🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерът на ОПЕК предупреди, че високите цени на петрола ще се запазят дълго

Причината е нарастване на търсенето и изкуственото свиване на предлагането

Петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г.
Петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г.
Петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г.    ©  Reuters
Петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г.    ©  Reuters

Цената на петрола ще продължи да бъде висока, тъй като търсенето на енергия се увеличава, казва генералният секретар на ОПЕК+ Хайтам ал Гайс. В организацията членуват 23 страни - износителки на нефт, които решават колко суров петрол да продават на световния пазар.

"Виждаме нарастване на търсенето с около 2.4 млн. барела на ден", казва Ал Гайс пред британската BBC. Наскоро Саудитска Арабия заяви, че ще намали производството си с милион барела на ден, за да повиши цените, същото решение взе и Русия. Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че решението на двата големи производителя на петрол и членове на ОПЕК+ може да причини "значителен недостиг на доставки" до края на тази година.

Ал Гайс определи това като "доброволно решение, взето от две суверенни нации", и го определи като предпазно или превантивно поради несигурност. Коментарите му идват преди срещата на ключови петролни играчи в сряда в Абу Даби за Международното петролно изложение и конференция ADIPEC.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. цените на петрола скочиха, достигайки над 120 долара за барел през юни миналата година. Последва спад до малко над 70 долара за барел през май тази година, но оттогава непрекъснато се повишават, тъй като производителите се опитаха да ограничат добива, за да подкрепят пазара. Суровият петрол брент, който е бенчмарк за цените, надхвърли 95 долара за барел на фона на прогнози за по-кратки доставки с опасения, че цената може да надмине 100 долара за барел. Повишението доведе до предупреждение към шофьорите, че цените на горивата може да се повишават през следващите 10 месеца, и предизвика опасения, че инфлацията в ключови икономики може да е висока по-дълго време.

Нужда от нови инвестиции

Но Ал Гайс твърди, че ОПЕК е по-загрижен за "недостатъчните инвестиции" в петролния сектор. "Някои призоваха за спиране на инвестициите в петрол. Вярваме, че това е еднакво опасно. Ще доведе до нестабилност в бъдеще, възможен недостиг на доставки. И затова ние от ОПЕК винаги сме се застъпвали за значението на продължаването на инвестирането в петролната индустрия, като също така инвестираме в декарбонизиране на индустрията и преминаваме към добавяне на други форми на алтернативна енергия, като например възобновяеми енергийни източници."

Запитан дали е загрижен от повишаването на цените на петрола, което ще се отрази на инфлацията по света, ако надхвърли 100 долара за барел, лидерът на ОПЕК отбелязва, че е важно да не се гледат нещата в краткосрочен план. Според него петролната индустрия ще се нуждае от близо 14 трлн. долара инвестиции до 2045 г. "Търсенето на енергия ще нарасне с близо 25% до 2045 г. в сравнение с това, което е днес - и ще са необходими всички форми на енергия", казва Ал Гайс.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Предлагането не е "изкуствено свито" , а просто така в последно време се разви индустрията .. Инвестициите бягат и Петролната ера си отива.

    Нередност?
Нов коментар