Конфликтът между Израел и палестинците

Интервю | Даниъл Лийви: Сигурността на израелците и сигурността на палестинците са преплетени

Президентът на U.S./Middle East Project (USMEP) пред "Капитал"

"В дългосрочен план трябва да се гарантира, че са взети предвид корените на проблема", казва Даниъл Лийви
"В дългосрочен план трябва да се гарантира, че са взети предвид корените на проблема", казва Даниъл Лийви
"В дългосрочен план трябва да се гарантира, че са взети предвид корените на проблема", казва Даниъл Лийви    ©  USMEP
"В дългосрочен план трябва да се гарантира, че са взети предвид корените на проблема", казва Даниъл Лийви    ©  USMEP

Профил

Даниъл Лийви е президент на U.S./Middle East Project (USMEP), който е фокусиран върху палестинско-израелския въпрос, но също така върху регионалните конфликти, тенденции и геополитика.

Ще предотврати ли атаката на "Хамас" саудитско-израелски пробив?

Саудитско-американските разговори за нормализация вероятно ще бъдат сложени на пауза за периода на това, което може да се окаже продължителна ескалация. Вече има манифестации в подкрепа на тежкото положение на палестинците в арабски и мюсюлмански страни, както и другаде. А първоначалното изявление на Рияд включваше подсещане за последиците за Израел от продължаващата окупация, отказването на легитимните права на палестинците и провокациите в джамията "Ал Акса". То беше много различно от американските изявления.

Нуждата е от политически, а не военни решения.

Разбира се, саудитско-американските разговори могат да се подновят, дори когато часовникът тиктака за администрацията на Байдън, но те нямат да бъдат заместител за тежката, но необходима работа по истинския ангажимент с палестинско-израелската реалност и за нуждата от политически, а не военни решения. Събитията от тази седмица са рязко подсещане, че темата е липсата на израелско-палестински мир, израелската окупация и отказът от предоставяне на права на палестинците.

Можем ли да разглеждаме това като послание, че няма да има сигурност в региона, докато палестинците са оставени извън сметките?

Толкова е обезсърчаващо да обяснявам, че без справянето с корена на проблема и с палестинското лишаване от собственост войната ще бъде неизбежна - както стана сега. Години на относително спокойствие бяха пропилени от САЩ, които изпращаха сигнала, че ще бъдат зад Израел независимо от политиките му към палестинците. Сега времето е особено тежко, но трябва да си припомним, че сигурността на израелците и сигурността на палестинците са преплетени и не можеш да получиш едната без другата. И дори на фона на тези болезнени сцени Израел е окупиращата страна, която прави живота на палестинците далеч от нормален всеки ден, лишавайки ги от най-базовите права и свободи.

Темата е липсата на израелско-палестински мир, израелската окупация и отказът от предоставяне на права на палестинците.

Това, което виждаме, е ситуация, в която условията за палестинците продължават да се влошават, а сега има цял нов пласт на провокации от сегашната израелска управляваща коалиция. Преди настоящото правителство на Нетаняху ситуацията вече беше лоша, а после дойдоха провокациите от новите власти. Нищо от това не може да оправдае престъпленията и късащите сърцето зверства през уикенда. Както и обратното - тези зверства не могат да оправдаят военните престъпления, които сега Израел извършва срещу невинните цивилни в Газа.

Ще се насочи ли отново международното внимание върху палестинско-израелския конфликт, който отдавна изпадна от списъка с приоритетите?

Досега има внимание, но нищо не е направено конструктивно на политическо равнище. Една от причините да стигнем дотук бе международната липса на интерес наистина да се придвижи политическата топка, както и продължаването на политиките от ерата на Тръмп от страна на администрацията на Байдън.

Не трябва да се връщаме към статуквото и провалените политики, които доведоха до сегашното насилие.

Непосредствените стъпки на международните играчи трябва да бъдат възпиране на Израел да изпълни обещанията си да извърши военни престъпления в Газа - което вече започна. Военните престъпления трябва да бъдат предотвратени от всяка от страните. Самоотбраната е право, но тя трябва да бъде извършена в рамките на международното право. Също така не трябва да се връщаме към статуквото и провалените политики, които доведоха до сегашното насилие.

В дългосрочен план трябва да се гарантира, че са взети предвид корените на проблема. Западът не искаше да потърси сметка от Израел за неговите нарушения на международното право. Контрастът с позицията във връзка с Русия - Украйна е последователно и разбираемо правен из голяма част от света и подкопава американските опити за лидерство в насърчаването на основаващия се на правила ред.

Интервюто взе Марина Станева

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 2

    Израел прави с палестинците в неофициалния концлагер в Газа абсолютно същото, което хитлеристите правиха почти 2 години с блокирания Ленинград - тотална блокада: без храна, вода, лекарства, ток, отопление.
    Ленинград оцеля. Без няколко милиона жители, умрели от глад и студ, хитлеристите - не. Палестинците, които са демографски млада нация, ще минат през ада. Чудното е евреите уроците на историята хич ли не помнят?!
    Странното е, че влизат в ботушите на своите някогашни изтребители. Може би защото все пак става въпрос за изтребление и им иде отвътре?...

    Нередност?
  • 2
    putler_kaput2 avatar :-?
    Равенство Пред Закона

    До коментар [#1] от "masay":

    Ъхъ, то добре ни обясняваш руско-арабските си подпорки за това колко невинни и подтиснати са били палестинците и какви варвари са израелците...това го рабрахме ясно! А сега малко да ни поясниш за стрелбата по жени, деца и старци, и то в гръб?! А?! Или за отрязаните глави на малки деца, или за изнасилванията, за хилядите ракети изстреляни от "мирната" Палестина по злите евреи... Обясни и тези неща, или Митрофанова за тия неща не плаща и ви е забранила да тролите?

    Нередност?
Нов коментар