НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Европейските технологични стартъпи се справят добре

Забавяне? Какво забавяне?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Никога кризата не е била толкова вълнуваща. Оценките на стартиращи компании се сриват, съкращенията в технологичния сектор изобилстват и е трудно да се намери свеж рисков капитал (VC). Но на Slush, голяма годишна технологична изложба, която приключи в Хелзинки на 1 декември, основателите и техните финансисти се забавляваха почти като през 1999 г., пикът на дотком балона. Повече от 30 хил. души -рекорден брой, включващ 5 хил. предприемачи и 3 хил. инвеститори - прекараха два дни, наблюдавайки презентации, панели и много лазерни лъчи.

По-малко капитал

Подобно на стартиращите компании навсякъде, тези в Европа бяха засегнати от нарастващите лихвени проценти, което прави обещанието им за богати бъдещи печалби да изглежда по-малко привлекателно днес.

Тази година се прогнозира да привлекат само 45 млрд. долара инвестиции, според State of European Tech, годишен доклад, публикуван в Slush от базираната в Лондон компания за рисков капитал Atomico. Това е спад с 38% в сравнение с миналата година и с 55% спрямо пламенната 2021 г.

Средната оценка на по-зрелите стартиращи фирми в "етап на растеж" сега е под средната петгодишна стойност. Докато през 2021 г. Европа създаде 107 "еднорога" (некотирани фирми на стойност 1 млрд. долара или повече) и миналата година създаде още 48, досега през 2023 г. тя добави само седем. Много повече са загубили статута си на "еднорози", според Atomico: 50 тази година, над 58 през 2022 г.

Добра форма на сектора

Ако погледнем в по-дългосрочен план обаче и европейската стартъп сцена като цяло се държи изненадващо добре. В някои отношения тя се справя с кризата по-добре от по-утвърдената Америка. Инвестициите в европейски стартиращи компании може да са намалели през последните две години, но все още са нараснали с 18% в сравнение с 2020 г., с изключение на Великобритания, където са спаднали с над 2%. В Америка те са намалели с 1% през този период. И докато оценките се свиват като цяло, "кръговете надолу", при които стартиращите компании приемат по-ниска оценка, когато набират свеж капитал, са по-малко разпространени, отколкото може да се очаква. Те представляват само 21% от всички кръгове тази година.

И по други показатели европейските технологии продължават да процъфтяват. Сега Европа създава повече стартиращи фирми от Америка: около 14 хил. между януари и септември, в сравнение с 13 хил. отвъд Атлантика. Старият континент, включително Великобритания, има повече от 41 хил. млади технологични фирми и около 3900 по-зрели. Заедно те са наели около 2.3 млн. души, около два пъти повече, отколкото в началото на 2019 г., и повече, отколкото в сектора на имотите в Европа (с изключение на строителството). Общата стойност на европейските частни и публично регистрирани технологични компании отново се доближава до пика от 3 трлн. долара, достигнат през 2021 г. Миналата година беше 2.8 трлн.

На какво се дължи устойчивостта

Относителната устойчивост на европейските технологии може да се обясни с нарастващата им зрялост. Вземете броя на компаниите, основани от бивши служители на успешни стартиращи компании. Повече от 9 хил. души, които са работили за тези от днешните еднорози, създадени през първото десетилетие на новия век, са открили собствен бизнес. Това е около 50% повече от броя на хората, които са напуснали еднорози, които датират от 90-те години на миналия век, за да създадат свои.

Европа също така в момента е домакин на технологични "мафии", както са известни групи от предприемачи, които някога са работили за една и съща фирма. Най-големият се формира около Skype, който е пионер в телефонните разговори през интернет. Skype даде началото на повече от 900 стартиращи компании, в които днес работят над 65 хил. души. Също толкова важно - успешните основатели редовно инвестират богатството си в нови бизнеси и дори създават свои собствени фирми за рисков капитал. Едно от най-забележителните подобни VC е Plural Platform, чиито партньори включват основателите на Skype, Wise (услуга за онлайн плащане) и Songkick, услуга за откриване на концерти.

Продължавайки да се развива, европейската технологична индустрия също придобива свои собствени характеристики. Европейските основатели не се притесняват толкова много от американските си колеги за всичко, свързано с ChatGPT: от януари до септември Европа видя 35 кръга на финансиране в подкрепа на разработчиците на генеративен изкуствен интелект, в сравнение със 106 отвъд океана. За разлика от тях стартиращите компании, свързани с климата, представляват 27% от целия капитал, инвестиран в европейски технологии през 2023 г. Това е много по-голям дял, отколкото в Америка. Фирмите за климатични технологии вече изпревариха финтех, доскоро най-представената технологична ниша в Европа.

Едва ли европейските технологии ще станат толкова големи, колкото американските, поне засега. Силициевата долина и нейните сателити в Остин, Ню Йорк и другаде са все още далеч напред. Американското стадо еднорози (около 700 при последно преброяване) е два пъти по-голямо от това в Европа (356). Все още в САЩ е много по-лесно да се намери капитал, посочва Том Уемайер от Atomico, един от авторите на доклада. Новите фирми в Америка са с 40% по-склонни от тези в Европа да си осигурят "инжекция" с рисков капитал в рамките на пет години от основаването. И когато дойде време да станат публични, европейските стартиращи компании все още усещат притегателната сила на Ню Йорк, където листването вероятно ще събере много повече пари.

Най-голямата пречка пред амбициите на европейските стартиращи компании обаче е местното производство. ЕС многократно се е опитвал да създаде единен дигитален пазар, който да е толкова безпроблемен, колкото американският, но разликите в данъците и регулациите все още изобилстват. Европа показа какво е възможно, казва Зейнеп Явуз, която инвестира на континента за General Catalyst, американска фирма за рисков капитал. Експлозията на предприятията във финтех през последните години беше пряк резултат от регулациите в целия блок, изготвени в Брюксел. Ако лидерите на ЕС наистина искат да укрепят европейските технологии, което всички твърдят, че правят, то те трябва да прекарват по-малко време в опити да регулират различни цифрови пазари и вместо това да създадат единен истински европейски.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар