🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия готви повече субсидии за индустрията

Геополитическото напрежение, нуждата от намаляване на въглеродните емисии и лошата инфраструктура поставят промишлеността в тежко положение

Германският икономически министър Роберт Хабек иска държавата да подпомага местната индустрия.
Германският икономически министър Роберт Хабек иска държавата да подпомага местната индустрия.
Германският икономически министър Роберт Хабек иска държавата да подпомага местната индустрия.    ©  Reuters
Германският икономически министър Роберт Хабек иска държавата да подпомага местната индустрия.    ©  Reuters

Германският икономически министър Роберт Хабек представи стратегия за подпомагане на местната индустрия. Според него е ключово държавата да поеме по-голяма роля в подпомагането на компаниите, тъй като в противен случай известна част от производството може да бъде изнесена извън страната.

Хабек заяви, че субсидиите са нужни, за да се компенсират геополитическото напрежение, нуждата от намаляване на въглеродни емисии. Освен това прекалената бюрокрация и влошаващата се инфраструктура оказват допълнително напрежение върху сектора.

Ключов елемент от стратегията е "мостова" цена на електроенергията за енергоемките компании, тъй като производството на предприятията в индустрии като химическата, хартиената и стъкларската е спаднало рязко. "Има основателна причина да се изгради мост, докато не бъде осигурен достъп до евтина възобновяема енергия. Трябва да дадем на индустрията това време", добави той при представянето на стратегията. Според министъра този сектор е силно субсидиран на места като Китай и САЩ, което допълнително увеличава нуждата от вземане на активни мерки. Подкрепата от правителството за цената на тока би била в сила, докато не се намери евтина алтернатива на руския газ или новопостроени вятърни и слънчеви електроцентрали започнат да представляват по-голяма част от енергийния микс.

Макар и предложението за субсидиране на цената на тока да идва от Министерството на икономиката, съгласие по въпроса в управляващата коалиция все още не е постигнато. До момента идеята не е подкрепена от финансовия министър Кристиан Линднер и от канцлера Олаф Шолц. Те са на мнение, че предвид текущата висока инфлация държавните разходи не трябва да се увеличават, за да не се повиши натискът върху цените.

"Трябва да помислим дали правилата, които си дадохме в друго време на вечно усмихната глобализация, на приятелско единство, на евтин руски газ, са подходящи за новото време."

Роберт Хабек, министър на икономиката

Разходите по стратегията на Хабек обаче няма как да не са големи, но реалността задължава държавата да поеме по-активна роля в осигуряването на индустриалното производство и работните места. Според него това трябва да се случи дори с цената на по-голям дълг, дори и тази идея също да не събира широка подкрепа. За да стане стратегията на Хабек реалност, ще е нужно да отпадне дълговата спирачка, която ограничава държавните разходи. Тя беше наложена от правителството, но според икономическия министър сегашната геоикономическа ситуация налага преразглеждането на мярката. "Трябва да помислим дали правилата, които си дадохме в друго време на вечно усмихната глобализация, на приятелско единство, на евтин руски газ, са подходящи за новото време", каза Хабек.

"Тази индустриална политика ще струва много пари", каза пред Reuters професорът по икономика в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф Йенс Зюдекум. "Но това е в противоречие с дълговата спирачка, която значително ограничава полето за маневриране", добави той. Финансирането на стратегията вероятно ще срещне съпротива от страна на Линднер, който е привърженик на идеята, че страната трябва да намали разходите и да се върне към конституционно ограничение на заемите (дълговата спирачка) след спирането по време на пандемията от коронавирус и енергийната криза.

Германската индустриална федерация BDI широко приветства стратегията и призова правителството за яснота и бързо прилагане на предложените мерки. "Споделяме оценката, че особено суровата геоикономическа реалност ни поставя под стратегически натиск: тези, които искат да се справят с предизвикателствата на възникващия нов световен ред, трябва първо да работят върху собственото си представяне и конкурентоспособност и след това могат да създават съюзи като силни играчи", каза ръководителят на BDI Зигфрид Русвурм.

По-голяма съпротива

Освен намирането на подкрепа в собствената си коалиция Хабек трябва да се справи и с една дори по-трудна задача - убеждаване на Европейския съюз (ЕС), че стратегията не би дала нечестно предимство на местните компании пред конкурентите им. За да бъде възможно това, "ние предлагаме някои процедури да бъдат групирани и концентрирани по-силно на европейско ниво, така че процесът на уведомяване да може да бъде завършен по-бързо", добавя Хабек.

Ако Брюксел и управляващата коалиция в Германия одобрят проекта, тогава той трябва да бъде гласуван в Бундестага. Критики от страна на консервативната опозиция не закъсняха, като те призоваха за повече частна инициатива вместо държавна подкрепа.

Стратегията се "основава на погрешното разбиране, че една политика на рамкови условия се нуждае от държава, която се намесва в икономиката, която я оформя и трансформира в собствените си интереси", каза в изявление говорителят на ХДС по икономическите въпроси Юлия Кльокнер. "Според Хабек държавата вижда себе си като добронамерен господар на обяздването на икономиката", каза тя, добавяйки, че "това е грешният път".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abadobata avatar :-?
    Distributed
    • + 1

    Трябва да се оправят бакиите оставени от Меркел и Алтмайер - основно спънатия енергиен преход и натресената почти фатална зависимост към вноса на газ от Русия.

    Меркел и Алтмайер, като едни класически консерви, надробиха попарата и оставиха следващите да я сърбат.

    Нередност?
Нов коментар