🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия ускорява депортацията и смята да аутсорсва обработката на молби за убежище в Африка

Според Берлин тази година са депортирани 27% повече мигранти спрямо 2022 г.

Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната.
Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната.
Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната.    ©  Reuters
Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Първата стъпка трябва да бъде направена до края на мандата на управляващата коалиция през 2025 г.
  • Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната.
  • В момента страните от ЕС са изправени пред цялостно нарастване на незаконната миграция и молбите за убежище.

Германия възнамерява да възложи обработването на молби за убежище в Африка на фона на натиск от страна на младшия член управляващата коалиция от Либералните свободни демократи (FDP) и общото нарастване на молбите за убежище. Това решение ще наподобява противоречивия план на Великобритания за изпращане на търсещи убежище в Руанда, съобщава Euractiv.

В момента страните от ЕС са изправени пред цялостно нарастване на незаконната миграция и молбите за убежище, като в Германия молбите за убежище са нараснали с над 70% през 2023 г. FDP се стреми да разреши проблема, като изпрати търсещи убежище в страни извън ЕС за обработка на заявления.

"Очаквам министърът на вътрешните работи да прегледа възможно най-скоро как може да се улесни обработването на молби за убежище в трети страни, тъй като това е, което се споразумяхме в нашето коалиционно споразумение", каза парламентарният докладчик на FDP за миграцията Ан-Верушка Юриш пред Euractiv.

Първата стъпка трябва да бъде направена до края на мандата през 2025 г., добави Юриш, удвоявайки исканията на председателя на групата на FDP в германския парламент Кристиан Дюр.

"Тази разпоредба ще попречи на хората, които нямат шанс да получат убежище, да предприемат опасното пътуване през Средиземно море", каза Дюр пред Süddeutsche Zeitung.

Съобщава се, че депутати от Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, водещата партия в коалицията с FDP, работят по подобно предложение.

Подобен ход обаче не се харесва на вътрешния министър на ГСДП Нанси Фейзер, която подписа споразумение с Мароко във вторник за ускоряване на репатрирането на отхвърлени търсещи убежище лица в замяна на по-лесна законна миграция към Германия. Споразуменията за миграцията със страните от Северна Африка биха били по-ефективни за ограничаване на незаконната миграция, каза тя пред репортери във вторник.

В съответствие със стандартите за правата на човека

Предложението на FDP напомня на противоречивата схема на правителството на Обединеното кралство за превоз на търсещи убежище до Руанда за обработка, която беше обявена миналата година. Лондон вече се сблъска с пречки при прилагането на схемата, като законодателството е в процес на преразглеждане, след като Европейският съд по правата на човека спря полетите до Руанда поради опасения за правата на човека, което накара Обединеното кралство да заплаши да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, ако политиката му бъде блокирана.

FDP не отправя подобни заплахи. Според партията молбите за убежище наистина могат да бъдат възложени на външни изпълнители "в съответствие с Женевската конвенция и Европейската конвенция за правата на човека" въпреки преобладаването на авторитарни правителства в Северна Африка, каза Юриш.

"Напускането на Европейската конвенция за правата на човека е изключено", подчерта тя, добавяйки, че всяко законодателство би допълнило, а не изместило предстоящото споразумение на ЕС за обработване на молби за убежище по външните граници на ЕС.

По този начин правителството се доближава до по-радикалната реторика на дясноцентристката ХДС/ХСС, най-голямата опозиционна партия. Хендрик Вюст, министър-председателят на ХДС на регионалната провинция Северен Рейн-Вестфалия и потенциален претендент за канцлер през 2025 г., инициира дебата по-рано във вторник с призив за преместване на обработката на молбите за убежище в чужбина. Вюст отказа да уточни дали евентуално бъдещо правителство на ХДС ще предприеме по-радикални действия.

По-лесно депортиране

Активността на управляващата коалиция не е случайна. През миналата седмица правителството одобри законопроект, имащ за цел да улесни депортирането на неодобрените за убежище лица. Законопроектът, внесен от вътрешния министър Нанси Фейеър от Социалдемократическата партия, предлага редица промени в съществуващите правила за депортация, но трябва да бъде одобрен от Бундестага, преди да влезе в сила. Очаква се гласуването да се състои през ноември, съобщава DW.

Опозиционната Християдемократическа партия е дала знак за одобрение, докато Зелените се обявиха против, като някои от тях нарекоха предложението масово посегателство върху основните права, определяйки го като непропорционално и твърде строго, добавя германското издание.

Предложение промени

Законопроектът предлага редица промени, сред които е удължаването на задържането преди депортация от сегашните 10 до 28 дни, което има за цел да улесни властите да гарантират, че депортирането ще се осъществи в действителност. Сега то често се проваля в последния момент или поради липса на съдействие от страна на мигрантите, или защото са тежко болни, идват от военна зона, или родните им страни отказват да ги приемат обратно.

Другите промени ще разширят правомощията на полицията, като ѝ позволят да претърсва резиденциите на трети лица, когато се опитва да установи самоличността на мигрант, помещаващ се в общежитие. Също така на германската полиция ще ѝ бъде позволено да претърсва електронни устройства, за да могат да установят самоличността на дадено лице.

Законопроектът предлага да се премахне изискването властите да уведомяват предварително дадено лице за предстоящата му депортация, с изключение на семейства с деца, както и тежко болни. Мигрантите, за които се установи, че имат връзки с престъпните среди, ще подлежат на по-бърза депортация, без значение дали са извършили престъпление в Германия.

Голям брой мигранти

През последните години Германия се сблъсква със значителен приток на бежанци и лица, търсещи убежище, като според данни на Asylum Information Database, цитирани от Euronews, през изминалата година 244 хил. души са подали молба за убежище в Германия, като прогнозите са, че през тази година броят им ще достигне 300 хил.

Според данни на вътрешното министерство около 255 хил. души, които сега пребивават в Германия, са задължени да напуснат страната, от които 50 хил. са задължени да го направят незабавно, а други 205 хил. имат разрешение за "толериран престой", който временно прекратява процеса на депортация. Според ведомството от началото на тази година до края на септември са били депортирани 12 хил. души, пише DW. Германското правителство очаква, че промените в правилата за депортиране ще увеличат броят на депортациите с около 600 души или 5%.

Скандинавските страни ще си сътрудничат при депортиране

Министри от Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия постигнаха споразумение за по-тясно сътрудничество между страните им при депортирането на отхвърлени кандидати за убежище и други чужденци без разрешение за пребиваване, съобщава DPA. Министрите се споразумяха за три инициативи, насочени към "укрепване на проектите за реинтеграция в страните на произход, координиране на съвместни скандинавски операции за връщане в сътрудничество с европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" и оказването на помощ на блокирани незаконни мигранти в Северна Африка, които желаят доброволно да се върнат в страните си".

През последните години Дания възприе строг подход по отношение на имиграцията, опитвайки се същевременно да убеди съседните държави да следват същата линия. В Швеция преди година с подкрепата на крайнодясната популистка партия "Шведски демократи" дойде на власт консервативно правителство. Във Финландия неотдавна бе сформирано коалиционно правителство с дясната партия "Финландците". И двете правителства се обявиха за по-строг курс по отношение на имиграцията.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар