🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БРИКС срещу долара - мисията невъзможна

Икономиките в организацията имат твърде много различия, а създаването на единна валута изисква много общи системи за управление

Темата накратко
  • Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която влизат още Бразилия, Индия и Южна Африка, обмисля идеята за разработване на обща валута.
  • Делът на долара в световните официални валутни резерви е 58%, въпреки че от 2000 г. насам той е намалял с 13 процентни пункта. Той доминира в международното банкиране и световната търговия.
  • Според нидерландската банка ING присъединяването на Саудитска Арабия към блока на БРИКС e предизвикателство за доминиращата роля на долара в световната търговия, но само в дългосрочен план.

Оплакванията от зелената валута не са нещо ново. Преди близо шест десетилетия един френски финансов министър се изказа по адрес на "прекомерната привилегия", която хегемонията ѝ предоставя на САЩ. Геополитическите промени в момента дават възможност да се оспори господството на долара, а недоволството е разбираемо. Санкциите срещу Русия след инвазията ѝ в Украйна подчертаха рисковете от държането на чуждестранни резерви в активи, деноминирани в долари. Валутните колебания, особено неотдавнашното покачване на курса на долара до 20-годишен връх, могат да причинят реални щети. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) 10% поскъпване на долара намалява производството на развиващите се икономики с 1.9% след една година.

Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която влизат още Бразилия, Индия и Южна Африка, обяви, че обмисля идеята за разработване на обща валута. Бразилският президент Лула да Силва използва последната среща на лидерите на организацията, за да призове за създаването ѝ (в миналото той се опита безуспешно да убеди и страните от Южна Америка, обединени в блока Mercosur от създаването на единна валута).

Доларът е основната валута, използвана в световната търговия, което означава, че фючърсните договори за суровини като петрол и природен газ често се оценяват в долари - което е огромен източник на икономическа мощ за САЩ. Например, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Вашингтон успя да замрази половината от валутните резерви на Москва и да изключи банките на страната от международната платежна система SWIFT. В резултат на това Индия и Китай започнаха да уреждат договори за внос на енергия от Русия, използвайки китайски юани.

На какво се дължи господството

Основните резервни валути са страдали и преди, какъвто е примерът със спада на британския паунд след Първата световна война. Отдръпването от долара може да отслаби валутата, да повиши лихвените проценти в САЩ и да намали търсенето на американски държавни ценни книжа. В края на миналата година около 7.4 трлн. долара, или 31%, от държавните ценни книжа са собственост на чуждестранни инвеститори. Безразсъдството на пазара по отношение на дълговата тежест на САЩ бързо би се променило.

И все пак срив на долара е малко вероятен. Той дължи господството си на мрежовите ефекти от масовото използване в международната търговия, дълбочината на американските капиталови пазари и върховенството на закона. Делът на долара в световните официални валутни резерви е 58%, въпреки че от 2000 г. насам той е намалял с 13 процентни пункта. Той доминира в международното банкиране и световната търговия. Доларът е от едната страна на почти 90% от глобалните валутни транзакции, показват данните на Bank of International Settlements.

След западните санкции Русия се ориентира към юана, който сега представлява 16% от плащанията по износа ѝ. Но други страни от групата БРИКС, особено Индия, се опасяват от потенциалната доминация на Пекин. Това, както и валутният контрол, ги изнервя. Обсъжданото от тях разработване на обща валута е безпредметно, смятат експерти.

Според високопоставен индийски политик американският долар няма да загуби скоро позицията си на водеща световна валута въпреки усилията на страните от БРИКС да го подкопаят. Пред CNBC министърът на петрола и газа Хардип Сингх Пури заяви, че не очаква скоро да се случи "дедоларизация" - термин, с който се описва координирано движение за намаляване на доминиращата роля на долара в международната търговия.

"Пожелавам много добро на всички валути - смятам, че индийската рупия трябва да бъде водещата валута в света, но съм и реалист."

Какви са пречките пред нова валута

Най-важният въпрос все пак остава този за трудностите, които съпътстват създаването на една нова валута. Лула сравни желанието си със създаването на еврото, но истината е, че задачата пред БРИКС е значително по-трудна.

Първата причина за това е фактът, че всички държави в еврозоната са демократични. Те са на едно и също мнение по отношение на външната политика и всички са членове на НАТО. Имат споделено търговско законодателство, изготвено от общ парламент, и споделена изпълнителна власт, под общ върховен съд, в съюз с колективни институции, датиращи от 1957 г. Държавите членки нямат право на вето върху определени политики.

Ситуацията в БРИКС е коренно различна. Някои са основно вносители на стоки, други - износители. Някои са демокрации, други са диктатури, които дори воюват с демокрации. Китай и Индия са от двете страни на стратегическото разделение на Азия. Никой не желае да се подчинява на съвместни закони, съвместни съдилища и нещо подобно на съвместна изпълнителна власт. Готовността за приемането на тези мерки обаче е основополагащо изискване за създаването на обща валута.

Сложността на задачата не убягва и на управителя на централната банка на Южна Африка Лесетжа Кганяго. "Ако я искате [новата валута], ще трябва да получите банков съюз, ще трябва да получите фискален съюз, трябва да постигнете макроикономическа конвергенция", каза Кганяго. "Важно е, че имате нужда от дисциплиниращ механизъм за страните, които не отговарят на него. Освен това те ще имат нужда от обща централна банка... къде се намира тя?", добави тя, цитирана от Reuters.

Китайската амбиция

Една от държавите в БРИКС, която би спечелила най-много от създаването на нова валута, е Китай. Страната е най-голямата икономика в организацията и втората в света, като детронирането на долара би се разглеждало като изключителен момент в съперничеството между Пекин и Вашингтон,

Големината на китайската икономика поставя страната в лидерско положение в БРИКС. Това се вижда и от Новата банка за развитие на БРИКС, като комунистическата партия я вижда като добра възможност за прекратяване на американската доминация. "Новата банка за развитие има щатския долар като основна валута. Ние сме здраво вградени в полукълбото на щатския долар", заяви пред Bloomberg Лесли Маасдорп, главен финансов директор на банката.

Освен това създаването на нова валута няма да сложи край на ситуацията, в която държавите от БРИКС са зависими от друга - вместо зависимостта да е от САЩ, тя ще е от Китай. Неизбежно е Пекин да бъде водеща сила при създаването на новата парична единица, като другите членки на БРИКС няма да имат избор, освен да се съобразят с китайските искания. Общата големина на икономиките от БРИКС е малко над 26 трлн. долара, като 16 трлн. от тях се дължат на Китай.

Ефект от потенциално разширение на БРИКС

В опит да увеличи влиянието си, на последната среща в Йоханесбург страните от БРИКС предложиха организацията да се разшири и поканиха Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Разширяването има за цел да създаде противовес на групата от най-развитите страни Г-7, като руският президент Владимир Путин е особено заинтересован да използва силата на БРИКС, за да отслаби хегемонията на американския долар в световната финансова система.

Според нидерландската банка ING присъединяването на Саудитска Арабия към блока на БРИКС e предизвикателство за доминиращата роля на долара в световната търговия, но само в дългосрочен план. Екип на ING, ръководен от Крис Търнър, глобален ръководител на отдел "Пазари", смята, че присъединяването на Саудитска Арабия, вторият по големина производител на петрол в света след САЩ, заедно с други износители на енергия - Иран и ОАЕ, неизбежно ще насочи дебата към използването на валути, различни от долара, в търговията.

Прибавянето на държавите от Близкия изток би оставило разширения блок с почти 42% от световния добив на суров петрол.

"Ето защо, като се имат предвид амбициите на БРИКС за дедоларизация, със сигурност ще се увеличат спекулациите, че този последен ход може да доведе до все по-голямо преминаване на Саудитска Арабия към валути, които не са деноминирани в долари, при търговията с петрол", заявяват от ING.

Според ING за някои може да е разумно Саудитска Арабия да започне да приема юана от Китай и рупията от Индия, "а между Саудитска Арабия и Китай се вдига много шум и уж се обсъжда този въпрос".

Въпреки това, макар че добавянето на Саудитска Арабия и други страни към БРИКС може да насърчи дебата за дедоларизацията, всеки подобен процес ще отнеме много дълго време. Освен това енергетиката съставлява само 15% от световната търговия, а определянето на цените на саудитския износ на петрол за Китай и Индия в недоларови валути не означава край на долара като предпочитана международна валута, смятат от ING.

Освен това твърде големите различия между икономиките на страните от БРИКС правят създаването на обща парична единица изключително трудно. Заменянето на зависимостта от САЩ с такава от Китай също не е градивна опция, като проблемът неизменно ще се повтори след 10-20 години.

Въпреки това САЩ не бива да се успокояват по отношение на превъзходството на зелената валута. Санкциите, които превръщат долара в оръжие, трябва да се използват пестеливо, като се държи сметка за глобалната финансова стабилност. Доминиращата позиция на долара е свързана както с отговорност, така и с привилегии.

Ще означава ли по-голям блок по-бърза дедоларизация?

Въпреки че се говори за разширяване на БРИКС и за възможността за нова валута, която би могла да оспори господстващото положение на долара, не смятаме, че има непосредствена опасност зелената валута да загуби статута си на основна световна валута, заключават в доклад по темата от нидерландската банка ING. Всяко разширяване на БРИКС може да определи скоростта, с която блокът ще възприеме търговски и финансови системи извън сферата на долара.

Заключенията на банката до момента са няколко:

- Налице е спад в дела на долара във валутните резерви на централните банки, но използването на долара се запазва много добре в търговията, частните активи, издаването на дълг и като цяло на световния валутен пазар.

- Сред потенциалните претенденти на долара еврото може да изглежда като втори по сила претендент, но неговата доминация е само в Европа. Ако погледнем към страните от БРИКС, изглежда, че засилването на суаповите линии в юани от страна на Китай е спомогнало за насърчаване на използването на валутата му в търговията и международните резерви, а геополитическата неприязън на Русия към долара е дала допълнителен тласък на юана, но капиталовият контрол в Китай остава пречка.

- Нарастващото използване на алтернативни валути изглежда не застрашава долара, а по-скоро засилва конкуренцията между регионалните валути в условията на фрагментация на търговските и капиталовите потоци.

- Нито една валута не е навлязла в пределите на долара като предпочитана емисионна валута. След като през миналия век доларът беше основен фактор за отнемането на короната на британския паунд, оспорването на статута му на международния дългов пазар трябва да бъде основна стратегия на младите претенденти.

Като цяло банката не вижда убедителни доказателства, че доларът е напът към структурен упадък в този момент. Въпреки това той все още е изправен пред предизвикателства, произтичащи както от икономиката, така и от геополитиката.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Употребите на долари са с добри или лоши резултати.
    Лошите резултати от употреби на долари са с признак на най-опасния враг на устойчиво развитие в САЩ.
    В САЩ, поведението на правителството да няма финансови противодействия за преодоляване на щети от употреби на долари причинява сегашната инфлация.
    Когато причината е премахната, инфлация няма.
    В САЩ, до два часа след прилагане на финансови противодействия за преодоляване на щети от употреби на долари спира развитието на сегашната инфлация. Постижимо е връщане на държавните дългове на САЩ.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    Несериозно е, Шишков. Брикс банкноти няма да има. Банката им предлага кредитиране на страните-членки в СПТ, каквото прави и Световната банка, а цената им зависи от "кошницата" валути в БРИКС .
    Дедоларизацията върви по друга линия. В разплащанията помежду си страните от БРИКС използват собствените си валути. Индия скоро купи 1 мил.барела петрол от ОАЕ с рупии. Китай купува от С.Арабия в юани.
    Та заобикалянето на долара е доста успешно, ако следим сделките.
    БРИКС се отваря за нови членове. Желаещи има предостатъчно.
    Това е реалната заплаха да Брентън-Удската система: отказът от посредничеството на USD.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Все пак аз упорито търся русофил, който си е обърнал спестяванията от Евро в рубли, или в индийски рупии, или в анголски кванзи, за да се предпази от пагубното влияние на западните валути.

    Нередност?
Нов коментар