Азерската "Сокар" вероятно вече продава газ в България, заема 30% от пазара

От 1 септември през Турция по стария Трансбалкански газопровод в страната влизат 2.5 млн. куб.м на ден

В момента се оказва, че в България има изобилие от природен газ, което дори може да става още по-голямо
В момента се оказва, че в България има изобилие от природен газ, което дори може да става още по-голямо
В момента се оказва, че в България има изобилие от природен газ, което дори може да става още по-голямо    ©  Цветелина Белутова
В момента се оказва, че в България има изобилие от природен газ, което дори може да става още по-голямо    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • От началото на септември на българския газов пазар има нов голям играч - вероятно азерската "Сокар".
  • Компанията внася една трета от нужните на страната количества и ги продава на хъб "Балкан".
  • Това става за сметка на пазарния дял на държавната "Булгаргаз", но пък цените са по-добри.

Старият Трансбалкански газопровод, по който до 2020 г. България пренасяше руски газ за Турция, отново е активен. Но този път потоците са в обратна посока - от Турция към България, като реално дублират "Турски поток". Официална информация за това какъв газ влиза оттам в страната, кой го доставя и къде го продава обаче липсва. А количествата са внушителни - приблизително 30% от среднодневното потребление на българския пазар.

На пръв поглед това съвпада със срещата на турския президент Реджеп Ердоган с Владимир Путин в руския град Сочи на 4 септември и точно това предизвика съмнения, че е започнало изпълнението на спорната сделка на "Булгаргаз" с турската "Боташ" (Botaş), която дава право на турската компания да пренася големи количества газ през България, който може и да е руски. Още повече че паралелно се наблюдава известен спад на физическия поток по "Турски поток" през България, чрез който "Газпром" доставя газ за Сърбия и Унгария.

По информация на "Капитал" обаче ситуацията е друга. От 1 септември държавната азерска компания "Сокар" (SOCAR) реално е стъпила на българския пазар, използвайки именно газовата мрежа на Турция и Трансбалкански газопровод. Държавната компания на Азербайджан получи лиценз да оперира в България на 25 април тази година, точно в деня, когато по инициативата на президента Румен Радев в София бе подписан Меморандум за разбирателство между газовите оператори на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream) и на Азербайджан (SOCAR).

Тогава официална информация за плановете на SOCAR пак липсваше, но източници на "Капитал" потвърдиха, че тя се кани да доставя по 1 млрд. куб. метра газ годишно до България - колкото получава сега страната по договора си с Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC), или приблизително 30% от потреблението. Сега, изглежда, се случва именно това и "Сокар" е на път да стане основен играч на българския пазар, като вземе една трета от бизнеса на държавната "Булгаргаз", разбира се, с по-добри цени. Освен при газа SOCAR може да се намеси и при доставките на суров петрол, когато влезе в сила забраната да се купува руска суровина.

Изобилие от газ

Данните от европейската платформа на газопреносните оператори ENTSO-G показват, че "спящата" газова връзка между България и Турция по Трансбалканския газопровод е била активизирана на два пъти през август, вероятно за тестове. След това от 1 септември подаването на газ в посока България започва с 16 хил. мВтч на ден (1.5 млн. куб.м). А от 3 септември обемите са вече 27.8 хил. мВтч на ден, което е 2.6 млн. куб.м. За сравнение, България потребява средно по 80 хил. мВтч (7.5 млн. куб.м) газ на ден.

Това означава, че в момента около две трети от вътрешното потребление вероятно се задоволяват с азерски газ, тъй като "Булгаргаз" продължава да купува по 2.75 млн. куб.м от AGSC, който се внася през газовата връзка с Гърция. Останалото количество се набавя от други търговци и най-вече идва през Гърция чрез LNG.

Ако и "Боташ" започне да внася количества в България - подписаното от служебния кабинет споразумение с "Булгаргаз" дава възможност за 1.85 млрд. куб. м на година, или приблизително 69% от нуждите на страната, то тук ще има истинско изобилие от газ. Въпросът е какво ще се прави с него. Една възможност е страната да стане истински хъб и да разпределя количества за целия регион, другата е "Булгаргаз" да изпадне напълно от пазара, като бъде заместен от по-конкурентни търговци.

Впрочем данните от ENTSO-G показват, че до началото на септември резервираният капацитет по Трансбалканския газопровод в посока България е бил 53.2 хил. мВтч на ден - точно колкото е предвидено в споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за нуждите на самата българска компания. От 1 септември до края на месеца резервираният капацитет нараства до 80.7 хил. мВтч, или точно с обемите, за които се твърди, че са на "Сокар". Интересно е, че след това (до средата на ноември) има ново увеличение на капацитетите - до 109.7 хил. мВтч на ден, което може да е както за "Сокар", така и за "Боташ", които също да започнат да продават тук.

Проблемът е, че и при двата търговеца няма никаква гаранция какъв точно газ доставят и дали не става дума за препродажба на руски такъв. Последното е напълно възможно, тъй като тръбите минават през Турция, а там основен доставчик е все още "Газпром". Нещо повече - руският гигант може да предложи дъмпингови цени за подобни сделки, тъй като, от една страна, загуби повечето си пазари и сега разполага с природен газ, който няма как да продаде, а от друга, това би осигурило печалби за Турция и Азербайджан, които те нямат причина да откажат. А когато в сделките не е замесена "Булгаргаз", няма как да се наложи изискването за гаранции за произход на газа - документално азерите или турците продават техен газ и няма как да разберем откъде точно са го взели.

Сделки на газовия хъб "Балкан"

Към момента изглежда, че количества, за които се твърди, че "Сокар" внася през Трансбалканския газопровод от началото на септември, се пласират на газовия хъб "Балкан", но поне засега не се вижда да транзитират за трети страни или пък да доставят до крайни клиенти.

Данните от платформата за търговия показват отчетлив ръст на сделките след 1 септември, като в последните дни през тази борса буквално се търгуват количества, които напълно задоволяват дневното потреблението в страната.

По-важното е, че въпросните сделки се сключват на нива около 61 лв./мВтч, което е под определената от КЕВР регулирана цена на газа, който продава "Булгаргаз" - 63.35 лв./мВтч.

Това може да е ясен сигнал, че в България вече има достатъчно количества природен газ, който се продава на свободния пазар при по-конкурентни от регулираните цени. А ефектът от подобна тенденция е отпадането на самата "Булгаргаз" като предпочитан доставчик - данни за това ще може да видим в докладите за дейността на дружеството. При държавната компания обаче със сигурност ще останат топлофикациите, особено софийската, тъй като така ще имат възможност да не си плащат сметките. При борсови сделки с играчи като "Сокар" и "Боташ" това няма да е възможно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Доставките са осигурени и потребителите на природен газ ще посрещнем спокойни зимата. Иска ни се да има и стабилни цени, да няма пак шокиращ скок .

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • + 1

    Азерският газ е важен за нас от гледна точка на сигурност на доставките. А те са осигурени и нямаме място за притеснение през предстоящата зима. Цените също са добри. От януари тази година вървят само надолу.

    Нередност?
Нов коментар