🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОАЕ насочват милиарди от петрол и газ в зелена енергия

От днес Дубай е домакин на климатичната среща COP28

Критиците твърдят, че щедростта на ОАЕ служи и за "зелена" реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света
Критиците твърдят, че щедростта на ОАЕ служи и за "зелена" реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света
Критиците твърдят, че щедростта на ОАЕ служи и за "зелена" реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света    ©  Reuters
Критиците твърдят, че щедростта на ОАЕ служи и за "зелена" реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света    ©  Reuters

Дни преди началото на конференцията COP28, която ще се проведе в Дубай, нейният председател Султан ал Джабер посети Азербайджан, където присъства на откриването на 230-мегаватовия соларен парк "Гарадаг". Той е реализиран от ръководената от Джабер компания Masdar, която подписа споразумения за още три проекта за възобновяема енергия с общ капацитет 1 GW в Азербайджан, оценявани на 1 млрд. долара. Инвестицията се представя като доказателство за ангажимента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) да използват част от петролното богатство, оценено на 2.5 трлн. долара според данни на Global SWF, цитирани от Financial Times, за да подпомогнат прехода към чиста енергия.

Според изтекли тази седмица документи се вижда, че по време на преговорите домакините на COP28 планират да предложат разработване на петролни и газови проекти на повече от дузина държави. Според анализ на FT обаче държавните компании и фондове на ОАЕ могат да бъдат свързани с инвестиции в размер на почти 200 млрд. долара в целия свят през годината, предшестваща срещата на върха на COP, предимно в областта на зелената енергия, като около една трета са насочени към развиващи се икономики.

Основна цел на ОАЕ преди срещата е финансирането на борбата с изменението на климата, за да преодолеят различията между развитите и развиващите се страни. Според запознати с дискусиите, цитирани от FT, през последните няколко седмици преди срещата на върха официалните лица са работили в подкрепа на финансова рамка, която да осигури повече средства за зелени инвестиции.

Финансите са "препятствието, което винаги ни спъва", стане ли въпрос за изменението на климата, казва Рейчъл Кайт, гостуващ професор в Blavatnik School в Оксфордския университет и бивш съветник на ООН по въпросите на климата. Тя добавя, че ОАЕ разбират това. "Председателството на COP мисли: Ние разбираме от инвестиции, възобновяеми енергийни източници - можем да се справим. Те до голяма степен имат инвеститорско мислене."

Един от най-активните чуждестранни инвеститори

По-рано тази година ОАЕ са обещали 4.5 млрд. долара, за да помогнат на африканските държави да финансират проекти за чиста енергия, като парите ще дойдат от Masdar, Фонда за развитие на Абу Даби, Etihad Credit Insurance, националната агенция за експортни кредити и AMEA Power, компания за възобновяема енергия. Masdar заяви, че ще използва 2 млрд. долара собствен капитал, за да мобилизира 10 млрд. долара финансиране, насочено към осигуряването на допълнителни 10 GW капацитет за чиста енергия в Африка до 2030 г. в рамките на партньорство с Africa50.

Петролът все още представлява преобладаващата част от капиталовите разходи в ОАЕ, но възобновяемата енергия става все по-важна.

Според Ахмед Джасим ал Зааби, председател на Департамента за икономическо развитие на Абу Даби, през последните пет години кралството е един от най-активните чуждестранни инвеститори в света, като е сключило сделки в 122 държави и 35 сектора. Петролът все още представлява преобладаващата част от капиталовите разходи в ОАЕ, но възобновяемата енергия става все по-важна.

Миналата година САЩ и ОАЕ са се споразумели за сделка на стойност 100 млрд. долара за разработване на 100 GW чиста енергия до 2035 г. Masdar е инвестирала във възобновяема енергия в около 40 държави на стойност над 30 млрд. долара. През следващите три десетилетия страната планира да вложи 160 млрд. долара в зелена енергия в световен мащаб, като развиващите се страни са основна цел.

Според запознати с обсъжданията, цитирани от FT, се очаква ОАЕ да обявят повече сделки на COP28. Има и планове за многомилиарден фонд, насочен към финансирането на борбата с изменението на климата, който първоначално ще бъде подкрепен от ОАЕ, но и други страни ще бъдат насърчавани да участват в него. Очаква се фондът да предоставя дялово финансиране и да играе важна роля в подпомагането на по-бедните страни да получат достъп до паричните средства, необходими за икономическия преход. Освен това фондът ще се стреми да привлече повече инвестиции от частния сектор в сравнение с подобни усилия на Световната банка и МВФ.

Критики към ОАЕ

Критиците обаче твърдят, че щедростта на ОАЕ служи и за "зелена" реклама на ролята им на един от най-големите производители на въглеводороди в света. Според тях мащабът на инвестициите на ОАЕ може да се разглежда като опит за спечелване на благоразположение преди провеждането на форума на ООН и за постигане на споразумения, които ще позволят на ОАЕ да продължат да добиват нефт и газ.

ОАЕ "се опитва да спечели доверието на развиващите се страни, които все още са зависими от изкопаемите горива", като същевременно привлича производителите на изкопаеми горива в центъра на дискусиите на COP28, казва Харджит Сингх, ръководител на глобалната политическа стратегия в Climate Action Network International. "Тази стратегия може да проправи пътя към споразумение, което по парадоксален начин да запази индустрията на изкопаемите горива, като същевременно позиционира ОАЕ като лидер в областта на климата чрез подкрепа за проекти за възобновяема енергия".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malevv avatar :-|
    malevv
    • + 1

    На конференцията за климата COP28 българската делегация ще защитава основно интересите на Богомил Манчев и световното ядрено лоби. Кой за каквото си е платил. Ще лобираме жалкият дял на АЕЦ, който в момента е едва 9.5% в световното производството на ток и намалява поради скъпотията на новите АЕЦ, да се утрои с международни споразумения и държавни закони. Кой ще плаща за този вече съуперскъп ток ще се уточнява по-нататък.

    Нередност?
Нов коментар