НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

AI - любимецът на инвеститорите в стартъпи през 2023 г.

Други интересни решения също привличат интереса на капитала

Инвеститорите внимават в кои проекти вливат средства, но си имат любимци
Инвеститорите внимават в кои проекти вливат средства, но си имат любимци
Инвеститорите внимават в кои проекти вливат средства, но си имат любимци    ©  Pixabay
Инвеститорите внимават в кои проекти вливат средства, но си имат любимци    ©  Pixabay
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-капризни инвеститори и повече изкуствен интелект. Така накратко могат да се опишат тенденциите в стартъп средите през 2023 г. С продължението на икономическа нестабилност от 2022 г. през тази година един сектор растеше главоломно, а в останалите индустрии броени и добре подбрани компании успяха да привлекат интереса на инвеститорите.

И ако преди години любимецът на инвеститорите беше финтехът, то през 2023 г. той със сигурност е изкуственият интелект. Повече от 25% от инвестирания капитал в американски стартъпи е вложен в компании, свързани с AI, което е значително увеличение спрямо предходните години (когато числото е средно около 12% между 2018 г. и 2022 г.), според данни на PitchBook.

Неравно разпределение на капитал се наблюдава и спрямо региона, в който са базирани компаниите. Около 50% от всички средства са вложени в американски решения, последвани от европейски и азиатски компании, сочат данни на CB Insights от третото тримесечие на годината. В Европа изглежда най-популярни като центрове за инвеститори и стартъпи са Лондон и Берлин, а в САЩ - Сан Франциско и Ню Йорк.

"Капитал" изготви списък с няколко международни компании, вариращи от сийд етап на развитие до серия С, които имат потенциал за растеж и предлагат иновативни решения, но не непременно разработват продукти с изкуствен интелект.

Grow Therapy

📍Ню Йорк, САЩ

Сектор: Психично здраве

Инвеститори: Transformation Capital, SignalFire

Набран капитал: 90 млн. долара

Основана в разгара на пандемията през 2020 г., Grow Therapy дава възможност на независими терапевти да започнат и развият своя частна практика онлайн и на живо. При търсене на терапевт потребителите разполагат с възможността да изберат своя щат, нужда от специфично лечение и осигурителен план, за да проверят къде и как най-изгодно могат да получат професионална помощ. Заплаща се всяко посещение, като се приемат почти всички големи здравноосигурителни планове в САЩ.

Babbel

📍Берлин, Германия

Сектор: Образование

Инвеститори: IBB Ventures, NGP Capital, REV

Набран капитал: 33.3 млн. долара

Подобно на гиганта в сектора Duolingo, германската Babbel разработва приложение за изучаване на езици чрез леки и практични уроци, базирани на разговори от реалния свят, а за да се гарантира научаването на правилно произношение. Компанията е разработила и технология за разпознаване на реч. Предлага уроци на 14 езика, като включва и думи, които обикновено само местните използват. Услугата се заплаща месечно, като добавена стойност се предлагат уроци на живо в малки групи всяка седмица.

Wild Cosmetics

📍Лондон, Великобритания

Сектор: Козметика

Инвеститори: JamJar Investments

Набран капитал: 7.5 млн. паунда

Ако се претеглят годишните пластмасовите отпадъци на едно семейство, обемът би бил потресаващо голям. Домакинствата във Великобритания изхвърлят над 100 млрд. пластмасови опаковки годишно. Мисията на лондонската Wild е да започне промяната и да изкорени пластмасата от английските бани със своя естествен дезодорант за многократно пълнене. Wild e първата марка дезодоранти за многократно пълнене, която предлага 100% биоразградими пълнители. С годишен растеж над 300%, Wild Cosmetics е най-бързо развиващата се онлайн марка за здраве и красота във Великобритания и работи по експанзията на бизнеса си из цяла Европа с търговеца Holland & Barrett, който пък планира да навлезе и в България.

Bloom Nutrition

📍Лос Анджелис, САЩ

Сектор: Хранителни добавки

Инвеститори: bootstrapped, няма инвеститори

Набран капитал: 0 долара

Рядко се случва успешен стартъп да расте без помощта на външен капитал. Такъв обаче е случаят на калифорнийския Bloom Nutrition, който през последните 12 месеца е абсолютен хит в социалните мрежи. Компанията е основана през 2019 г. от двойка, която иска да създаде здравословни добавки с висококачествени съставки и добър вкус. Днес Bloom Nutrition предлага зеленчуци на прах, колагенови пептиди на прах, суроватъчен изолат протеин, матча и витамини за повдигане на настроението, както и добавки с рибено масло и мултивитамини, които твърди, че подпомагат храносмилането, намаляват подуването и да повишават имунитета. 30-дневна доза Bloom Greens & Superfoods струва 40 долара, а за клиентите цената очевидно си заслужава - през 2021 г. компанията отчита приходи 25 млн. долара, а през 2022 г. ръстът продължава главоломно и достига 55 млн. долара.

Snack Pass

📍Сан Франциско, САЩ

Сектор: Електронна търговия

Инвеститори: Andreessen Horowitz

Набран капитал: 95.6 млн. долара

Инвеститорите все по-често търсят решения, които са all-in-one, или с други думи - включват много услуги на едно място. Такава е и технологията на Snackpass, която е предназначена за ресторанти за бързо обслужване и подпомага операциите им чрез технология, базирана на AI, с която улеснява управлението на поръчки на клиентите си и техните посетители.

А за да привлече повече крайни клиенти към приложението, Snackpass позволява на потребителите да споделят точки за лоялност с приятели, да вземат поръчки за вкъщи срещу бонуси, с което привлича нови клиенти за ресторантите в своята клиентска мрежа.

Caura

📍Лондон, Великобритания

Сектор: Управление на превозни средства, SaaS

Инвеститори: Lloyds Banking Group, TwinFocus Capital Partners

Набран капитал: 8.4 млн. паунда

Да имаш собствена кола означава безкрайно следене дали винетката ти е изтекла и кога е следващата смяна на маслото на автомобила, а списъкът с бюрократични дейности не свършва - пътни такси, данъци, технически преглед и други. Лондонският стартъп Caura, който се класира като решение номер 1 във Великобритания за 2023 г., улеснява всички шофьори с платформата си за цялостно управление на автомобила. Сай Лакшми, който основава компанията и сам е страдал от излишни и напълно предотвратими глоби, комбинира 25 администраторски уебсайта и приложения, за да следи един собственик на автомобил всички необходими документации за своята кола и да прави лесни плащания навреме. С две докосвания каращите могат да заплатят всяка такса по пътя и да застраховат своя автомобил бързо, както и да знаят, че всички необходими данни се съхраняват на едно място.

Blinkist

📍Берлин, Германия

Сектор: Образование

Инвеститори: Insight Partners, Greycroft

Набран капитал 34.8 млн. долара

Представете си колко лесно би било събирането на информация, ако можехме да разберем есенцията на една книга в рамките на 15 минути. За 6 евро на месец Blinkist предлага точно това - неограничен достъп до над 6000 нехудожествени заглавия, синтезирани в 15 минути текст и аудио. Предлага четири формата - Blinks, шорткасти, ръководства и пространства. Blinks са кратки резюмета, които подчертават само ключовите идеи, които потребителят трябва да знае. Шорткастите са в аудиоформат и обобщават ключовите точки от епизоди на подкасти. Ръководствата са по-задълбочен, по-дълъг формат на съдържание от автори и лидери на мисли. А пространствата са продуктова функция, която позволява на потребителите да споделят и коментират съдържание с други хора директно в приложението и да се задържат в него за по-дълго.

Golde

📍Ню Йорк, САЩ

Сектор: Красота и уелнес

Инвеститори: Rose Street Capital, Newtype Ventures

Набран капитал: сийд рунд, необявена сума

Ползите на редовния прием на куркума са познати от векове и стават все по-популярни в социалните мрежи. Съставката е част от индийската и китайската култура, където освен като подправка се използва и като лечебно средство за инфекции, сърдечни заболявания, метаболитни синдроми и дори алцхаймер. Една от компаниите, които улавят потенциала на куркумата още преди да избухне в TikTok по време на пандемията, е Golde, която от 2017 г. разработва смес за кафе и други напитки и хранителни добавки с куркума.

OpenAI

📍Сан Франциско, САЩ

Сектор: AI, SaaS

Инвеститори: Y Combinator, Microsoft, Khosla Ventures

Набран капитал: 11.3 млрд. долара

Изкуственият интелект вече е навсякъде и почти всеки нов стартъп се опитва да го включи в продукта си. Може да се твърди, че една компания предизвика вълната от интерес сред инвеститорите, която наблюдаваме вече повече от година и това е OpenAI. Компанията изследва изкуствения интелект и цели да разработи "безопасен и полезен" изкуствен общ интелект (AGI), който дефинира като "силно автономни системи, които превъзхождат хората в повечето икономически ценни дейности", а за момента е най-известна с чатбота си ChatGPT. Зад проекта стоят едни от най-известните имена в Силициевата долина - бившият ръководител на Y Combinator Сам Олтман, съоснователят на PayPal Питър Тийл и съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман, а финансовата подкрепа е в рядко срещан досега мащаб и оценява компанията на 80 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар