🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел и "Хамас" се обвиняват взаимно за стотиците загинали в палестинска болница

Ударът разпали протести срещу Израел и САЩ в целия арабски свят

Смъртоносната експлозия стана в момент, когато условията в Газа стават все по-непоносими за живот.
Смъртоносната експлозия стана в момент, когато условията в Газа стават все по-непоносими за живот.
Смъртоносната експлозия стана в момент, когато условията в Газа стават все по-непоносими за живот.    ©  Reuters
Смъртоносната експлозия стана в момент, когато условията в Газа стават все по-непоносими за живот.    ©  Reuters

Стотици хора загинаха при експлозия в болница в град Газа, където снощи са се подслонили хиляди цивилни, съобщиха местните власти. Ударът разпали протести срещу Израел и САЩ в целия арабски свят. Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че се очаква броят на жертвите да нарасне.

Заради експлозията в болницата Йордания отмени визита на американския президент Джо Байдън, който след Израел щеше да пристигне там за разговори с крал Абдулла Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега Байдън ще пътува само до Израел, където според Белия дом ще повдигне "трудни въпроси пред правителството на премиера Бенямин Нетаняху."

Размяна на обвинения

Палестински официални лица заявиха, че взривът е причинен от израелски въздушен удар. Израелски официални лица от своя страна твърдят, че експлозията е резултат от неуспешна ракетна атака на "Ислямски джихад", палестинска въоръжена групировка, свързана с "Хамас", което беше отречено от говорител на групировката. Западните издания не могат да проверят нито едно от двете твърдения, но независимо от тях напрежението се покачва, а натискът върху Израел нараства за облекчаване на блокадата в Газа, където стотици хиляди се прехвърлиха в южната част по израелско искане. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня".

Турция и Египет бяха сред страните, които осъдиха атаката и обвиниха Израел за нея. Пентагонът обяви, че не разполага веднага с информация кой е отговорен. Общо 22 арабски държави поискаха в ООН прекратяване на огъня в Газа.

Аргументите на Израел

В сряда Израел публикува предполагаеми доказателства, че не негова ракета, а палестинска несработила, е довела до смъртта на стотици в Газа.

"Изглежда, че е направено от другата страна, не от вас", каза малко по-късно и американският президент Джо Байдън пред израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Незабавно направихме преглед. Ето какво е станало. В 18:15 г. ракетен бараж е изстрелян от "Хамас" към Израел... след това ракети са изстреляни от "Ислямски джихад" от гробище", каза главният говорител на армията Даниел Хагари. В 18:19 постъпва информация за удара по болницата. Комуникация между представители на ислямисткото движение "Хамас" сочи, че те са разбрали какво е станало и започнали глобална медийна кампания, за да очернят Израел.

Според Хагари израелските радарни системи проследяват ракетите от Газа и има най-малко два отделни видеоклипа, които показват, че ракетата не е сработила. Освен това разузнавателните данни показват комуникацията.

Освен това няма структурни щети по сградите около болницата "Ал ахли ал арабий", няма и кратери, които да съответстват на въздушен удар. Не е налице директен удар по болницата. Щетите от израелска ракета биха били далеч по-големи. Помолен да обясни мащаба на експлозията, Хагари заяви, че тя е в съответствие с количеството неизразходвано ракетно гориво, което се е запалило. "По-голямата част от тези щети биха били причинени от горивото, а не само от бойната глава."

Смъртоносната експлозия идва в момент, когато условията за живот в Газа стават все по-непоносими. Запасите от храна, гориво и вода бързо намаляват. Във вторник Израел заяви, че е засилил бомбардировките в южните градове Хан Юнис и Рафах. Според палестински официални лица израелските бомбардировки в Газа са отнели живота на 2800 души и са ранили 10 хил., а заповедите на Израел за евакуация на северната част на Газа са довели до разселването на най-малко 600 хил. души по данни на ООН.

Групите за помощ и за защита на правата на човека засилиха критиките си към израелската военна кампания и заповедите за евакуация, които водят до все повече жертви сред цивилното население. "Не мога да опиша това, което видях. Кълна се в Бога - станах свидетел на убийството на семейството ми, но не можах да се справя дори с това, което видях днес", казва пред The New York Times Али Джадала, дългогодишен военен фотограф, за взрива в болницата. "Не мога да се справя с това, което се случва."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Бомбардирането на болница е военно престъпление!

    Ако MI-6 се бяха сетили в Газа навреме да се появят техните обични "бели каски", сега даже щеше да има и видеокадри от болницата, които да доказват, че е бомбардирана от Асад и Путин...

    Малко фактология в апостроф на неолибералната пропаганда, която като под калъп еднотипно се лее във всичките си БГ сестрински издания :

    1. Израелският военен министър Йоав Галант бе този, който:
    а) нарече палестинците "човекоподобни животни" и към които евреите ще се отнасят като към такива (вкл. и масовото им избиване, вероятно?);
    б) обясни на войниците от ЦАХАЛ, че за тях няма да има военен съд, дори при констатиране на военни престъпления (каквото е бомбардиране на болница);
    в) прикани 1,3 млн. жители на град Газа за 24 г да се пръждосат оттам. Не каза къде да отидат. Границата на Израел с Египет е затворена.

    2. Израелските ВВС са тези, които с масови бомбардировки превърнаха Газа и сателитните населени места в ивицата изгорена земя. Колумбийският президент онзи ден каза, че се обърква дали гледа кадри от вчера от Газа или от 1945 от Дрезден, Берлин или Варшавскито еврейско гето...
    ВВС на Израел бомбардират населени места, чието население си е там!!!

    В този смисъл преекспонирането на еврейската версия с крива терористична ракета на паркинга на болницата изобщо не се връзва с кадрите на разрушената болница Ал Ахми Араб , която е ЕДИНСТВЕНАТА ХРИСТИЯНСКА БОЛНИЦА в Газа!!!

    След като цялата - дори западната - общественост настръхна от заповедта на Галант за изгонване на 1,3 млн палестинци от Северна Газа, за мен взривяването на болницата е просто малко по- директна подкана това да се случи. ВЕДНАГА!. Ако 500+ трупа са подкана, де ...

    Изострянето на конфликта доведе до отмяната от крал Абдулла на срещата с Байдън. Кървавите деяния на Израел поставят в изолация не само него, но и менторите му - САЩ.
    Не си спомням някой да е отказвал среща с американски президент в последните десетилетия. Едно - защото Америка никога не е била толкова слаба и второ - този няма да запомни и дума от чутото...

    За стойностната публика на Капитал линк към разсъждения на журналиста-класик и наш приятел Валери Найденов за Палестина, Израел, палестинците и евреите, за вярата, възпитанието, героизма и смъртта.
    Струва си, дава много теми за размисъл:
    https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/15814990

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    P.S. Мислещите хора имат антидот за пропагандата. Нарича се "другата гледна точка", от която неолибералните газети, вкл. и българските, са скопени.
    Катарската световна медия Al Jazeera публикува доста различна информация. Включително и съобщения на израелските сили, за атака срещу болница, веднага след това изтрити...

    https://www.aljazeera.com/news/2023/10/18/what-is-israels-narrative-on-the-gaza-hospital-explosion

    Необяснима ми е това еднооко представяне на фактите в газетата. Или някой мисли, че единствено той има интернет по света и у нас?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Кажи ми една разумна причина да вярвам в нещо, написано в Интернет. Във века на фалшивите новини и хибридната война само твоите пациенти вярват на публикации в световно неизвестни сайтове.

    Нередност?
Нов коментар