🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Siemens с мащабна инвестиция в Китай и Сингапур

Компанията разширява завода си във втората най-голяма икономика в света, също така открива нов в града-държава

Изпълнителният директор Роланд Буш заяви в Сингапур, че компанията ще инвестира 2 млрд. евро в световен мащаб тази година.
Изпълнителният директор Роланд Буш заяви в Сингапур, че компанията ще инвестира 2 млрд. евро в световен мащаб тази година.
Изпълнителният директор Роланд Буш заяви в Сингапур, че компанията ще инвестира 2 млрд. евро в световен мащаб тази година.    ©  Reuters
Изпълнителният директор Роланд Буш заяви в Сингапур, че компанията ще инвестира 2 млрд. евро в световен мащаб тази година.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският индустриален конгломерат Siemens обяви значителни инвестиции в Китай и Сингапур. Това е част от политиката на компания за диверсифициране на производството в Азия, като все повече компании се притесняват от твърде голямата си зависимост от Пекин. Въпреки това обаче Siemens ще продължава да разчита на втората световна икономика, като вложението в разширяване на производствената база в страната е сигурен знак за това.

Изпълнителният директор Роланд Буш заяви в Сингапур, че компанията ще инвестира 2 млрд. евро в световен мащаб тази година. Първата стъпка ще бъде разширяването на завода в Китай, като заедно с това ще бъде открит и нов производствен център в Сингапур. Изграждането му ще струва 200 млн. евро, като се очаква той да произвежда технологии за компании в региона. Новите работни места ще бъдат около 400.

Защо в Китай

Буш описа Китай като двигател на технологичните иновации, като според него присъствието в страната е задължително за постигане на бъдещи успехи. Все пак Siemens се предпазва от прекомерната зависимост от страната, като избра Сингапур за център за износ в Южна и Югоизточна Азия.

"Избягвам думата отделяне, защото отделянето означава вземане на решение или/или и никой не иска да прави това... разликата е в диверсификацията, която търси как можете да обслужвате повече пазари. . . което в същото време ви прави по-издръжливи", каза Буш, цитиран от FInancial Times.

Конгломератът също така ще инвестира 140 млн. евро, за да разшири с 40% завода си в Чънду, Югозападен Китай. Той произвежда софтуер за управление на роботи и други индустриални машини. Фабриката ще продължи да "обслужва местните възможности за растеж в Китай за Китай". Освен това компанията ще изгради и нов център за изследване и развитие в Шенжен, който ще "ускори развитието на системи за контрол на движението".

Siemens заяви, че високотехнологичните инвестиции в Китай се правят, защото клиентите в региона "първи възприемат нови технологии, особено в цифровизацията и високотехнологичното производство". "Къде мога да намеря клиентите, които ме дърпат към следващото ниво на иновация, които са взискателни и които търсят следващата технология? В много случаи това е Китай", заяви преди месец Буш пред изданието.

Стратегия с въпросителни

Стратегията на Siemens относно Китай беше поставена под въпрос от инвеститори, които започват да се притесняват от всякаква зависимост от страната. Това се случва на фона на призивите от Берлин германската индустрия да се диверсифицира. Освен това геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон се увеличава, като забраната за внос на западна техника за производството на полупроводници се очаква да е първата стъпка от по-широк и всеобхватен план. Според изпълнителния директор несъгласията между двете водещи икономики са нормални, защото те се борят за това "кой ще бъде номер едно в света".

Правителството на Германия отбеляза, че най-големият му търговски партньор - Китай, през последните години се е превърнал във нарастваща заплаха за международната сигурност. Германското издание WirtschaftsWoche съобщи, че Буш първоначално е искал заводът в Сингапур да бъде базиран в Китай, но е отстъпил след протести на членове на неговия надзорен съвет.