🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел планира да прекъсне връзките си с Газа след войната

Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за Украйна, Израел и за граничната сигурност на страната

Израелските сили бомбардират ивицата Газа, откакто преди две седмици бойците на "Хамас" извършиха най-смъртоносната атака на израелска територия.
Израелските сили бомбардират ивицата Газа, откакто преди две седмици бойците на "Хамас" извършиха най-смъртоносната атака на израелска територия.
Израелските сили бомбардират ивицата Газа, откакто преди две седмици бойците на "Хамас" извършиха най-смъртоносната атака на израелска територия.
Израелските сили бомбардират ивицата Газа, откакто преди две седмици бойците на "Хамас" извършиха най-смъртоносната атака на израелска територия.
Темата накратко
  • Официални представители твърдят, че "пъпната връв" с Газа ще бъде прекъсната със спирането на преминаването на работници.
  • Пропускателните пунктове от Газа към Израел, които функционираха преди войната, няма да бъдат отворени отново.
  • В събота най-накрая започнаха доставките на хуманитарна помощ за анклава.

Израел планира да прекъсне връзките си с ивицата Газа, когато войната с "Хамас" приключи, заявиха официални лица в петък, докато войските на страната се подготвят за очакваната сухопътна офанзива в крайбрежния анклав. В най-ясния досега коментар на правителствената стратегия министърът на отбраната Йоав Галант заяви пред комисията по външна политика и отбрана на Кнесета, че Израел вече няма да носи "отговорност за живота в ивицата Газа" след края на войната. Конфликтът, който според него ще протече на три етапа, ще създаде "нова реалност в областта на сигурността" за израелските граждани, съобщава Financial Times.

Израелските сили бомбардират ивицата Газа, откакто преди две седмици бойците на "Хамас" извършиха най-смъртоносната атака на израелска територия от десетилетия. Но макар че официалните лица ясно заявиха, че възнамеряват да унищожат "Хамас", те не представиха подробно плановете си за бедния анклав след войната.

Израел се изтегли от Газа през 2005 г., но в годините след това продължи да доставя електроенергия на Газа. Също така позволяваше на ограничен брой жители на Газа да работят в Израел, а някои стоки да влизат на територията от Израел.

Три фази на войната

Втори израелски служител заяви: "Израел няма да бъде част от решението, що се отнася до предоставянето на работа на хората от Газа. Прекъснали сме пъпната връв." И добави, че пропускателните пунктове от Газа към Израел, които функционираха преди войната, няма да бъдат отворени отново, като заяви: "С това е свършено."

Галант обясни, че войната на Израел с "Хамас" ще се състои от три фази, като първата се състои от настоящите въздушни бомбардировки и наземни операции, насочени към "неутрализиране на терористите и унищожаване на инфраструктурата на "Хамас". Втората фаза ще включва боеве с по-ниска интензивност за елиминиране на "джобове на съпротива" в Газа, а третата ще изисква "премахване на отговорността на Израел за живота в ивицата Газа и установяване на нова реалност на сигурност" за израелците.

Според трима души, запознати с въпроса, коментарите идват в момент, когато дългоочакваната доставка на помощи за обсадената ивица Газа се забави поради разногласия относно начина, по който да се гарантира, че доставките няма да могат да бъдат използвани от "Хамас".

Помощите за Газа бяха допуснати

В сряда американският президент Джо Байдън постигна споразумение с Израел за пускане на вода, храна и лекарства в анклава. Въпреки това запознати лица заявиха, че помощта може да не влезе в Газа в петък, както се очакваше, тъй като все още не е договорен процес за проверка на доставките.

Според високопоставен служител на ООН Израел е поискал от ООН да инспектира влизащата в анклава помощ, за да се увери, че тя не може да бъде използвана за военни цели от "Хамас". Обсъжданията са съсредоточени върху движението на помощи от Египет към Газа през пропускателния пункт Рафах на южната граница на ивицата.

Друг проблем е, че служителите на ООН искат да осигурят постоянен поток от помощи, а не еднократна доставка на 20 камиона. Според служител на ООН преди войната всеки ден в ивицата са влизали около 450 камиона от Египет. Запознати твърдят, че има около 100 камиона от агенции на ООН и други донори, които са готови да преминат в Газа.

Все пак в събота граничният пункт Рафах между Египет и ивицата Газа беше отворен за доставка на хуманитарна помощ. На кадри, показани от египетската държавна телевизия, се вижда как камиони преминават през пункта. Новината беше потвърдена пред AFP от представители на силите за сигурност и египетския Червен полумесец. Малко по-рано американското посолство в Израел обяви, че пунктът ще бъде отворен за чужденци, които искат да напуснат анклава.

Дискусиите се провеждат в момент, когато в четвъртък Байдън призова Конгреса на САЩ да одобри пакет от мерки за сигурност за Израел и Украйна на стойност десетки милиарди долари. "Не можем и няма да позволим на терористи като "Хамас" и тирани като [Владимир] Путин да победят, каза той. Отказвам да позволя това да се случи."

В петък Белият дом поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове на САЩ за Украйна, за Израел и за граничната сигурност на страната, но не предложи стратегия за осигуряване на средствата от изпадналия в политическа криза Конгрес.

Президентът поиска малко над 61 млрд. долара за Украйна, което ще помогне на Киев да се защити срещу "руската агресия". Искането включва милиарди за попълване на военното оборудване на страната, осигуряване на помощ за икономиката и сигурността и подкрепа за бежанците в Съединените щати.

Байдън настоява и за 14.3 млрд. долара финансиране за Израел, голяма част от тях за подкрепа на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на страната и други покупки на оръжия, както и 4 млрд. долара военна помощ и правителствено финансиране на Тайван и за противодействане на регионалните усилия на Китай в Азия.

Предложението на Белия дом включва и повече от 9 млрд. долара за хуманитарна помощ, включително за Израел и Газа, както и 13.6 млрд. долара за гранична сигурност на САЩ за справяне с големия брой имигранти от Латинска Америка и Карибите на южната граница.

Искането на Байдън към Конгреса дойде, след като в четвъртък САЩ проведоха разговори с израелски и египетски официални лица относно доставката на помощи за Газа. След това Държавният департамент заяви, че работи по изготвянето на "точни механизми" за доставка на стоки в анклава.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви в петък, че е "окуражена от [вътрешните] доклади, че различните страни са близо до споразумение за условията и че първата доставка трябва да започне през следващия ден".

Опасност от разрастване на конфликта

Световните сили настояват да предотвратят разрастването на конфликта в по-широк пожар. В събота Египет беше домакин на среща на високо равнище, чиято цел беше да се обсъдят "текущите събития и бъдещето на палестинската кауза и мирния процес".

Миналата седмица лидерите на ЕС постигнаха съгласие по съвместна позиция, в която "силно се подчертава правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право".

Израелски самолети бомбардират ивицата Газа, в която живеят 2.3 млн. палестинци, откакто преди две седмици "Хамас" извърши атака на израелска земя. Според израелски официални лица при нападението са загинали повече от 1400 души и са ранени над 3500, а най-малко 203 са взети за заложници.

Израел също така прекъсна доставките на електричество, горива и стоки и силно ограничи водоснабдяването, което влоши и без това тежките хуманитарни условия в крайбрежния анклав. Откакто "Хамас" пое контрола над анклава през 2007 г., Газа е подложена на унищожителна блокада от Израел и Египет.

В петък Израел заяви, че ще евакуира гражданите от северния град Кирят Шмона на фона на опасенията, че войната с "Хамас" може да прерасне в по-широка регионална конфронтация.

Подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Южен Ливан и израелските сили си разменят трансграничен огън през последните дни, като израелската армия удари цели в Ливан, след като "Хизбула" изстреля най-малко 20 ракети към Северен Израел в четвъртък.

В ексклузивно интервю за британския в. Mail On Sunday израелският икономически министър Нир Баркат предупреди, че иранските аятоласи ще бъдат "заличени от лицето на земята", ако "Хизбула" нападне Израел.

Отправяйки пряка заплаха да възпре Техеран от по-нататъшна намеса, Баркат предупреди, че не само Израел ще "елиминира "Хизбула", ако прецени, че терористичната група отваря "северен фронт", но "ние всъщност ще се прицелим в Иран".

Баракат е бивш командос, беше 10 години кмет на Ерусалим и е министър от "Ликуд" - партията на премиера Бенямин Нетаняху. Според него планът на Иран е да атакува Израел на всички фронтове. "Ако установим, че възнамеряват да атакуват Израел, ние не само ще отвърнем на тези фронтове, но ще стигнем до главата на змията, която е Иран. Аятоласите в Иран няма да спят добре нощем, ние ще се постараем да платят висока цена, ако, не дай си Боже, отворят северния фронт."

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    D-r D, който е блокиран заради изказване на несъвпадащо с това на Капитал мнение, ми изпрати коментар по темата с молба да го постна в своя профил. Правя го:

    "Всъщност преди всичко трябва да се отговори на въпроса: С кого воюва Израел в Израел?

    Ивицата Газа, Западният бряг, Голанските възвишения, Източен Йерусалим са все територии, плътно неселени с палестинци, които в предишни войни са анексирани или впосладствие незаконно окупирани от Израел. Те са включени в границите на държавата и живеещите там палестинци са граждани на Държавата Израел. и са с израелски паспорти.

    И така: с кого воюва тогава Израел в Израел?

    Ако приемем глупавия шаблон, че воюва с Хамас, това означава, че държава воюва срещу регионална (в израелската ивица Газа) политическа организация (която има и военно крило, както имат подобни крила и всички палестински партии, които се борят за самостоятелна палестинска държава).

    Няма как държава да воюва с политическа организация и това да се нарича "война"!

    Всъщност най-близо до реалността е да се каже, че еврейската държава воюва срещу образуването на палестинска държава. Но тъй като ситуирането на палестинска държава е указано през годините в десетина резолюции на ООН, които са останали на хартия, игнорирани от Тел Авив,очначава, че Израел воюва срещу резолюции на ОО!...

    Що се отнася до цитираното изказване на Галант за "прекъсването на връзките с ивицата Газа" от страна на Израел, това вероятно трябва да се разбира, че Израел ще върне тази територия на Египет, от който я отне след Шестдневната война...

    Моля високоинтелигентните журналисти в Капитал първо да си изяснят териториалния обхват на Държавата Израел, кои са нейни граждани - тези в Газа също са израелски граждани, как може държавата да отмъщава на един от държавнотворните етноси в Израел за терористични действия на една група от този етнос срещу другия държавнотворен етнос.
    И колкото се може по-адекватно да цитира случайно попаднали политици като Галант, който заради пропаганден амок видимо няма контрол над устата си.

    Това, което Йоав Галант проповядва, със сигурност ще доведе до гражданска война на територията на Израел. Ако това още ни ни се ще да го наричаме така, а е гражданска война. Опасното е, че населението на околните арабски страни насила ще принуди правителствата им да се намесят. Или ще ги изгони с камъни, ако не го напаравят.

    В момента палестинските жертви са близо 6:1спрямо израелските от 7 октомври. Ивицата Газа се срива със земята. И тенденцията е стръмно възходяща..."

    Нередност?
Нов коментар