Страните от Г-20 са дали над 1 трлн. долара за субсидии за изкопаеми горива през 2022 г.

Помощта идва въпреки дадените обещания на климатичната конференция Cop26

Правителствата намаляват цените допълнително чрез подкрепяне на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с публични средства.
Правителствата намаляват цените допълнително чрез подкрепяне на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с публични средства.
Правителствата намаляват цените допълнително чрез подкрепяне на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с публични средства.    ©  Reuters
Правителствата намаляват цените допълнително чрез подкрепяне на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с публични средства.    ©  Reuters

Страните от Г-20 са осигурили рекордни субсидии за изкопаеми горива през 2022 г., независимо от поетите обещания по време на климатичната конференция Cop26 финансирането в сектора да бъде намалено, съобщава The Guardian. Държавните средства, които се вляха в добивите на въглища, петрол и газ през 2022 г. в 20 от най-големите световни икономики поставиха нов рекорд от 1.4 трлн. долара, според Международния институт за устойчиво развитие [IISD].

Световните лидери се съгласиха да намалят "неефективните" субсидии за изкопаеми горива по време на климатичната конференция Cop26 в Глазгоу преди две години, но до момента не поемат значими стъпки в постигане на целите си. Докладът от IISD е публикуван преди срещата следващия месец в Делхи на страните от Г-20. Конференцията през септември може да повлияе на дневния ред и темите за обсъждане по време на на следващата голяма климатична конференция, която ще се проведе в Обединените арабски емирства през ноември.

Тара Лаан, старши сътрудник на IISD и водещ автор на доклада, казва, че е ключово лидерите да включат темата за субсидиите за изкопаеми горива на дневен ред по време на срещите. "Тези данни ясно показват огромните количества публични средства, които страните от Г-20 продължават да наливат в изкопаемите горива - независимо от нарастващите опостушителни последици от климатичните промени".

При горене изкопаемите горива освобождават замърсители, които затоплят планетата и правят екстремното време още по-агресивно. Учени изчисляват, че от 1 до 10 млн. души годишно умират от замърсяване, причинено от изкопаеми горива.

Обещания без покритие

Правителствата намаляват цените допълнително чрез подкрепяне на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с публични средства. В доклада, изготвен от IISD, се описва, че правителствата на страните от Г-20 са дали 1 трлн. долара финансиране за субсидии за индустрията на изкопаемите горива, както и 322 млрд. долара инвестиции от държавни организации и 50 млрд. долара в заеми от държавни финансови институции. Общата сума е двойна на финансирането, подсигурено от държавите през 2019 г.

Страните от групата поемат обещания да прекратят неефективните субсидии за изкопаеми горива в "средносрочен план" от 2009 г., без значителен ефект. По време на климатичната конференция Cop26 през 2019 г. лидерите се съгласиха да ускорят действията си, но няма предприети стъпки до момента.

В резултат на Covid пандемията и руската инвазия в Украйна, разходите за живот рязко скочиха. Войната подейства като катализатор на енергийната криза и много правителства реагираха, като намалиха цената на гориво и тавана на енергийните сметки.

В доклад на Международната енергийна агенция, публикуван през февруари, се казва, че размерът на субсидиите за изкопаеми горива през 2022 г. е "тревожен знак за енергийните преходи". Незаивсимо от това, в документа се допълва, че част от взетите мерки могат да бъдат оправдани заради тяхната социална или политическа необходимост, "взимайки в предвид трудностите, което пълното излагане на пазарни цени би могло да причини".

"Като занижават цените на изкопаемите горива, правителствата не само стимулират прекомерната им употреба, но също така поддържат неефективни замърсяващи технологии и затвърждават неравенството", пише в доклад от Световната банка, публикуван през юни. Авторите откриват, че една трета от всички субсидии в енергийния сектор отиват към изкопаемите горива.

IISD предвижда, че ако световните лидери наложат по-висок въглероден данък, от 25-75 долара на тон парникови газове, правителствата на Г-20 страните могат да съберат допълнително 1 трлн. долара годишно.

За да компенсират разходите за хората, живеещи в бедност, авторите на проучването препоръчват целенасочени социални плащания на тези, които имат най-голяма нужда от тях. Допълнително, те предложиха лидерите да спрат да се фокусират върху "неефективни"субсидии в обещанията си, а вместо това да дефинират конкретни случаи, в които държавното финансиране за изкопаеми горива ще е оправдано.

IISD призова Г-20 да прекратят субсидиите за изкопаеми горива в богатите държави до 2025 г. и в останалите страни до 2030 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар