🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Светът постигна историческо споразумение за отказ от изкопаеми горива, но то трябва да се изпълнява

Преразгледаното от ООН споразумение от COP28 беше надградено, но алиансът на малките островни държави се оплаква от "множество пропуски"

В сряда сутринта председателят на COP28 Султан ал Джабер обяви споразумението, без да има възражения от нито една от присъстващите почти 200 държави
В сряда сутринта председателят на COP28 Султан ал Джабер обяви споразумението, без да има възражения от нито една от присъстващите почти 200 държави
В сряда сутринта председателят на COP28 Султан ал Джабер обяви споразумението, без да има възражения от нито една от присъстващите почти 200 държави    ©  Reuters
В сряда сутринта председателят на COP28 Султан ал Джабер обяви споразумението, без да има възражения от нито една от присъстващите почти 200 държави    ©  Reuters
Темата накратко
  • За пръв път близо 200 държави се обединиха около позицията, че светът трябва да се откаже от всички изкопаеми горива, за да се постигнат нулеви нетни емисии в световен мащаб до 2050 г.
  • В последния текст на споразумението не се съдържа думата "поетапно извеждане от употреба", но той се основава на формулировка, предложена от тихоокеанските острови.
  • Критики получи липсата на подробности за това как по-бедните страни с големи дългове ще финансират отказа от изкопаеми горива и ще адаптират икономиките си към глобалното затопляне.

Държавите постигнаха историческо споразумение на климатичната конференция в Дубай (COP28) за отказ от всички изкопаеми горива, за да се постигнат нулеви нетни емисии в световен мащаб до 2050 г. В рамките на няколко минути след откриването на пленарната сесия на ООН в Дубай в сряда сутринта председателят на COP28 Султан ал Джабер обяви споразумението, без да има възражения от нито една от присъстващите почти 200 държави.

"За първи път в окончателното ни споразумение има формулировка за изкопаемите горива", заяви Джабер, който е и ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби. Наречено "Консенсусът на ОАЕ", той "призовава страните да дадат своя принос" за предприемане на действия, включително "отказ от изкопаеми горива в енергийните системи по справедлив, организиран и равноправен начин, като се ускорят действията през това критично десетилетие, така че да се постигне нулева нетна консумация до 2050 г. в съответствие с научните данни".

Новината от Дубай се отрази на петролните пазари и водещият сорт брент поевтиня с над 1.2% до близо 72.4 долара за барел, което е най-ниското ниво от юни насам.

Предишният проектодокумент предизвика възмущение сред европейските, латиноамериканските и уязвимите островни държави, след като в него отпаднаха всички препратки към постепенното отказване от изкопаемите горива и беше предложено "меню по избор" от възможности, които страните "биха могли" да предприемат.

В последния текст не се съдържат думите "поетапно извеждане от употреба", но той се основава на формулировка, предложена от тихоокеанските острови.

Въпреки това липсата на подробности за това как по-бедните страни с големи дългове ще финансират отказа от изкопаеми горива и ще адаптират икономиките си към глобалното затопляне беше критикувана.

Бъдещата роля на изкопаемите горива беше ключов въпрос на COP28, чийто домакин са Обединените арабски емирства, един от най-големите производители на нефт и газ в света. Дипломати заявиха, че Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК са настоявали силно за по-малко ангажиращо споразумение.

"Ние насочихме света в правилната посока, заяви Джабер. Дадохме му солиден план за действие, за да запазим целта от 1.5 градуса по Целзий в рамките на възможното. Това е план, който се ръководи от науката."

Според него споразумението предлага балансиран план, който се справя с емисиите на парникови газове и "преосмисля глобалното финансиране".

Сега обаче предстои по-трудното - планът, макар и балансиран, да започне да се изпълнява. Наскоро Global Carbon Project публикува прогнозите си за глобалните емисии от изгаряне на горива за 2023 г. и те не са оптимистични. Според организацията ръстът на СО2 емисиите на глобално ниво ще е с около 400 млн. тона, което е 1.1% спрямо 2022 г. Най-голямото нарастване е в Индия (+8.2%) и Китай (4%), а като сектор - международният транспорт (+11.9%). Емисиите спадат в ЕС (-7.4%) и САЩ (-3%). На практика през тази година се предвижда да има покачване на емисиите на всички фосилни горива: въглища (+1.1%), нефт (+1.5%), газ (+0.5%).

Първите реакции

Първоначалните реакции на новия текст варираха от държави, които го определиха като пробив, тъй като в него за първи път се разглежда необходимостта от отказ от изкопаеми горива, до такива, които се опасяват, че той не е достатъчно трансформиращ.

Министрите на ЕС, Канада, Дания и Ирландия го оцениха като исторически, докато Алиансът на малките островни държави заяви, че в този текст има "множество пропуски, които предизвикват сериозна загриженост у нас".

Дан Йоргенсен, министър на сътрудничеството за развитие и глобалната политика в областта на климата на Дания, един от двамата делегати, които водят т.нар. глобална равносметка за COP28, заяви, че споразумението е "много, много добро".

"Това, което по същество казваме, е, че начинът, по който си изкарвате прехраната сега, трябва да се промени, защото се отдалечаваме от изкопаемите горива. Изкопаемите горива не са бъдещето", каза той, цитиран от Financial Times. "Решихме ли всички проблеми? Разбира се, че не", допълни той.

Рейчъл Клетъс от Съюза на загрижените учени, застъпническа група, включваща над 200 учени и изследователи, заяви, че документът е "доста добър", особено след постоянния натиск от страна на производителите на нефт и газ. Тя обаче добави, че е "крайно недостатъчен", когато става дума за финансиране на отказа от изкопаеми горива, особено в по-бедните страни, като изтъкна: "Без финансиране няма да стигнем там, където трябва."

Интензивни преговори

Окончателното споразумение беше постигнато след нощ на интензивни консултации, които продължиха до рано сутринта в сряда. Джабер проведе срещи с министри и дипломати, сред които бяха пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман и официални лица от Самоа, Австралия Канада и ЕС.

В споразумението се обръща внимание и на постепенното намаляване на "неусвоената" въглищна енергия - при която генерираните емисии не се улавят - въпреки че в него не се предлагат срокове кога да стане това. В документа се подчертава и ролята на "преходните горива", което вероятно ще предизвика спорове, тъй като някои държави и експерти по климата твърдят, че то подкрепя продължаващото използване на газ.

В него също така се призовава за утрояване на глобалния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. и за ускоряване на развитието на технологии с ниски емисии, включително ядрена енергия, нисковъглероден водород и улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Групата за опазване на околната среда WWF заяви, че окончателното споразумение е "крайно необходимо" подобрение, "но все още не призовава за пълно спиране на използването на въглища, нефт и газ".

Джейк Шмидт от групата за защита на климата NRDC заяви, че това е официално уведомление за индустрията за изкопаеми горива, че старият й бизнес модел изтича.

В споразумението също така се подчертава, че страните следва да имат различни нива на отговорност в борбата с изменението на климата в зависимост от икономическите си условия, и се признава, че развиващите се страни се нуждаят от финансова подкрепа за енергийния си преход.

Някои развиващи се страни твърдят, че по-богатите, които са най-големите исторически емитенти на парникови газове, трябва да намалят емисиите си най-бързо. Други критикуваха смекчаването на формулировката относно финансирането в отделен текст, насочен към определяне на "глобална цел за адаптиране".

В предишни варианти на текста се изискваше развитите страни да предоставят дългосрочно допълнително финансиране и технологии на развиващите се страни. В последния текст, публикуван в сряда, "се повтаря, че спешно е необходима постоянна и засилена международна подкрепа...".

Противниците

В хода на разгорещените преговори през последните два дни дипломати заявиха, че Рияд е основната пречка пред приемането на по-силна декларация и е подкрепен от други страни от ОПЕК и ОПЕК+ като Ирак и Русия.

"Има свръхмнозинство (от държави), които искат повече амбиция", заяви комисарят по въпросите на климата на ЕС Вопке Хукстра. "Това е, което дължим на всички, които наблюдават по света."

ЕС, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и островните държави, които са уязвими от изменението на климата, критикуваха проекта от понеделник, защото в него не се споменаваше нищо за отказ от изкопаемите горива с цел ограничаване на глобалното затопляне. В крайна сметка явно е бил постигнат напредък.

Срещите в Дубай завършват двуседмичен период на преговори. Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери заяви след излизането си от срещата с председателя на COP28 Султан ал Джабер във вторник вечерта, че "е свършена много добра работа" за подобряване на проектотекста.

Редица официални лица от различни водещи държави посетиха саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, полубрат на престолонаследника Мохамед бин Салман, в опит да убедят богатото на петрол кралство да промени позицията си.

Министри от цял свят обвиниха Рияд, че оказва натиск върху Султан ал Джабер, председател на COP28 и ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, да измести фокуса на текста от изкопаемите горива.

Китайският пратеник по въпросите на климата Сие Джънхуа, ветеран от срещите на върха на ООН, определи срещата като "най-трудната COP", на която е присъствал. Дипломатите заявиха, че самият Пекин се съпротивлява по-малко на решителни действия за потискане на изкопаемите горива, отколкото е бил в миналото. Сие заяви, че Китай иска текст, който "сочи правилната посока" и "е приемлив за всички страни".

Договореното не означава, че ще се изпълни

  • Утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб и удвояване на средногодишния темп на подобряване на енергийната ефективност в световен мащаб до 2030 г.
  • Бързо намаляване на производството на електроенергия от въглища и ограничаване на разрешаването на нови и неизползвани въглища.
  • Ускоряване на усилията в световен мащаб за изграждане на енергийни системи с нулеви нетни емисии, използващи горива с нулеви и ниски въглеродни емисии, много преди или до средата на века.
  • Ускоряване на технологиите с нулеви и ниски емисии, включително възобновяеми енергийни източници, ядрени технологии, технологии за намаляване и отстраняване на емисиите като улавяне, използване и съхранение на въглероден диоксид и производство на нисковъглероден водород, за да се увеличат усилията за заместване на изкопаемите горива без емисии.
  • Намаляване на потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и равноправен начин, така че да се постигне нулева нетна консумация до, преди или около 2050 г. в съответствие с научните данни.
  • Ускоряване и значително намаляване на емисиите, които не са свързани с CO, включително по-специално на емисиите на метан в световен мащаб до 2030 г.
  • Ускоряване на намаляването на емисиите от автомобилния транспорт чрез редица подходи, включително развитие на инфраструктурата и бързо внедряване на превозни средства с нулеви и ниски емисии
  • Постепенно прекратяване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които насърчават разточителното потребление и не са насочени към енергийната бедност или справедливия преход, във възможно най-кратки срокове.


3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар