Превръща ли се COP в търговско изложение

Все повече изпълнителни директори от различни сектори присъстват на конференцията

Броят на високопоставените банкери на срещата също нарасна, тъй като финансирането на проекти, свързани с климата, стават все по-търсено
Броят на високопоставените банкери на срещата също нарасна, тъй като финансирането на проекти, свързани с климата, стават все по-търсено
Броят на високопоставените банкери на срещата също нарасна, тъй като финансирането на проекти, свързани с климата, стават все по-търсено    ©  Reuters
Броят на високопоставените банкери на срещата също нарасна, тъй като финансирането на проекти, свързани с климата, стават все по-търсено    ©  Reuters

Множество големи компании присъстват в Expo City в покрайнините на Дубай за най-голямата среща на върха на ООН за климата в света. Участието на видни банкови и енергийни шефове се увеличи, като причината за това е, че дневният ред на COP28 беше разширен за здравеопазване, храна, вода и природа. Главният изпълнителен директор на Reckitt Крис Лихт заяви, че е "доволен", че здравето най-накрая е получило официално място в дневния ред. Reckitt стана известна на COP26 в Глазгоу, където достави своя дезинфектант Dettol на организаторите в разгара на пандемията.

"Като си сътрудничим, за да разберем как климатът влияе върху здравето и как здравеопазването влияе върху климата, можем да намерим решения и на двата проблема", каза той за събитието, което привлече и фармацевтични компании като AstraZeneca.

От нефтената и газовата индустрия сред гостите в ОАЕ са главният изпълнителен директор на Oxy Вики Холуб, ръководителят на ENI Клаудио Дескалзи и Маркус Креббер от германската енергийна група RWE. Но по-широката гама от корпоративни присъстващи тази година включва главния изпълнителен директор на EY Кармине ди Сибио, президента на Microsoft Брад Смит, шефа на Lloyd's of London Джон Нийл и заместник изпълнителния директор на Volvo Хавиер Варела. "Бизнесът играе важна роля както в намирането, така и в прилагането на решенията за изменението на климата", каза Варела, цитиран от Financial Times.

Сериозно присъствие се наблюдава и от шефове на енергийните компании. Те бяха част от разговорите за преминаване от намаляване на емисиите на въглища и метан, като в тях участие взеха председателят на френската група Engie Жан-Пиер Кламадийо и главният изпълнителен директор Катрин Макгрегър, както и Ребека Куява от NextEra.

Сделки зад кулисите

Боби Банерджи, професор по мениджмънт в Bayes Business School към City University в Лондон, каза пред FT, че петролните и газовите компании присъстват на COP конференциите от години, въпреки че са били встрани от дневния ред. "Но сега стана много по-плавно", каза той, оприличавайки го на "търговско изложение". В много случаи, обяснява той, "истинските неща" се случват далеч от официалните преговори за климата на COP, като бизнесът се среща помежду си или с официални лица от държави или щати.

"Това, което наистина се случва, са задкулисните сделки", казва той. "Те имат тези странични събития. Това е мястото, където ще намерите петролните компании да говорят за [технологии като] улавяне и съхранение на въглероден диоксид", добави Банерджи.

Кохортата от високопоставени банкери на срещата също нарасна, тъй като финансирането на проекти, свързани с климата, стават все по-търсено. Стивън ван Райсуик, главен изпълнителен директор на ING, който също е в Дубай, каза пред изданието, че нидерландската банка има желание да участва във финансирането на енергийния преход. "[COP] винаги е мястото, където се събират всички съответни играчи, така че е добре да сме и там, да бъдем част от разговора, да чуем какво е развитието, какво мислят всички за него и да изясним какво можем да допринесем и това, което очакваме", каза той.

Притесненията относно нарастващата роля на индустрията за изкопаеми горива на срещата на върха се засилиха тази година, тъй като страната домакин - Обединените арабски емирства, е един от най-големите производители на нефт и газ в света. Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и шеф на Националната петролна компания на Абу Даби.

ОАЕ са свързани със сделки за около 200 млрд. долара, предимно в зелена енергия, в навечерието на COP28, според анализ на Financial Times. В началото на срещата на върха той обяви инвестиционен климатичен инструмент на стойност 30 млрд. паунда, в който ще се включат мениджъри на активи като Brookfield и BlackRock. Конър Тески от Brookfield и Лари Финк от BlackRock бяха в Дубай.

COP конференциите се разраснаха през последните години, като регистрираните присъстващи са над 80 хил., без да се включва голям помощен персонал на мястото. Някои експерти вече призоваха COP да бъде намален, като се съсредоточи отново върху преговорите за климата. Настоящият формат се е "доказал като неефективен за справяне с предизвикателството, срещу което сме изправени", смятат източници на FT.