Реални надежди или финансов пясък в очите на COP28 в Дубай

Щедри обещания за милиарди бележат първите дни на най-важната глобална климатична конференция. Природозащитниците остават скептични

Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и директор гигантската Национална нефтена компания на ОАE
Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и директор гигантската Национална нефтена компания на ОАE
Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и директор гигантската Национална нефтена компания на ОАE    ©  REUTERS
Президентът на COP28 Султан ал Джабер е и директор гигантската Национална нефтена компания на ОАE    ©  REUTERS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Още първия ден бе потвърден ангажиментът за фонд "Загуби и щети" от богатите за най-засегнатите от климатичната криза бедни държави
  • ОАЕ обявиха и нов климатичен фонд за 30 млрд. долара
  • 50 петролни гиганта подписаха противоречив пакт с обещания да спрат изтичането на метан до 2030 г., а България и още 20 страни приеха декларация за утрояване на ядрената енергия до 2050 г.

Климатичната конференция на ООН COP28, която тази година е съпътствана с куп противоречия заради домакинството на ОАЕ (Дубай) - един от най-големите производители на петрол в света, започна с щедри финансови обещания.

Още в първия ден (30 ноември) бе обявено, че страните са договорили някои подробности около ангажимента за създаването на фонд "Загуби и щети", предназначен да помогне на уязвимите страни да се справят с екстремните метеорологични условия, подклаждани от глобалното затопляне. Това се смята за голям пробив, тъй като за самото създаване на фонда се спори и говори от много години, но едва на COP27 през 2022 г държавите за първи път се съгласиха да го създадат - той трябва да се захранва от богатите индустриално развити държави, които се смята, че носят и историческата отговорност за отделянето емисии, които променят климата. Договорка още в първия ден се приема като много добър знак.

Споразумението предвижда създаването на фонда да е под егидата на Световната банка, а няколко държави направиха обещания за конкретен принос в него, макар че въпросът как ще се финансира договореният фонд в бъдеще не е съвсем ясен. Обединените арабски емирства бяха сред първите, които заявиха, че ще допринесат със 100 милиона долара за фонда, също толкова обеща и Германия, 50 млн. долара - Обединеното кралство, САЩ - 17.5 млн. долара, а Япония - 10 милиона долара. А според Световната банка фондът може да стартира още в първото тримесечие на идната година. Природозащитниците запазиха скептичен тон. "Отсъствието на ясно дефиниран цикъл за "запълване" на фонда повдига сериозни въпроси за дългосрочната му устойчивост", казва Харджит Сингх, специалист по глобални стратегии в Climate Action Network International, цитиран от Reuters.

Обвързването на ОАЕ към фонда може да се разглежда като символично признание за ролята вече и на развиващия се свят за климатичната криза. Китай и Саудитска Арабия обаче, страни с много големи емисии в момента, още не са се ангажирали. ОАЕ от друга страна вероятно опитва и да се "изкупи" репутационно - домакинството на страната от ОПЕК предизвика буря от възмущение сред природозащитниците, а за да е скандалът пълен, два дни преди старта световни медии съобщиха, че изтекли документи сочат, че страната тайно е планирала да използва ролята си на домакин на форума като шанс за сключване на сделки за изкопаеми горива. Президентът на COP28 Султан ал Джабер, който е директор гигантската Национална нефтена компания на ОАЕ, разбира се, отрече това.

Показните финансови ангажименти на Абу Даби обаче съвсем не се изчерпват с това. В петък страната обяви и създаването на нов частен климатичен фонд с начален капитал 30 млрд. долара в опит да мобилизира 250 млрд. инвестиции до края на десетилетието. Общо 25 млрд. долара от фонда, наречен ALTÉRRA, ще отидат за стратегии за климата, 5 млрд. - за насърчаване на инвестиционните потоци в глобалния юг - най-уязвим от климатичната криза. Общо 6.5 млрд., в сътрудничество с глобалните мениджъри на активи BlackRock, Brookfield и TPG, пък ще бъдат вложени от ALTÉRRA в глобални климатични инициативи, се казва още в съобщение на председателството на COP28.

Exxon Mobil и Aramco заедно с още 50 големи производители на петрол и газ пък поеха обещание да намалят емисиите от собствените си операции - това бе една от големите новини от събота. Това се планира да стане като спрат изпускането на метан, един от най-опасните и бързо затоплящи планетата парникови газове, почти до нула до 2030 г. и като спрат рутинното изгаряне на природен газ. Въпросните 50 компании представляват около 40% от световното производство на петрол. Сред тях има и 29 национални петролни компании, които до момента почти не са реагирали към ангажименти за метана поради липсата на натиск от страна на регулаторите и инвеститорите и това може да се счита за напредък. Общо за 31 от компаниите това е първи ангажимент да достигнат нулеви емисии от метан, каза Ал Джабер. Инициативата е лично негова и той инвестира политически капитал, за да включи петролната и газовата индустрия в борбата с климата. "Трябва да направим всичко възможно, за да декарбонизираме енергийната система, която имаме днес", каза той пред делегатите.

Сделката обаче според природозащитниците е противоречива, тъй като нито една от компаниите всъщност не се съгласява да намали производството на петрол и газ. Още повече че целите няма да бъдат обвързващи, макар подписалите документа да трябва да представят план за постигането им до 2025 г. Повече от 300 климатични организации от цял свят публикуваха писмо, в което силно критикуваха инициативата. В него те призоваха председателството на COP28 да се откаже от хартата и вместо това да се съсредоточи върху осигуряването на правно обвързващ пакет за постепенно премахване на всички изкопаеми горива.

В събота валяха още обещания за милиарди:

  • ЕС ще инвестира 2.3 милиарда евро от общия си бюджет в съседни страни и по света в идните две години, за да подкрепи енергийния преход, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.
  • Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис пък потвърди обещанието на САЩ да внесат 3 милиарда долара в Зеления фонд за климата и каза, че САЩ са на път да изпълнят целта на президента Джо Байдън да предостави 11 милиарда долара финансиране за климата до 2024 г. (заедно с обещаните 17.5 млрд. долара за фонда "Загуби и щети").
  • Над 1 милиард долара безвъзмездно финансиране е събрано от САЩ, ЕС и филантропски дарения, за да се помогне за намаляване на емисиите на метан, каза пък Джон Кери, пратеникът на Байдън по климата. Парите ще отидат по-специално за страните с ниски и средни доходи. ЕС допринася със 175 млн. евро за ограничаване на метана в световен мащаб.
  • ЕИБ пък обяви, че ще подкрепи вятърния сектор на ЕС с 5 милиарда евро гаранции. Парите ще се отключват на траншове, започвайки с 1.5 милиарда евро преди края на годината.

България и още 20 страни приеха декларация за утрояване на ядрената енергия до 2050 г.

България и близо двадесет страни от четири континента приеха Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. в събота. Останалите страни са САЩ, Канада, Чехия, Финландия, Франция, Гана, Унгария, Япония, Молдова, Монголия, Мароко, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Южна Корея, Швеция, Украйна, Обединени арабски емирства и Обединеното кралство.

"Ние не излагаме аргумента на никого, че това абсолютно ще бъде всеобхватна алтернатива на всеки друг източник на енергия. Но знаем, че не можете да стигнете до нула 2050 г. без ядрена енергия. Това са само научни реалности. Няма намесена политика, нито идеология", каза Джон Кери, пратеникът на САЩ по климата.

Българският президент Румен Радев, който присъства на първите дни на COP28 описa успехите на България при безопасната и ефективна експлоатация на ядрените ни мощности в продължение на 50 години. Френският президент Еманюел Макрон също защити ядрената енергия, като каза и че развиващите се страни трябва да могат да инвестират в ядрена енергия като част от своя зелен преход, особено чрез използване на малки модулни реактори. Франция има една от най-големите индустрии за ядрена енергия в света.

Природозащитниците не са толкова ентусиазирани. "Опитът за "ядрен ренесанс", воден от лобистите на ядрената индустрия още от 2000 г. насам, никога не е бил успешен - той просто е твърде скъп, твърде рискован, твърде недемократичен и отнема твърде много време. Вече имаме по-евтини, по-безопасни, демократични и по-бързи решения за климатичната криза и те са възобновяема енергия и енергийна ефективност", коментира Масайоши Ийода, японски активист от групата 350.org, цитиран от Bloomberg.

Така дотук, изглежда, че богатите държави развързаха портфейлите си и дадоха щедри обещания за многомилиардно финансиране по няколко линии: подкрепа за най-уязвимите страни от климатичната криза; финансиране за зеления преход в по-бедните държави и за отделни индустрии; както и финансиране за адаптация и смекчаване на ефектите от климатичните промени.

Тепърва обаче се очаква развръзка по най-трудния въпрос: близо 200 страни да се споразумеят как да намалят емисиите с близо 50% още през това десетилетие, което включва консенсус относно постепенното премахване на изкопаемите горива. В края на срещата на върха така ще бъде оценено и дали председателството на COP28 е било успешно или не толкова.

COP28 се случва на фона на очертаващата се най-гореща година в документалната история на човечеството, белязана и от ярки климатични екстремни събития във всички краища на света. Въпреки поетите обещания за политики за удържане на глобалния ръст на температурите до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива по силата на Парижкото споразумение от 2015 година, дотук светът няма отчетена година със спад на затоплящите емисии - те все още растат. Затоплянето вече е близо до 1.3 градуса средно в световен мащаб, а според много учени границата от 1.5 градуса най-вероятно ще бъде подмината още в това десетилетие. Нови изчисления сочат, че при настоящите политически ангажименти и темпове на декарбонизация светът се е запътил към затопляне със средно 2.7 градуса към края на века - това е неизследвана територия за човечеството, но ефектите със сигурност ще бъдат тежки.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Мисля, че БГ пое ангажимент

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Нещо неправилно натиснах...
    Мисля, че БГ пое ангажимент за допълнителни условия за СЪХРАНЕНИЕ НА ОТРАБОТЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО. Демек - депо за ядрени отпадъци.

    А и залитането по ВЕИ е редно да се поуталожи, като адептите му от съответния отдел на газетата може да продължат и след август да дават диаграми за дела на ВЕИв енергийния микс.
    И колко са им процентите в момента? Ето ги: 0,00%

    https://www.eso.bg/doc/?460

    Нередност?
Нов коментар