🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ опитва да възпре Иран от включване във войната в Израел

Тел Авив извърши в четвъртък "целенасочено нападение" на анклава, за да подготви бойното поле за следващия етап от сухопътната операция

Израел засега приема искането на САЩ да изчака с офанзивата в ивицата Газа, за да разположи Пентагонът противовъздушната си отбрана и да бъдат защитени американските войски в района преди операцията
Израел засега приема искането на САЩ да изчака с офанзивата в ивицата Газа, за да разположи Пентагонът противовъздушната си отбрана и да бъдат защитени американските войски в района преди операцията
Израел засега приема искането на САЩ да изчака с офанзивата в ивицата Газа, за да разположи Пентагонът противовъздушната си отбрана и да бъдат защитени американските войски в района преди операцията    ©  Reuters
Израел засега приема искането на САЩ да изчака с офанзивата в ивицата Газа, за да разположи Пентагонът противовъздушната си отбрана и да бъдат защитени американските войски в района преди операцията    ©  Reuters

САЩ предприемат действия за възпиране на Иран преди израелската инвазия в Газа. Вашингтон изпращат все повече отбранителни системи в Израел и региона на фона на нарастващи страхове, че Техеран и неговите проксита ще ескалират атаките срещу американските сили. Това става в момент, в който Йерусалим все още не е започнал сухопътната си операция в Газа, което подпомага усилията на американците. Пентагонът цели да гарантира безопасността на войските си в Ирак, Сирия, Кувейт, Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства с близо дузина системи за противовъздушна отбрана.

Рано в четвъртък Израел извърши "целенасочено нападение" в северната част на анклава, което е имало за цел да "подготви бойното поле" за следващия етап на войната, заявиха израелските военни. Според тях в края на операцията войниците са напуснали района. На снимки се вижда, че в операцията са участвали и танкове.

Решението за затвърждаване на позициите идва след поне 12 различни атаки срещу американски войници, заяви официално лице пред Financial Times. При тези удари са пострадали над 20 американски военни, добавя той. Американската база Айн ал-Асад в Западен Ирак беше ударена от ракети по-рано тази седмица, като това се случи и с гарнизонът Ал Танф в Сирия.

До момента Вашингтон изпрати два самолетоносача в Средиземно море, а освен това разполага и повече военно оборудване. "Това, което виждаме, е тревожно. Имаме индикации, че има групи в региона, които имат желание да ескалират ситуацията и затова засилихме военното си присъствие", заяви пред изданието висш американски служител.

Докато администрацията на президента Джо Байдън оценява, че Техеран не иска да се конфронтира директно със САЩ или Израел, тя очаква продължаване на активирането на регионални проксита на Иран. Според официални лица, освен че подкрепя и насърчава атаките срещу американските сили и бази, Иран в някои случаи активно улеснява атаките. "Преценявам, че те не искат да се забъркват в това с нас и ние със сигурност не искаме да се забъркваме в това с тях", заяви пред FT републиканският сенатор и член на комисията по външни отношения Джим Риш.

Според голяма част от служителите най-голяма опасност представлява "Хизбула", която е базирана в Ливан. Израелските сили и въоръжената група си размениха трансграничен ракетен огън през последните две седмици. Въпреки това информационна агенция, близка до Революционната гвардия на Иран, каза, че участието на "Хизбула" във война с Израел вече е "вероятно". Най-вероятният сценарии за включване е използването на прецизно управляеми ракети с обсег, който достига цял Израел.

Друго голямо притеснение представляват заплахите към американски персонал в Ирак и Ливан. Държавният департамент призова част от персонала да напусне. Пентагонът и Държавният департамент работят върху планове за извънредни ситуации за по-широко разпространена евакуация на американци от страните в региона.

Около 30 хил. американски войници са в Близкия изток, включително около 3500 в Ирак и Сирия, за да съветват и помагат на местните сили, които все още се бият срещу Ислямска държава. САЩ поддържат бази и военни съоръжения в целия регион, включително Ирак, Бахрейн и Катар.

Значение за войната в Израел

Според анализатори засилването на американските позиции в региона е фактор, който със сигурност е оказал влияние върху решението на Иран да не се намесва във войната в Израел. По този начин отлагането на нахлуването в Газа позволява и на Израел да подготви операцията по възможно най-добрия начин.

Според американски източници на FT забавянето се дължи главно на неразбирателства във вътрешните структури на израелската армия, а не на това, че подобна стъпка би облагодетелствала САЩ. Въпреки това той признава, че Вашингтон подпомага планирането на нахлуването.

В сряда вечерта The Wall Street Journal също съобщи, че Израел приема засега искането на САЩ да изчака с офанзивата в ивицата Газа, за да разположи Пентагонът противовъздушната си отбрана и да бъдат защитени американските войски в района преди операцията. Изданието се позовава на американски и израелски длъжностни лица. Вашингтон досега е убеждавал израелците да изчакат, докато тази техника може да се разположи. Възможно е това да стане още тази седмица.Според източниците на вестника Израел също така взема предвид усилията за доставка на хуманитарна помощ за цивилни в Газа и дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Има нещо патологично страна, която е директно замесена в конфликта в Палестина да "опитва да възпре" от намеса в него друга страна, за която има единствено подозрения, че е прокси намесена.
    В духа на същата патология пък в конфликта в бивша УССР, въпросната страна, която е с двата крака в блатото, твърди на всеослушание, че няма нищо общо с него.
    Някаква политическа шизофрения...

    "Войната в Израел" се налага от медиите като понятие, но дали някой да не обясни на публиката кой с кого воюва в Израел?
    И защо по целия свят има прояви на солидарност с палестинците, а не съм попаднал на нито една в подкрепа на действията на Тел Авив?

    Всъщност случващото се по-скоро влиза в определенията на гражданска война, защото едни граждани на Държавата Израел избиват (и разрушават градовете) на други граждани на същата държава, като следствие от терористична атака на вторите.

    Може да се тълкува и като етническо прочистване, защото един от двата етноса в Държавата Израел с всички налични военни средства (без ядрени засега) пъди от земята му другият етнос.
    Война не е, когато мощта на държавата е насочена срещу политико-идеологическо движение, което при това на последните избори под наблюдението на същата тази държава, печели 85% от мандатите в местните структури на властта в Ивицата Газа. Всъщност видимо е, че ответните действия срещу Хамас целят изтласкване с всички средства на компактното двумилионно палестинко население на Газа и прекрояване на етническата карта на Държавата Израел. Защото война не е, когато се избиват неучастващи в конфликта граждани чрез разрушаване на жилищни сгради, болници, джамии и църкви,бомбардиране на бежански колони и лагери.

    Война не е и когато на обособения за прочистване етнически район от две седмици е спряно подаването на вода, електричество, храни, лекарства.

    Война не е и когато всички, които надигат глас, че еврейската вържава превишава нормите на самоотбраната и нарушава всички цивилизационни норми за отношение към хора, са сатаницирани - без значение дали е ген.секът на ООН или възлюбеното доскоро лице на зеления глобализъм Грета Тунберг. Скандинавката, съвсем според правилата на Министресктово на истината в Оруеловия "1984", е наредено да бъде заличена от всякакви учебници и учебни пособия - заради критиките ѝ към Израел тя е осъдена на заличаване.

    Що се отнася до опорката, че наземното нахлуване на ЦАХАЛ в Газа изчаква САЩ да си укрепят ПВО-то в десетките бази в Близкия срещу ирански атаки, то 1:1 повтаря не умните обяснения за строежа на американските ПРО станции по милениума в Радзилово в Полша и Девесило в Румъния. Те също се обясняваха като нужни за "отбраната на Европа" от ирански ядрени ракети". Всъщност всеки, който е ходил на училище и може да си представи картата на района, беше наясно, че това са системи с двойно предназнацение, насочени срещу Русия.

    А Иран?
    Иран е плашило за глупаци.
    Както се вижда и от актуалния случай.

    P.S. От съвсем официално ядрен Пакистан се чуват все по-силни гласове за ядрен удар срещу Израел.
    Китай изпрати военни кораби в Източно Средиземно.
    Глобалният юг става все по-изразено антиамерикански, заради подкрепата му за геноцида в Газа.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Не е война. Специална операция е. Нали Путин така каза? Или пак ще има двойни стандарти, типично по социалистически?

    Нередност?
  • 3
    alvell avatar :-|
    alvell
    • - 1

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Ще има и още как. Някой да е гласувал санкции срещу Израел,някой да му е замразил фондове,да са отнети активи на гражданите и?
    Разбира се,че ще има двойни стандарти. Политиците в цял свят са демагози и лицемери.
    Погледнете историята в последните десетилетия и си задайте въпроса кой кого тероризира.

    Нередност?
Нов коментар