🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ съветват Израел да отложи нахлуването в Газа

Администрацията на Байдън предложи да се отдели повече време за преговори за освобождаване на заложниците, за доставка на помощи за палестинците и за набелязване на начини за избягване на повече цивилни жертви

Представители на САЩ се надяват сухопътната инвазия да бъде отложена, но се опасяват да не изглеждат в очите на страните от Близкия изток, че тайно контролират Израел - теза, която Иран и неговите съюзници отдавна разпространяват
Представители на САЩ се надяват сухопътната инвазия да бъде отложена, но се опасяват да не изглеждат в очите на страните от Близкия изток, че тайно контролират Израел - теза, която Иран и неговите съюзници отдавна разпространяват
Представители на САЩ се надяват сухопътната инвазия да бъде отложена, но се опасяват да не изглеждат в очите на страните от Близкия изток, че тайно контролират Израел - теза, която Иран и неговите съюзници отдавна разпространяват    ©  Reuters
Представители на САЩ се надяват сухопътната инвазия да бъде отложена, но се опасяват да не изглеждат в очите на страните от Близкия изток, че тайно контролират Израел - теза, която Иран и неговите съюзници отдавна разпространяват    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ също така искат повече време, за да се подготвят за атаки срещу американските интереси в региона от страна на подкрепяни от Иран групировки.
  • ЕС настоява за спиране на бойните действия и осигуряване на по-голяма хуманитарна помощ и преговори за освобождаването на заложниците.
  • "Хамас" е предупредил, че сухопътната операция ще направи освобождаването на заложниците много по-малко вероятно.

Администрацията на американския президент Джо Байдън е посъветвала Израел да отложи сухопътното нахлуване в ивицата Газа, надявайки се да спечели време за преговори освобождаване на заложници и да позволи повече хуманитарна помощ да достигне до палестинците в обсадения анклав. Това съобщава The New York Times, като се позовава на няколко високопоставени американски служители.

САЩ също така искат повече време, за да се подготвят за атаки срещу американските интереси в региона от страна на подкрепяни от Иран групировки, които според официални лица вероятно ще се засилят, след като Израел нахлуе в Газа.

В понеделник ЕС също призова за спиране на военните действия между Израел и "Хамас", за да се позволи доставката на помощи в Газа и освобождаването на заложници.

Внимание към заложниците

Белият дом не отправя искания към Израел за стопиране на офанзивата и все още подкрепя сухопътната инвазия, както и целта на Израел да ликвидира "Хамас" - военната групировка, контролираща Газа, която уби около 1400 души при терористични атаки на 7 октомври, заявиха служители.

Но бързо развиващите се събития, след като "Хамас" освободи две американки в петък, карат администрацията да предложи на израелците да дадат още време за преговори за освобождаването на 212 други заложници, казват източниците.

Президентът Джо Байдън е провел разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя следобед, за да обсъди последните събития, съобщиха от Белия дом. Байдън е разговарял по темата и с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия и Великобритания.

Байдън и Нетаняху се съгласиха, че след влизането на първите два конвоя с хуманитарна помощ в Газа в събота "сега ще има продължаване на потока на тази изключително важна помощ", се казва в резюме на разговора, публикувано от Белия дом. Лидерите също така "обсъдиха продължаващите усилия за освобождаване на всички останали заложници, взети от "Хамас" - включително граждани на САЩ - и за осигуряване на безопасно преминаване на американските граждани и други цивилни в Газа, които желаят да напуснат", заяви Белият дом.

Двама американски служители заявиха, че съветът към израелците да се въздържат от сухопътна война е предаден чрез министъра на отбраната Лойд Остин, тъй като Пентагонът помага на Израел за военните действия, включително за подготовката на сухопътната инвазия.

Остин провежда почти ежедневни разговори с израелския си колега Йоав Галант, за да обсъдят оперативни въпроси, американски оръжейни доставки за Израел и разполагането на американски военни сили в региона. Той също така е говорил за връщането на заложниците като приоритет, коментира един от американските служители пред изданието.

Говорител на Галант от своя страна е отказал да коментира проведените разговори.

Дипломат от израелското посолство във Вашингтон обаче е отрекъл, че правителството на САЩ съветва израелците да отложат сухопътната инвазия, и заявява: "Имаме близък диалог и консултации с американската администрация. САЩ не оказват натиск върху Израел по отношение на сухопътната операция."

Служител, запознат с преговорите за заложниците, които се водят главно чрез Катар, коментира, че "Хамас" е предупредил, че сухопътната операция ще направи освобождаването на заложниците много по-малко вероятно. Катар поддържа тесни връзки с политическите лидери на ислямистката паравоенна групировка.

Държавният секретар Антъни Блинкен избегна директен отговор, когато в неделя по CBS News беше попитан дали САЩ искат от Израел да отложи сухопътната инвазия, за да даде време за преговорите за освобождаването на заложниците. Той обаче подчерта, че Вашингтон дава съвети на израелците относно инвазията.

"Важно е, както казахме, не само какво правят, но и как го правят, коментира Блинкен, особено когато става въпрос за това да се гарантира, че цивилните са максимално защитени в този кръстосан огън, причинен от "Хамас."

Държавният секретар също така заяви, че е важно в Газа да постъпват повече храни и медицински консумативи, тъй като хуманитарната криза се задълбочава. Скоро след атаките на 7 октомври Израел наложи пълно прекъсване на водоснабдяването, електроснабдяването и доставките на храни в бедната крайбрежна ивица с население 2.3 млн. души. Израелските военни поддържат и морска блокада на Газа от 2007 г. насам.

Представители на САЩ се надяват сухопътната инвазия да бъде отложена, но се опасяват да не изглеждат в очите на страните от Близкия изток така, сякаш тайно контролират Израел - теза, която Иран и неговите съюзници отдавна разпространяват.

ЕС настоява за спиране на военните действия, за да се осигурят хуманитарни доставки

В понеделник най-висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова за спиране на военните действия между Израел и "Хамас", за да се позволи доставката на помощи в Газа и освобождаването на държаните там заложници.

Въпреки че през последните два дни в Газа бяха допуснати два малки конвоя, служители на хуманитарните организации предупредиха, че условия там са катастрофални. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също призова за спиране на бойните действия, за да бъдат допуснати много по-големи количества помощи.

"Лично аз смятам, че е необходима хуманитарна пауза, за да може да влезе и да бъде разпределена хуманитарната помощ", заяви Жозеп Борел в понеделник, когато пристигна за среща на външните министри в Люксембург. Като добави, че паузата е необходима и "за връщането на заложниците", държани от "Хамас".

Лидерите на ЕС планират да подкрепят призивите за "хуманитарна пауза", гласи текстът на проектозаключенията от срещата на върха по-късно тази седмица, с който Financial Times се е запознал. Документът обаче може да се промени преди срещата в четвъртък и петък. В седмицата след нападенията на "Хамас" на 7 октомври държавите от ЕС публично се скараха за това доколко да подкрепят военния отговор на еврейската държава, преди да се споразумеят за съвместно изявление, в което се потвърждава "правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право".

В понеделник израелските военни съобщиха, че са поразили 320 цели в Газа през предходните 24 часа. Военният говорител контраадмирал Даниел Хагари заяви, че израелските бронирани и пехотни сили са извършвали рейдове в граничния район на Газа, подготвяйки се за следващата фаза на войната и събирайки разузнавателна информация за заложниците.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1

    Мисля, че е доста по-сложно от обясненото.

    Като начало, моля, отговорете си на върпоса защо по света има единствено прояви в подкрепа на Палестина? Ако съм пропуснал произраелска спонтанна проява (а не осветяване на паметника на съратника на нацистите Бандера в Лвов (Лемберг) в цветовете на израелското знаме), моля да ме корегира.
    Ако изходим от този реален факт, можем да направим паралел между Израел и Русия - по света хората ги смятат за агресори и никъде не знам да има акции в тяхна подкрепа.
    Вторият въпрос е защо към тези спонтанни прояви има такава пропагандна нетърпимост? Грета Тунберг, (бившето) лице на зелената програма, е наредено да бъде изличена от всякакви учебници/семинари/обучения по темата, защото се е снимала с плакат в подкрепа на Палестина. Тъй като Оруел ми е познат като творчество, намирам абсурдни паралели с Министерството на истината от романа му "1984".
    Което е изключително страшно! Все пак Оруил го пише в 1938 в пика на нацисткия тестостерон и в навечерието на Втората касапница.
    Чувате ли алармата?

    Цяла седмица вече уж облачното време пречи на ЦАХАЛ да щурмува Газа;
    Докато САЩ призовават Биби (когото републиканците на понасят олганически) да не предприема сухопътна операция, а просто по американски от въздуха да избие колкото може повече палестинци, Макрон предлага Коалицията на съгласните (анти ИГИЛ отпреди 7-8 г) да атакува Газа. С американците напред, естествено... Те не искат.

    Защо Америка хем прати две самолетоносачни групи, хем не иска да си реши проблемите силово?

    Ами не може. С 200 самолета срещу арабския свят + Иран/ Китай/Русия US няма шанс.
    Америка просто пази нефто-газовите израелско-кипърски находища Левиатан и другите, където работят Ексън и още една американска компании.
    На Америка ѝ е през джоба за евреите в Палестина. Въпросът е да удовлетвори желанията на комбинацията англо-американските еврейски глобални банкерски фамилии.

    Дали пък сега не е моментът Си да си прибере Формоза?

    Нередност?
Нов коментар