🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната с "Хамас" поставя на изпитание израелската икономика

Бизнес активността спада, редица ресторанти и фабрики са затворени

Инвеститорите очакват продължителен конфликт в региона
Инвеститорите очакват продължителен конфликт в региона
Инвеститорите очакват продължителен конфликт в региона    ©  Reuters
Инвеститорите очакват продължителен конфликт в региона    ©  Reuters

Войната между Израел и "Хамас" оставя местната икономика в изключително затруднено положение. Икономиката на Израел досега просперираше въпреки продължаващия вече десетилетия конфликт с палестинците. В Газа обаче положението е различно, като районът е обхванат от бедност и безработица.

В първите часове след нападението на "Хамас" на 7 октомври почти всички израелски барове и ресторанти затвориха, а стотици полети бяха отменени. Сериозна част от бизнесите в страната веднага усетиха поне някакъв недостиг на работна ръка, тъй като 360 хил. души бяха мобилизирани.

Услугите са ударени най-сериозно

Особено силно тази тенденция се усеща в сектора на услугите, като малките бизнеси са най-засегнати. В една нормална седмица Нина Мизрахи, таксиметров шофьор от Северен Израел, извършва между 20 и 40 пътувания на ден. През изминалата седмица обаче броят спада до средно един на ден. "Няма работа", каза тя пред Financial Times.

Подобно е положението и на Джеръми Уелфелд, който притежава пивоварна и 14 заведения. Преди войната са обслужвани хиляди клиенти, а производството на бира е средно по 50 хил. литра на месец. В момента реалността е различна, като на обяд повече от 10 клиенти са рядкост. "Не мога да си позволя режийните разходи. Не съм сигурен как точно ще се развие това. Може наистина да е последната капка, която може да срине компанията", разказва той пред изданието.

Потърпевш е и туризмът, точно когато започва традиционният сезон октомври-декември, който е най-силен за региона. Ганит Пелег, председател на Асоциацията на израелските екскурзоводи, каза, че някои резервации до две години напред са отменени, главно заради опасения, че ответна инвазия в Газа може да се превърне в по-голям регионален конфликт. "Получаваме анулирания на ежедневна база", каза тя и добавя, че сривът в бизнеса напомня случилото се по време на пандемията.

Пазарите се подготвят за продължително напрежение

Войната даде отражение и върху израелските пазари, като индексът на сините чипове TA-35 се понижи с 9%, а шекелът падна под 4 за долар. Това ясно показва, че очакванията на инвеститорите са конфликтът да бъде продължителен или поне да остане сериозно напрежение.

Спадът на местната валута обаче доведе и до покачване на цената на застраховките на израелския държавен дълг. Според главния икономист в Psagot Investment House Гай Бейт-Ор, последствията може да са по-тежки дори от тези през 2006 г., като тогавашният конфликт с "Хизбула" продължи един месец. "Предстои ни дълга операция и тя ще нанесе сериозни щети на израелската икономика", каза той. "Хората отменят празници, партита, събития. Хората си стоят по домовете. Децата са вкъщи, така че много хора не могат да работят. Училищата в Израел преминаха към дистанционно обучение", добавя той пред изданието.

Призивите за правителствена помощ се увеличават

Тъй като вероятният мащаб на въздействието стана по-ясен, исканията за държавна помощ нараснаха. Министърът на финансите Бецалел Смотрич обяви план за подпомагане на предприятията, чиито приходи са засегнати. Средствата ще бъдат насочени към покриване на фиксираните разходи, както и финансова помощ за работници, които не могат да стигнат до работа. Централната банка също се намеси, като миналата седмица обяви, че ще продаде до 30 млрд. долара резерви в долари, за да подкрепи шекела.

Смотрич каза, че в резултат на плановете за помощ дефицитът на правителството може да нарасне до 3.5% от БВП тази година, значително над предишната цел от 1.1%. Очакванията за този показател са още по-големи за 2024 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар