Страните около Израел вече усещат икономическите последствия от войната

Туризмът е силно засегнат от конфликта

Конфликтът води до сериозен спад на туристическия интерес към региона
Конфликтът води до сериозен спад на туристическия интерес към региона
Конфликтът води до сериозен спад на туристическия интерес към региона
Конфликтът води до сериозен спад на туристическия интерес към региона

Икономиките на страните около Израел вече усещат последствията от войната. Египет, Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се оплакват от голям спад в очаквания брой туристи, като възможното включване във войната и на други страни сваля интереса към региона допълнително.

Една от най-силно засегнатите държави е Египет, като прогнози на американската инвестиционна банка Goldman Sachs показват, че секторът би трябвало да отчете милиарди долари по-ниски приходи. Липсата на възможност за поемане на подобен удар обаче прави ситуацията значително по-тежка за Кайро, като намирането на решение ще бъде ключово за икономическата стабилност на страната.

Йордания също попада в списъка на засегнатите, като туризмът осигурява 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Вече са отменени редица резервации, като туроператор заяви пред Financial Times, че няколко месеца от запазени дати са изчезнали. Спад на броя туристи в страната обаче се отчете още преди началото на войната, но според анализатори това се дължи на несигурната обстановка в региона.

Друга засегната държава е Ливан, където туризмът осигурява цели 40% от БВП. Според ливанския министър на туризма Уалид Насар и в случая на Ливан известен отлив има още преди войната, но ситуацията в момента със сигурност се влошава, заяви той пред CNN.

Последиците в Израел

Сериозни икономически последствия има и в Израел. Около 350 хил. резервисти от израелската армия бяха призовани в армията, като това е 8% от работната сила. Едновременно с това 126 хил. цивилни от север и юг на Израел бяха преместени в опит да бъдат предпазени от атаките на "Хамас" и "Хизбула".

Вече се увеличават доказателствата за въздействието на войната върху икономическата активност. Проучване на израелски фирми, извършеното от Централното статистическо бюро, установи, че всеки трети е затворил или работи с 20% от капацитета си или по-малко от началото на войната. Повече от половината отчитат срив на приходите с 50% или повече.

Резултатите са още по-лоши за юга, регионът, който е най-близо до Газа, където две трети от предприятията са затворили или са намалили дейността си до минимум. Министерството на труда казва, че 764 хил. израелци - 18% от работната сила, не работят, след като са били повикани в резерва, евакуирани са от градовете си или са принудени поради затварянето на училища да гледат деца у дома.

Това е и причината правителството на Бенямин Нетаняху да обяви планове за създаването на пакет от помощи за местната икономика. По думите му може да се очакват огромни парични стимули за застрашени компании и региони в мащаб, наблюдаван последно по време на пандемията CОVID-19.

"Моите насоки са ясни: ние отваряме крановете, давайки пари на всеки, който има нужда от тях", каза премиерът миналата седмица, цитиран от FT. "През последното десетилетие изградихме много силна икономика и каквато и икономическа цена да ни наложи тази война, ние ще я платим без колебание", добави той.

Някои бизнес лидери приветстваха пакета от помощи, но мнозина казват, че не е стигнал достатъчно далеч. Според недоволните критериите за допустимост са твърде строги, докато други са на мнение, че мерките не предлагат никаква помощ на големите компании.

"Правителството изоставя народа си", каза Рон Томер, ръководител на Асоциацията на производителите в Израел. Друг проблем е, че мнозина не са били напълно компенсирани за пропуснатите печалби. "Те ще получат неприятен шок при следващите си заплати", добави той пред FT.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-?
    imaligoogle_hr
    • - 2
    • + 1

    А защо не гледаха как страните около Украйна усещаха, ще усещат още по-тежко и страдат от икономическите последствия от нерабтещите санкции?

    Нередност?
Нов коментар