🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битка за ресурси: Кой ще спечели металния джакпот

Енергийният преход ще изкове нови богатства на изненадващи места

Глобалната "net zero икономика", ако се осъществи, няма да бъде просто въглеродно неутрална. Тя също така ще потребява много по-малко суровини. Преходът към нея обаче ще изисква купища от тях. През следващите няколко десетилетия осигуряването на тези ресурси ще генерира нови богатства.

Придвижвайки се към по-чиста енергийна система, планетата все още ще се нуждае от мръсни горива. И дори когато потреблението на нефт достигне своя връх, държавите, които могат да произвеждат висококачествен суров петрол на ниска цена, по-скоро ще се окажат по-силни, отколкото отслабени, тъй като техните пазарен дял и ценова мощ нарастват паралелно. Гиганти от Персийския залив като Саудитска Арабия и ОАЕ очевидно ще бъдат облагодетелствани. По-малко забележима е малката Гвиана, където наскоро бяха открити залежи, достатъчни, за да се извличат 1.2 милиона барела на ден до 2028 г., или 1.1% от световното предлагане. Това може да й позволи да произвежда повече петрол на глава от населението в сравнение с която и да е държава по света.

Апетитът за природен газ, който е по-чиста алтернатива на въглищата в електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, може да продължи по-дълго. И тъй като Европа се отказа от руския газ, държави като САЩ, Австралия и Катар, които увеличават производството на втечнения му вариант, ще си присвоят приходите от това. Но същото може да направи и Аржентина. Междувременно африканските държави биха могли да удвоят своя дял на световния газов пазар до 2050 г.

По-дълготрайни богатства могат да бъдат генерирани при износа на милиарди тонове метали, от които светът се нуждае за изграждане на нова нисковъглеродна инфраструктура. Чили и Перу вече осигуряват голяма част от доставките на медни сплави. Оставащите им огромни залежи ще бъдат оползотворени, тъй като пускането на всякакви "зелени" индустриални продукти - от проводници до вятърни турбини, повишава търсенето на червения метал. Намаляването на съдържанието на мед в рудите от изчерпващите се мини обаче вдига разходите и тласка миньорите към по-рискови начинания. Канадската фирма Barrick Gold има желание да инвестира 7 млрд. долара в мегапроект за добив на мед във взривоопасния граничен регион между Пакистан и Иран.

Демократична република Конго вече е добре позната като най-големия източник на кобалт, използван в батериите за електрически автомобили. По-малко известен е фактът, че кобалтът е страничен продукт и при извличането на други минерали. През последните години това позволи на Индонезия - най-големият износител на никел (друг метал, използван в батериите), да стане също така значим и нарастващ доставчик на кобалт. Между другото четвъртият по големина производител на никел в света е Нова Каледония - френска територия в Тихия океан с население 300 000 души, на която се падат 7% от световните резерви.

Що се отнася до лития, който е "кралят" на металите за производство на батерии, Латинска Америка, Австралия и Китай изглеждат като очевидните шампиони (само в Латинска Америка се намират 60% от известните залежи). Но тези държави може да се сблъскат с неочаквана конкуренция. През март Иран обяви, че е открил може би второто по големина находище в света. Австралийската фирма Atlantic Lithium пък разработва първата литиева мина в Гана. А през септември в САЩ беше открито огромно находище, което се намира на границата между Невада и Орегон. Потреблението на "зелени" метали ще преначертае глобалната суровинна карта по начини, които са трудни за прогнозиране.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар