САЩ предупредиха Иран да не превръща войната между Израел и "Хамас" в регионален конфликт

Вашингтон и Техеран са водили няколко разговора по темата

Америка се притеснява от евентуална намеса на Иран, която подкрепя куп различни военни групировки в района.
Америка се притеснява от евентуална намеса на Иран, която подкрепя куп различни военни групировки в района.
Америка се притеснява от евентуална намеса на Иран, която подкрепя куп различни военни групировки в района.    ©  Reuters
Америка се притеснява от евентуална намеса на Иран, която подкрепя куп различни военни групировки в района.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Дипломати от двете страни са говорили по темата в последната седмица.
  • Иран подкрепя голям брой военни групировки в района.
  • За момента официалните изказвания сочат, че Техеран няма планове за навлизане в конфликта.

Президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил Иран да не ескалира войната между Израел и "Хамас" в по-широк регионален конфликт. Това се е случило по време на тайни разговори между правителствени представители на Вашингтон и ислямската република.

В интервю, излъчено в неделя, Байдън беше попитан дали има послание за Иран и "Хизбула", ливанската въоръжена групировка, която е подкрепяна от азиатската страна, на което той отговори: "Недей. Недей, недей, недей." По време на интервюто в предаването "60 минути" по CBS той бе попитан дали има предвид Иран и неговите подставени лица, които пресичат границата и ескалират войната, Байдън отговори: "Точно така." Той също така каза, че "няма ясни доказателства... в този момент", че Техеран е помогнал за планирането на атаката на "Хамас" срещу Израел.

"Хамас" и крайните елементи на "Хамас" не представляват целия палестински народ. И аз мисля, че... би било грешка... Израел отново да окупира Газа", каза Байдън в интервюто, което беше записано в четвъртък. "Хамас" "трябва да бъде елиминиран изцяло", но "трябва да има палестинска власт" и "път към палестинска държава", каза Байдън.

Подготовката на Израел за сухопътна офанзива срещу Газа засили опасенията на дипломатите, че войната може да предизвика по-широк проблем. Западните и арабските представители са особено загрижени, че това може да привлече "Хизбула" и други екстремисти, подкрепяни от Техеран. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон разполага със средствата да комуникира насаме с Иран и "ние се възползвахме от тези средства през последните няколко дни, за да изясним частно това, което казахме публично".

Иранското желание

Докато израелските сили атакуват Газа, Иран преследва своя собствена дипломатическа мисия - да обедини региона зад палестинците и въоръжената групировка "Хамас". Със спирки в Бейрут, Дамаск и Багдад, външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан прекара изминалата седмица в преговори с могъщите шиитски бойни сили, които режимът в Техеран подкрепя с оръжие, обучение и пари. Амирабдолахиан също се срещна с лидера на "Хамас" в катарската столица Доха, поздравявайки с топла прегръдка екстремиста, чиято група организира най-смъртоносна атака срещу еврейската държава от половин век.

Поредицата от срещи подчерта силното влияние на Иран и защо Израел и западните държави вярват, че ролята на ислямската република може да бъде решаваща на фона на опасенията, че войната на Израел с "Хамас" може да ескалира в по-широк регионален конфликт. Уплашени от това, което е заложено на карта, САЩ вече използваха обратен канал с Техеран, за да подчертаят рисковете от ислямската република или нейните въоръжени пълномощници да ескалират войната между Израел и "Хамас". Изпращането на втори американски самолетоносач в региона имаше за цел да даде военна тежест на дипломатическото послание на президента Джо Байдън миналата седмица към Иран: "Бъдете внимателни."

Това, което остава неясно за западните столици, са истинските виждания на Иран за кризата. По време на пътуването си Амирабдолахиан подчерта публичната позиция на Иран: Техеран иска Израел да спре кампанията си в Газа, където най-малко 2300 души са били убити досега от въздушни удари и артилерия според палестински здравни служители. Арабски служител и западни дипломати в Техеран заявиха, че вярват, че Иран не иска войната Израел - "Хамас" да ескалира в регионален конфликт. Но те добавиха, че не е ясно как ще реагират ислямската република и нейните "регионални пълномощници", ако Израел предприеме мащабна военна офанзива срещу Газа.

А пътуванията на Амирабдолахиан показаха значителното влияние на Иран върху най-мощните въоръжени групировки в региона. В различна степен Иран подкрепя "Хизбула", която е най-могъщият недържавен актьор в Близкия изток, шиитските бойни групи в Ирак и Сирия и бунтовниците хути, които се бият в Йемен. Наред с "Хамас" и "Палестинския ислямски джихад" Иран оформи групите като "Ос на съпротивата" срещу Израел. Външният министър предупреди, че тези сили държат "пръстите си на спусъка" и тяхното участие може да "промени текущата карта на окупираните земи", като се има предвид палестинските територии. Иран превърна враждебността към Израел и САЩ в центъра на своята идеология след Ислямската революция от 1979 г.

Ирански анализатори казват, че докато републиката се е опитвала да се позиционира като защитник на правата на палестинците, тя не може да се възползва от широк регионален конфликт, което е една от причините Техеран бързо да отрече всякакво участие в атаките на "Хамас". Техеран подкрепя "Хамас", но сунитската въоръжена групировка има идеологически различия с шиитски Иран. "Иран няма намерение да влиза в тази война", каза Мохамад-Али Абтахи, бивш ирански вицепрезидент реформатор. Дори ако Израел започне пълномащабно сухопътно нахлуване в Газа - както се очаква в Тел Авив - и "Хизбула" реши да отвори нов фронт, "Иран пак няма да се намеси директно", добави той. Това може да се приеме като облекчение в политическите кръгове на Иран, когато американски служители заявиха миналата седмица, че няма доказателства, които да предполагат, че Ислямската република е имала пряка роля в нападението. И все пак западните дипломати се опасяват, че колкото по-дълго продължава всяка по-разрушителна израелска кампания в Газа - целта на военните е да "унищожи Хамас" - толкова по-голям е рискът поддръжниците на Иран да се почувстват принудени да влязат в конфликта. Това е стъпка, за която Израел и неговите съюзници може да обвинят Техеран.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Доста безсмислени разсъждения върху несъществуващ казус "Ами ако Иран...?" Ами Иран няма защо да.., защото вече си свърши работата!

    Това горе е твърде оголен пропаганден опит да се отмести вниманието върху действителния казус и да се оправдае американската реакция срещу измислен враг с присъствието на две (което никога досега не се е случвало!) самолетоносачни групис около 10 хил военни и още 2 хил морски пехотинци в Източно Средиземно ..
    А още по-парадоксално е, че едната самолетоносачна група е изтеглена именно от района на Персийския залив, където е по-логично да стои, ако действително има данни, че Иран смята да предприеме инвазия в Израел.
    Но просто погледнете картата, за да видите колко безумно е това допускане: откъде ще мине иранският корпус, за да атакува Израел? През Саудитска, или през Суецкия?...

    От текста лъха недопустимо неразбиране, че сунитската Хамас, която е част от политико-идеологическата структура на базираната в Катар организация Мюсюлмански братя, изобщо не се вписва в кръга на прокситата на Иран в района на Близкия - Хизбулла, иракските шиитски милиции, хусите в Йемен.
    Хамас и Мюсюлмански братя са нещо много извън тази група. Единствената им допирна точка е неприемането на съществуването на държавата Израел, но Хамас го е обявило още при създаването си през 1987 г, а не на 6 октомври т.г.

    Съвсем ясната цел на актуалния конфликт в Израел, който видимо е пред международно затихване (ако Тел Авив не предприеме операция в Газа), е чрез демонстративното му окървавяване в акцията на Хамас и в последващите израелски удари, да се провали американския план за преформатиране на Близкия Изток.

    Планът, който се осъществява стъпка по стъпка от 3-4 години, имаше намерение да чрез осигуряване на търговски коридор от Индия през ОАЕ-Саудитска-Йордъния-Израел-Средиземно-Гърция да залее Европа с индийски стоки и така да прекъсне сегашние китайския Път и пояс: Китай-Иран-Русия-Европа и да затвори за Китай втория му най-голям пазар - ЕС.

    За целта трябваше да се преодолее враждебността между Саудитска/Йордания и Израел. Преговорите за взаимно признаване помежду им бяха в напреднала фаза.
    Сега всичко това приключи.
    Арабският свят се дръпна.
    Дойдоха самолетоносачите. В борбата са мир...

    Нередност?
Нов коментар