МВФ: Стабилно, но бавно глобално възстановяване

Според фонда икономиката на САЩ ще нараства двойно по-бързо от държавите от Г-7 през тази година

Прогнозите бяха направени в навечерието на пролетната среща на МВФ и Световната банка
Прогнозите бяха направени в навечерието на пролетната среща на МВФ и Световната банка
Прогнозите бяха направени в навечерието на пролетната среща на МВФ и Световната банка    ©  Reuters
Прогнозите бяха направени в навечерието на пролетната среща на МВФ и Световната банка    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според МВФ растежът на заетостта и доходите се е запазил стабилен, отразявайки благоприятното развитие на търсенето и по-големите правителствени разходи.
  • Предвижданията са Германия да има най-слаб растеж от страните от Г-7.
  • Дългосрочните последици от пандемията от коронавирус, пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, слабият ръст на производителността и нарастващата "геоикономическа фрагментация" възпрепятстват експанзията.

Световната икономика е изненадващо устойчива въпреки значителното повишаване на лихвените проценти от централните банки, които се опитват да възстановят ценовата стабилност. Докато глобалната инфлация се понижаваше от пика си в средата на 2022 г., икономическата активност нарастваше стабилно, като не се поддаваше на предупрежденията за стагфлация и глобална рецесия.

Това са част от изводите на Международния валутен фонд (МВФ) в доклада му за глобалната икономическа перспектива. Според МВФ растежът на заетостта и доходите се е запазил стабилен, отразявайки благоприятното развитие на търсенето - включително по-големи от очакваното правителствени разходи и потребление на домакинствата, и експанзията на предлагането на фона най-вече на неочакваното увеличаване на работната сила.

Глобалният растеж достигна най-ниското си равнище от 2.3% в края на 2022 г., малко след като средната обща инфлация достигна връх от 9.4%. Според последните прогнози на фонда растежът през тази и следващата година ще се задържи на стабилно равнище от 3.2%, като медианната обща инфлация ще се понижи от 2.8 % в края на 2024 г. до 2.4% в края на 2025 г. МВФ предвижда и по-малко икономически ефекти, които бяха видни от кризите през последните четири години, макар че оценките в отделните държави се различават. Икономиката на САЩ вече е надхвърлила предпандемичния си тренд. Сега обаче фондът оценява, че ще има по-големи поражения за развиващите се страни с ниски доходи, много от които все още се борят да преодолеят пандемията и кризата с разходите за живот.

САЩ е лидер в Г-7 по ръст

Според МВФ икономиката на САЩ ще нараства двойно по-бързо от държавите от Г-7 през тази година. Високите разходи на домакинствата и инвестициите ще помогнат за растежа на САЩ до 2.7% през тази година. Прогнозата е по-висока от очакваните 2.5% за 2023 г. и е повишение с 0.6 процентни пункта спрямо предишната.

Предвижданията подчертават ролята на американската икономика като двигател на глобалния растеж, тъй като инвеститорите по света намаляват очакванията си за понижаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

МВФ очаква, че втората страна от Г-7 с най-голям ръст тази година ще е Канада - 1.2 %. Най-слаб ще е растежът в Германия - 0.2%. Прогнозите на фонда са, че БВП на Япония ще се повиши с 0.9%, а на Великобритания - само с 0.5%, след стабилизирането през 2023 г.

Във вторник световните фондови пазари се понижиха, а азиатските валути бяха засегнати от поскъпването на долара след разпродажбите на Уолстрийт, предизвикани от силните данни за продажбите на дребно в САЩ, които подсказват, че Фед може да намали лихвите през тази година с по-малко от очакваното.

Пиер-Оливие Гуринша, главен икономист на МВФ, посочва пред Financial Times, че макар "базовият сценарий" все още да е за понижаване на лихвите с три четвърти пункта през тази година, Фед може да бъде отклонен от курса си заради бързо растящата икономика на САЩ. "Ако инфлационният натиск се задържи отвъд това, което имаме в момента, по-специално в САЩ, тогава бихме очаквали, че те ще имат по-късни намалявания и може би по-малко намалявания", каза той.

Гуринша добавя, че намаляването на лихвените проценти от Фед може да бъде отложено от това лято за четвъртото тримесечие - потенциално след президентските избори през ноември, ако инфлацията надхвърли очакванията на МВФ. Засега инвеститорите очакват Фед да намали лихвите до септември и евентуално повече от веднъж до края на годината. Неотдавнашният силен растеж в САЩ помогна на световната икономика да избегне дългоочакваното твърдо приземяване след повишаването на лихвените проценти. Но силното търсене също повиши ценовия натиск, за разлика от Великобритания и и еврозоната.

МВФ очаква инфлацията в САЩ да продължи да се понижава, но повиши прогнозата си за тази година до 2.9%, което е над прогнозираните 2.4% за еврозоната и 2.5% за Обединеното кралство. Гуринша посочва, че Европейската централна банка и Английската централна банка биха могли да намалят лихвените проценти по-рано, тъй като не са изправени пред толкова "силен компонент на инфлацията, движен от търсенето".

Устойчивост

Прогнозите на фонда бяха обявени по време на съвместната пролетна срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон. Фондът констатира, че глобалната икономическа активност се е оказала "изненадващо устойчива" дори след като централните банки са повишили лихвените проценти, за да намалят инфлацията. Но също така предупреди за рискове пред глобалното възстановяване, особено за възможността от ново повишаване на цените на суровините в резултат на конфликта в Близкия изток.

По-общата картина все още е на слаба експанзия според историческите стандарти, като се очаква световният растеж да остане на ниво от 3.2% през тази и следващата година, което съответства на оценката за 2023 г. МВФ заяви, че дългосрочните последици от пандемията от коронавирус, пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, слабият ръст на производителността и нарастващата "геоикономическа фрагментация" възпрепятстват експанзията.

Според МВФ за дезинфлацията в развитите икономики спомага по-силното от прогнозираното нарастване на заетостта отчасти поради притока на мигранти. Сред другите водещи икономики фондът прогнозира, че растежът на Китай ще се забави през тази година до 4.6% от 5.2% през 2023 г., докато прогнозите за Индия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, бяха повишени до 6.8% за тази година.

Прогнозата за Русия е с сред тези с най-големите подобрения - сега се предвижда растежът да бъде 3.2% през тази година, което е с 0.6 процентни пункта над предишната прогноза, последван от растеж от 1.8% през 2025 г. Значително по-високата прогноза на МВФ за руската икономика подхранва опасенията на страните от Г-7, че санкциите не успяват да навредят на военната икономика на Владимир Путин. Според Гуринша руската експанзия се дължи отчасти на високите приходи от износ на петрол, съчетани с големи частни инвестиции. "Вътрешното търсене е много силно", казва той. Санкциите оказват постепенно въздействие върху руската икономика, но самата икономика е доста устойчива, смята главният икономист на МВФ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар