🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Израел заделя 100 млн. долара за подкрепа на технологичните стартъпи в страната

Правителството търси начини да насърчи местните инвестиции и е готово да отпусне повече средства, ако е необходимо

Проблем пред технологичния сектор е и недостигът на работна ръка, тъй като масовата мобилизация в страната означава, че около 10-15% от служителите в сектора са били призовани за военна служба
Проблем пред технологичния сектор е и недостигът на работна ръка, тъй като масовата мобилизация в страната означава, че около 10-15% от служителите в сектора са били призовани за военна служба
Проблем пред технологичния сектор е и недостигът на работна ръка, тъй като масовата мобилизация в страната означава, че около 10-15% от служителите в сектора са били призовани за военна служба    ©  Reuters
Проблем пред технологичния сектор е и недостигът на работна ръка, тъй като масовата мобилизация в страната означава, че около 10-15% от служителите в сектора са били призовани за военна служба    ©  Reuters
Темата накратко
  • Развитието на технологичният сектор на Израел е изправено пред трудности.
  • Стартъп компании могат да получат безвъзмездни средства от държавата.
  • Няколко министерства създадат девет иновационни центъра в опит да подобрят географската диверсификация и да стимулират стартъп средата отвъд Тел Авив.

Технологичният сектор на Израел се превърна в критичен за растежа и просперитета на израелската икономика в последното десетилетие. Той е най-бързо развиващият се, с най-висока производителност и най-значим принос към икономиката, осигурявайки 18% от БВП и около половината от износа на страната. Немалко предизвикателства през изминалата година обаче забавиха растежа му и сега правителството, заедно с агенцията за иновации цели да подпомогне застрашените стартъпи от фалит с фонд от 100 млн. долара.

Компаниите могат да получат безвъзмездни средства, които трябва да изплатят само ако станат печеливши. Важно условие е, че стартъпите трябва да намерят и финансова подкрепа от частния сектор, която да е равна на предоставената от държавата. В първите два кръга на финансиране агенцията за иновации разпредели около 150 млн. шекела (41 млн. долара), а до края на февруари са планирани още четири кръга.

"Ние, иновационният орган и правителството, сме решени да направим всичко необходимо, за да гарантираме, че израелските технологии ще продължат да процъфтяват по време на войната и след нея. Няма да позволим никоя добра компания да потъне поради липса на финансиране", казва Дрор Бин, изпълнителен директор на агенцията за иновации, в интервю за Financial Times.

Спад на чуждестранните инвестиции

Несигурността, предизвикана от деветмесечни масови протести срещу противоречивата реформа на съдебната система, наложена от израелското правителство миналата година, в комбинация с войната между Израел и "Хамас" доведе до повишена предпазливост от страна на чуждестранните инвеститори. "91% от инвестициите в израелската високотехнологична индустрия се финансират от частния сектор - няма аналог на това никъде другаде по света. Освен това около 80% от инвестициите в рисков капитал в сектора се дължат на чуждестранни фондове", коментира Дрор Бин в годишен доклад за състоянието на високотехнологичната индустрия в Израел, публикуван през юни 2023 г.

В доклада също така се отбелязва спадът на броя стартъпи, които се основават всяка година в Израел. Той е намалял от около 1000 през 2019 г. до около 600 през 2022 г. Друг по-скорошен проблем пред технологичния сектор е недостигът на работна ръка, тъй като масовата мобилизация в страната означава, че около 10-15% от служителите в сектора са били призовани на военна служба. Проблемът може да се задълбочи предвид нагласите на Израел и позицията на премиера Бенямин Нетаняху, който заяви, че войната ще продължи "още много месеци".

Стартъп средата отвъд Тел Авив

Повечето стартъп компании в момента са съсредоточени около Тел Авив, което води до липса на географска диверсификация. Агенцията за иновации обяви в последните дни на 2023 г. безпрецедентно съвместно решение на няколко правителствени министерства, които планират да създадат девет иновационни центъра, разположени в периферните части на страната. Те ще инвестират над 100 млн. шекела (27.4 млн. долара) с основната цел да насърчат появата и растежа на нови стартъп компании със силни регионални връзки, като увеличат високотехнологичната заетост в избраните области.

Центровете ще се фокусират върху ключови области, които включват технологични иновации в селското стопанство, възобновяемата енергия, зеленото строителство, хранителните, водните, климатичните и здравните технологии. Избраните иновационни центрове ще предприемат инициативи като технологично предприемачество, ускоряване на местни проекти, привличане на нови работодатели, насърчаване на заетостта чрез практическо обучение, стажове и др. Всеки център ще получи безвъзмездна помощ до 15 млн. шекела за период от пет години. Деветте иновационни центъра допълват трите създадени преди това (NorthMed, Hasoub Labs и Base Camp) през 2022 г. в сътрудничество с агенцията за иновации и Министерството на социалното равенство.

Дрор Бин, коментира пред Financial Times, че иска да намали експозицията на израелския технологичен сектор в няколко традиционно доминиращи области като киберсигурност и финтех. Има за цел да създаде клубове от инвеститори бизнес ангели, които ще се фокусират върху дълбокотехнологични компании, чиято основна дейност не е разработката на софтуер. Агенцията също търси начини да насърчи израелските институционални инвеститори да инвестират повече в технологични стартъпи в страната и е готова да отпусне повече средства, ако е необходимо.

Все още няма коментари
Нов коментар