистични и крилати, самолети, вертолети, радари и високоточни "умни" боеприпаси.

Освен в Псковския и Брянския регион, обект на атаки с дронове тази нощ са били и Московска, Калужка, Липетска, Тулска, Рязанска и Орловска области на Русия, където всички цивилни самолети са били спешно приземени. В отговор на украинското нападение с безпилотници руската армия е нанесла удари с крилати ракети и ирански дронове. Военновъздушните сили на Киев твърдят, че всичките 28 крилати ракети "Калибр" са били унищожени, както и 15 от 16 броя безпилотни апарата "Shahed".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 3

    Интересното е дали Литва или Латвия са замесени.. в тая акция.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "mickmick":

    Псков е на няма 100 км от границата с Естония и Латвия.
    Ако дроновете са пуснати от Украйна, те трябва да прекосят Беларус или да пролетят над 1000 км над руска територия.
    Украина губи войната на бойното поле и може би опитва преди това да я направи световна?

    Нередност?
  • 3
    ymx16743151421159545 avatar :-|
    ken libidibi

    До коментар [#2] от "borodino":
    Ами до Москва летят. Колко му е да леят и над Белорусия? Украинците едва ли се притесняват от Белоруска намеса- нали руснаците вече използват белоруската територия с военна цел.

    Нередност?
Нов коментар