🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония обяви пакет от стимули за 113 млрд. долара, за да се справи с инфлацията

Данъците върху дохода и тези върху жилищата временно ще бъдат намалени, обяви премиерът Фумио Кишида

Амбициозният пакет на правителството на Кишида има за цел да съживи икономиката чрез увеличаване на работната сила и стимулиране на вътрешните инвестиции.
Амбициозният пакет на правителството на Кишида има за цел да съживи икономиката чрез увеличаване на работната сила и стимулиране на вътрешните инвестиции.
Амбициозният пакет на правителството на Кишида има за цел да съживи икономиката чрез увеличаване на работната сила и стимулиране на вътрешните инвестиции.    ©  Reuters
Амбициозният пакет на правителството на Кишида има за цел да съживи икономиката чрез увеличаване на работната сила и стимулиране на вътрешните инвестиции.    ©  Reuters

Японският премиер Фумио Кишида представи пакет от стимули, който трябва да помогне на японците да се справят с инфлацията и високите разходи за живот. Анализатори описват пакета от мерки като ключов за бъдещето на кабинета на Кишида, като евентуален провал може да се окаже фатален за премиера. Кишида обяви пакет от стимули, който е оценен 113 млрд. долара, от които над 87 млрд. ще бъдат финансирани от допълнителен бюджет за остатъка от фискалната година до края на март 2024 г. В основата са мерки за справяне с по-високите разходи за живот, които включват около 33 млрд. долара временни намаления на данъците върху доходите и жилищните данъци, както и помощи за домакинствата с ниски доходи.

Пакетът също така предвижда разширяване на субсидиите за компенсиране на нарастващите цени на горивата и електроенергията. В него са заложени и повишаване на заплатите и подкрепа за бизнеса.

"Чрез комбиниране на увеличения на заплатите [от компаниите] и намаляване на данъка върху доходите, искам да създам ситуация, при която ръстът на публичните доходи ще надхвърли покачването на цените до следващото лято", казва Кишида, цитиран от Financial Times.

Амбициозният пакет на Токио има за цел да съживи икономиката чрез увеличаване на работната сила и стимулиране на вътрешните инвестиции. Но тъй като предишните мерки не успяха да се справят с дълбоко вкоренените структурни проблеми, все още не е сигурно дали този път масовите разходи могат да помогнат за повишаване на темпа на растеж на страната.

Според изследователския институт Nomura временните данъчни облекчения и дарения се очаква да повишат реалния брутен вътрешен продукт на Япония с едва 0.2%. Подобни мерки в миналото не успяха да стимулират смислено потребление, тъй като японските домакинства са склонни да спестяват допълнителни пари.

Спадаща подкрепа

Дори преди пакетът да беше одобрен от правителството, той не среща голяма подкрепа. Одобрението на правителството е спаднало до 33%, най-ниското ниво от назначаването на Кишида за премиер през октомври 2021 г., според проучване на Nikkei от миналата седмица. От анкетираните 65% не одобряват плана за намаляване на данъка върху доходите.

Тъй като йената падна до най-ниското си ниво от няколко десетилетия, разходите за внос нарастват и реалните заплати намаляват. Проучвания показват, че домакинствата са по-притеснени от бъдещи увеличения на данъците, което ще е нужно за финансирането на значително увеличаване на разходите за отбрана и по-щедри помощи за грижи за деца.

Ако икономическият пакет беше получил подкрепа, Кишида вероятно щеше да свика предсрочни избори преди края на годината. Анализатори са на мнение, че премиерът е трябвало да направи това след успешното домакинство на срещата на върха на Г-7 през май. Оттогава администрацията му е разтърсена от скандали, свързани със сина му и най-близкия му помощник, и проблеми с управлението на данни с национална система за идентификация.

Пакетът от стимули освен това беше представен едва няколко дни, след като Bank of Japan (BoJ) предприе значителна стъпка за прекратяване на седемгодишната си политика на ограничаване на дългосрочните лихвени проценти. Централната банка положи основите за постепенно отменяне на свръхразхлабената си парична политика. Доходността на 10-годишните японски държавни облигации наскоро се повиши до най-високото си ниво от десетилетие на фона на скока в доходността на държавните облигации на САЩ. Това накара BoJ да преразгледа политиката си за контрол на така наречената крива на доходност, така че доходността на 10-годишните японски облигации да може да се повиши над 1%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар