Инвеститори набират средства, за да изкупуват стартъпи

Oчаква се броят на тези сделки да продължи да се увеличава

Рисковите инвеститори значително са намалили дейността си, като през третото тримесечие са вложили 73 млрд. долара в световен мащаб
Рисковите инвеститори значително са намалили дейността си, като през третото тримесечие са вложили 73 млрд. долара в световен мащаб
Рисковите инвеститори значително са намалили дейността си, като през третото тримесечие са вложили 73 млрд. долара в световен мащаб    ©  Reuters
Рисковите инвеститори значително са намалили дейността си, като през третото тримесечие са вложили 73 млрд. долара в световен мащаб    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститори набират средства за изкупуване на стартъпи, избягвани от рисковите капиталисти, възползвайки се от икономическите трудности, за да придобият обещаващи компании с отстъпка. В годините до 2022 г. фондовете за рисков капитал придобиха миноритарни дялове в стартъпи с потенциал за растеж, но рязкото покачване на лихвените проценти през изминалата година промени това, понижавайки частните оценки, и принуди фондовете за рисков капитал да се оттеглят и остави част от стартъпите в риск от фалит, съобщава Financial Times.

Тази година рисковите инвеститори значително са намалили дейността си, като през третото тримесечие са вложили 73 млрд. долара в световен мащаб. Според данни на пазарния изследовател PitchBook, цитирани от FT, инвестициите през същия период на миналата година са възлизали на 106 млрд. долара.

В същото време броят на стартъпите, подкрепени от рисков капитал, които се продават на дялови инвеститори, е нараснал до 24% от общия брой на изходящите сделки през последните няколко години, като се е утроил като дял от тези сделки от 2006 г. до 2010 г., показват данни на европейската консултантска компания Clipperton.

Фирми за изкупуване на стартъпи

Тази година инвеститори Орен Пелег и Еял Малингер, които преди са работили за Oaktree Capital Management и фирмата за рисков капитал Beringea, основаха в Обединеното кралство компанията Resurge Growth Partners, чиято цел е да набере 120 млн. евро за закупуване на стартиращи предприятия. Те заявяват, че са забелязали празнина на пазара и планират да правят инвестиции на средна стойност от 10 до 30 млн. долара.

Според тях Resurge ще придобива стартъпи с цел да им помогне да постигнат обрат или защото предишната оценка е била твърде висока и не е отразявала новата пазарна реалност, или защото са необходими оперативни промени.

"Съществува реална възможност да играем много важна роля, а именно да помогнем на компаниите да преминат от рискова към дялова собственост, каза Пелег, цитиран от FT. Никой не желае да изпрати твърдото послание, че това се нуждае от рестартиране, и това ще бъде ролята, която ние ще изиграем."

Друга фирма - базираната в Сан Франциско Arising Ventures, от основаването си през 2020 г. се стреми да изкупува стартиращи предприятия с рентабилни бизнес модели, но със забавящ се растеж. Главният изпълнителен директор Кьерстин Ериксон заявява, че през последната година броят на потенциалните сделки е нараснал пет пъти. Възможностите са се появили, когато "компанията е набрала повече пари в сравнение с тяхната пазарна стойност", каза тя. "Ще направим сделката, ако смятаме, че под нея има реален бизнес".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар