🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямото богатство на малка Гвиана

Икономиката на Гвиана расте с най-бързите темпове в света благодарение на петролните залежи, които откри край бреговете си. Венецуела иска да ги заграби

Гвиана и Венецуела се споразумяха да избягват каквато и да е употреба на сила и да не ескалират напрежението в дългогодишния спор за богатата на петрол зона Есекибо
Гвиана и Венецуела се споразумяха да избягват каквато и да е употреба на сила и да не ескалират напрежението в дългогодишния спор за богатата на петрол зона Есекибо
Гвиана и Венецуела се споразумяха да избягват каквато и да е употреба на сила и да не ескалират напрежението в дългогодишния спор за богатата на петрол зона Есекибо    ©  Reuters
Гвиана и Венецуела се споразумяха да избягват каквато и да е употреба на сила и да не ескалират напрежението в дългогодишния спор за богатата на петрол зона Есекибо    ©  Reuters
Темата накратко
  • Икономиката на Гвиана расте с най-бързите темпове в света благодарение на петролните залежи, които откри край бреговете си.
  • Тя има потенциал да се превърне в един от водещите производители на петрол в света, но първо трябва да се справи с редица предизвикателства.
  • Въпреки трудностите правителството на Гвиана се опитва да мисли дългосрочно и да не позволи на страната да си навлече "проклятието на ресурсите".

Най-бързо растящата икономика в света тази година не е богата, технологично напреднала страна, нито някой от доскоро бързо развиващите се "азиатските тигри". За изненада на мнозина първенството всъщност държи малката южноамериканска държава Гвиана, чиято икономика през 2023 г. се очаква да порасне с над 38%, а общо за последните две години тя на практика удвои размерите си. Нейният главозамайващ резултат до голяма степен е въпрос на късмет - причината за бума са големи находища на петрол, които страна откри край бреговете си.

През последните няколко години Гвиана намери нефтени залежи, които се равняват на около 11 млрд. барела. Така страната влиза в топ 20 по потенциален добив и се нарежда наравно с производители като Бразилия, Алжир и Норвегия. Според някои оценки с продължаващите проучвания количествата могат да достигнат до 20 млрд. барела. Затова държавата, чието име на езика на местното население означава "земя на многото вода", вече има не по-малко основание да се нарече "земя на петрола".

Бъдещето обаче не изглежда безметежно, защото претенции към тези залежи прояви съседната Венецуела.

Повече от 200 години Каракас претендира за права върху Есекибо - обширна част от територията на съседна Гвиана, където са направени и откритията на петрол и газ. Но едва сега реши да проведе референдум за завладяването на зоната с площ около 160 хил. кв. км. Възможността Венецуела, която е съюзник на Русия, да приложи схемата с провеждането на "референдум" и последващо нахлуване в западно ориентираната Гвиана, предизвика безпокойство в региона. Бразилия вече увеличи военното присъствие в северните си райони, които граничат с двете държави.

На вълната на черното злато

Доскоро най-големите богатства на Гвиана, която получава своята независимост от Великобритания през 1966 г., бяха нейните тропически гори, плантации от захарна тръстика, оризови полета, както и залежи на боксит и злато. Те обаче не успяха да донесат на страната просперитет и през последните десетилетия тя трайно оставаше една от най-бедните в Южна Америка. Надежда, че нещата ще се променят, дойде през 2015 г. с откриването на първото от редица дълбоководни находища в офшорния блок Stabroek в акваторията на Гвиана по атлантическото крайбрежие.

Значителни количества започват да се добиват през 2020 г. Докато повечето икономики по света тогава са в спад заради ковид кризата, БВП на Гвиана нараства с над 43%. През 2022 г. производството се утроява и достига близо 280 хил. барела на ден, а ръстът на БВП скача до над 62%. Според експерти бумът ще продължи през следващите години, като до 2035 г. производството може да достигне 1.7 млн. барела на ден, което би направило Гвиана четвъртият по големина производител на петрол в света.

BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, прогнозира, че икономиката на "Гвиана ще преживее експлозивен растеж тази година" и се очаква да се увеличи с около 115% през следващите пет години. Точният размер на ръста зависи от това колко бързо ще бъде развит добивът, обясняват експерти. "Средносрочните перспективите са по-добри от всякога", се казва в доклад на МВФ. "Производството на петрол ще продължи да се разраства бързо, тъй като три нови одобрени находища ще бъдат пуснати в експлоатация между 2024 и 2027 г., а шесто находище се очаква да влезе в експлоатация през първата половина на 2028 г."

Благодарение на богатството, с което Гвиана неочаквано се сдоби, Световната банка преквалифицира развиващата се страна в такава с високи доходи. БВП на човек се повиши от под 7 хил. долара през 2020 г. до близо 19 хил. долара през 2022 г. А след няколко години се очаква да се удвои. Големите залежи на фона на малкото население от едва около 800 хил. души означават, че нацията скоро може да стане най-големият производител на суров петрол на човек от населението, изпреварвайки Кувейт. Докато Саудитска Арабия например изпомпва под една трета барел на човек на ден, до края на десетилетието Гвиана може да добива почти четири пъти повече.

Благословия или проклятие

Социалистическото управление на Гвиана от 70-те години на миналия век остави страната да се справя с тежки дългове и бавен растеж. Голяма част от хората преживяват трудно, като основно се занимават с отглеждане на ориз, добив на дървен материал или злато. Доколко новооткритите богатства ще донесат промяна за обикновените жители все още е рано да се каже. Нефтените платформи не наемат много служители, а малкото такива трябва да имат специфични квалификации и обикновено идват отвън. Консорциум, воден от американската ExxonMobil, движи нефтените операции и дава работа на малко над 180 души в страната. Компанията смята, че дейността ѝ непряко създава още около 6000 работни места. Местните фирми нямат капацитета и уменията да осигуряват на платформите оборудване и поддръжка и те обикновено също се внасят.

Затова не е сигурно дали Гвиана ще съумее да се възползва от късмета си, или ще бъде застигната от "проклятието на ресурсите". Това е добре известен феномен, при който населението на страни, изобилни на природни блага, живее бедно заради корупция, социална и политическа нестабилност и борби за контрол върху ресурсите. Примерите са много - от богатата на петрол съседна Венецуела, която преживява криза след криза под диктатурата на президента Мадуро, до изобилни на ресурси страни като Русия, Ангола или Нигерия, където корупция и лошо управление трайно не позволяват стандартът на живот значително да се подобри.

Затова Гвиана трябва да преодолее рисковете, свързани с корупцията, организираната престъпност и т.нар. холандска болест - негативните последици от прекалено бързото и непропорционално развитие в резултат на новооткрити ресурси, което може да е за сметка на останалата част от икономиката. Допълнителна пречка идва от дълбокото разделение между индийското и африканското население в Гвиана, което сега може да се изостри.

Все пак петролът вече съживява местната икономика. Мултинационалните енергийни компании водят след себе си още чуждестранни инвестиции в сферите на търговията, услугите и строителството. Страната се възползва от момента, когато петролът поскъпна до над 100 долара за барел след началото на войната в Украйна, което подсили приходите. Международната ситуация все още играе в нейна полза - държавите продължават да търсят алтернативи на руските горива и Гвиана се включва на пазара точно навреме, за да предложи решение. През първата половина на тази година нейният износ на суров петрол за Европа нарасна до около 215 хил. барела на ден, или 63% от общия износ на страната от над 338 хил. барела на ден, по данни на Refinitiv.

Гвиана, изглежда, опитва да мисли дългосрочно, тъй като започна да събира постъпленията си от петрол в суверенен фонд, вместо да харчи всичко на момента. Целта е да се изолира икономиката от инфлационни шокове и от циклите на стоковия пазар, както и да се спестят средства "за черни дни", когато природното богатство бъде изчерпано. Правителството също така засили инвестициите в образование, здравеопазване и инфраструктура.

Какво следва за Гвиана

Гвиана се разрасна бързо от една от най-бедните карибски страни до икономика, показваща изключителен растеж, казва пред CNBC Валери Марсел от тинк-танка Chatham House. Положителната траектория на растеж ще продължи, но това ще зависи от политическата стабилност на страната и цените на петрола. В дългосрочен план светът се опитва да замени изкопаемите горива с чиста енергия, а цените на петрола са нестабилни и може да се понижат, смятат експерти. Затова е важно Гвиана да се възползва от момента на високи приходи, за да инвестира и да развие икономиката си и в други направления.

Внезапният прилив на средства ще бъде тест за местните институции. "Проклятието на ресурсите" често застига слабо развити страни, където малка група, търсеща, бърза печалба, обира ползите. Но държави със силни институции, като Норвегия и Канада например, успешно се възползват от своите природни блага, които устойчиво подпомагат цялостния растеж.

Сега Гвиана се изправя пред още едно предизвикателство - да защити богатството си. През декември Венецуела, която има най-големите петролни залежи в света, гласува на референдум да анексира около две трети от територията на своята съседка. Гвиана трудно би се защитила от по-силната от нея Венецуела и има риск да изгуби своето съкровище също така внезапно, както го откри. Но едва ли светът ще позволи това да се случи.

Все още няма коментари
Нов коментар