🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел извърши "целенасочена атака" срещу "Хамас" в Газа

Според израелските военни тя е имала за цел да "подготви бойното поле" за следващия етап на войната

В ранните часове на четвъртък Израел е извършил "целенасочено нападение" в северната част на ивицата Газа, докато страната засилва подготовката си за сухопътна операция в анклава с цел ликвидирането на "Хамас". Израелските сили са извършвали ограничени набези в Газа от неделя, но според Army Radio, израелска радиостанция, управлявана от IDF, цитирана от Financial Times, това нахлуване, при което израелски войници и танкове са ударили инфраструктура на "Хамас" и площадки за изстрелване на противотанкови ракети, е билo най-мащабното досега.

Нападението в четвъртък е имало за цел да "подготви бойното поле" за следващия етап на войната, заявиха израелските военни и добавиха, че в края на операцията войниците им са напуснали района. На снимки се вижда, че в операцията са участвали и танкове.

В сряда вечерта израелският премиер Бенямин Нетаняху, който в момента е подложен на вътрешен и международен натиск относно плановете си за война, заяви, че Израел се "подготвя за сухопътна инвазия" в Газа в отговор на атаката на бойците на "Хамас" преди близо три седмици, но не е предоставил подробности за това кога ще се състои тя.

САЩ е поискал от Израел да забави планираната операция, за да може по-добре да разположи системи за противовъздушна отбрана в региона, на фона на опасенията, че войната между Израел и "Хамас" рискува да предизвика по-широк конфликт и да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа, добавя FT. САЩ също така се опитва да постигне споразумение, което да позволи на блокираните в Газа чуждестранните граждани да напуснат територията през египетската граница.

Според запис на Белия дом на разговор между Байдън и Нетаняху американският президент е заявил, че търси "път за постоянен мир" между израелци и палестинци в края на конфликта.

Атаката на "Хамас", извършена на 7 октомври, беше най-смъртоносната досега, като според израелските власти при нея са били убити 1400 души, а други над 5400 са ранени. При атаката над 200 души са били взети за заложници, като до момента 4-ма са били освободени. Според палестинските власти при израелските бомбардировки на Газа в отговор на нападението на "Хамас" са загинали повече от 6500 души, а над 17 400 са ранени.

Влошаване на хуманитарните условия

През последните седмици Израел силно е ограничил доставките на електроенергия, вода и храна в Газа, което допълнително е влошило и без това вече тежките хуманитарни условия в обсадения анклав. През последните дни са били разрешени ограничени доставки на помощи, но Израел е отказал да позволи такива на гориво, поради което хуманитарните агенции все по-рядко са в състояние да използват резервните генератори, на които разчитат, след като Израел прекъсна електроснабдяването.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви в сряда вечерта, че е започнала да "намалява значително операциите си", след като почти е изчерпала резервите си от гориво.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Начинът, по който се отразяват акциите на ВСУ и на ЦАХАЛ тук са изненадващо еднотипни!
    И ако спорадичните диверсионни акции на украински части могат да се тълкуват като опити за отблъскване на чужда агресия, то никакво оправдание не може да измисли разумът за неспирните въздушни удари на израелските ВВС срещу обитавани от жителите им градове, в които всичките разрушени сгради, болници, мечети, гръцката църква - всичко се представя като легитимна военна цел!
    Просто не ми се мисли какъв пропаганден громол щеше да се понесе из неолибералните медии, ако това го вършеха страни от "непревилната страна на историята"!!!

    В терористичният рейд на 2 хил. бойци на Хамас на 7 октомври загинаха по разни данни към 1400 евреи. До момента в сектора Газа от израелски по официални палестински данни са загинали поне повече от 7 хил. палестинци. 1/3 от жертвите са деца.
    И уж цивилизованият Запад продължава да се прави, че това изтребление не съществува!
    Всъщност това е проблемът: лъсващото западно лицемерие, което ка тегорично е неприемливо и отблъскващо за целия останал незападен свят.

    Има и друг проблем - тези палестинци, които никакво отношение към Хамас нямат, но чиито близки са мъртви от израелски бомбардировки, които гладуват и жадуват, заради блокадата на Ивицата Газа, дали пък и те няма да вземат оръжие, за да си отмъщават? С безразборните си действия Тел Авив насила увеличава желаещите да станат мартири (мъченици за вярата).
    Израел няма как да изгази това блато по този начин.
    Рано или късно общественото мнение в мюсюлманските страни ще притисне правителството им да се намесят или ще го пометат и начело на държавите ще застанат достатъчно радикални "братовчеди" на Хамас.
    Всъщност нищо ново. Арабската пролет представляваше контролиран от САЩ опит светските недостатъчно долюбващи Америка режими в арабския свят да бъдат пометени от "народното недоволство". Така в Етипет, Тунис, Либия бяха поставени на власт мюсюлмански партии от групата на Мюсюлмански братя. Опитъът се провали в Ирак, Сирия и Саудитска.

    Израел е агресор в сектора Газа. Да не отварям приказка, че е такъв исторически и в цяла Палестина.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    P.S. Спътникови снимки на Газа. Before and after...

    https://colonelcassad.livejournal.com/8730363.html

    Подчертавам, че снимките са от Газа, за да не си помисли някой, че са от Ковънтри, Дрезден или Берлин през Втората...

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    P.P.S. Линк към базирания в Лондон сайт, занимаващ се с проблемите на Близкия и Средния Изток, в който високопоставен арабски дипломат твърди, че специалните служби на Израел и САЩ планират използване на химическо оръжие срещу Хамас в тунелите под Газа.
    https://www.middleeasteye.net/
    Това не е ли военно престъпление? А и някой гарантира ли, че в тунелите фейс контрола пропуска само срещу членска карта на Хамас?

    Евреите плашещо взеха да прилагат методиките, с които нацистите поголовно избиваха прадедите им.
    Напълно ли е изтрита от паметта на днешните евреи спомена за тези страшни години, та ги повтарят? Нещо холокост? Мемориал Яд Вашем? Студено, студено...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Като Путин, докторе. Чунким руски ръждясали ракети не падаха върху жилищни блокове в Украйна? Същото е.

    Нередност?
Нов коментар