🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много изпълнителни директори се опасяват, че вторият мандат на Тръмп ще е по-лош от първия

Макар че ще го кажат само на четири очи

Търговската война е най-сериозната тревога за компаниите, ако Тръмп се върне в Белия дом.
Търговската война е най-сериозната тревога за компаниите, ако Тръмп се върне в Белия дом.
Търговската война е най-сериозната тревога за компаниите, ако Тръмп се върне в Белия дом.    ©  Reuters
Търговската война е най-сериозната тревога за компаниите, ако Тръмп се върне в Белия дом.    ©  Reuters

Когато Доналд Тръмп напусна поста си преди три години, тюхкайки се и планирайки да промени резултатите от президентските избори през 2020 г., лидерите на повечето най-големи американски корпорации бяха щастливи да му видят гърба. Те носеха моралното си възмущение като почетен знак на реверите си. Наистина, те удобно загърбиха скрупулите си относно пригодността на Тръмп за Белия дом, подкупени от щедрото намаляване на корпоративните и личните данъци през 2017 г. Да, много от тях страхливо си затвориха очите относно това, че "изгори" правилата за опазване на околната среда. Но опитите му да подкопае американската демокрация и нахлуването в Капитолия от негови поддръжници на 6 януари 2021 г. отидоха твърде далеч.

Те отвърнаха с необичайно единство. Производителите нарекоха размириците "отвратително събитие". Business Roundtable, лобистка група на големите компании, призова Тръмп да "сложи край на хаоса". Някои водещи компании обещаха да не оказва финансова подкрепа на 147-те републикански законодатели, които отказаха да признаят поражението на Тръмп.

Категоричната победа на Тръмп в първия двубой на първичните избори на републиканците в Айова на 15 януари затвърди статута му на предполагаемия кандидат на партията. Проучванията сочат, че той би спечелил в директен сблъсък с президента Джо Байдън. Но ако има тревожни шушукания за това какво може да означава едно продължение на хаотичното му президентство за корпоративна Америка, този път те остават зад затворени врати. Неотдавна Лари Съмърс, подкрепящ Байдън бивш финансов министър, призова главните изпълнителни директори да отхвърлят Тръмп, отбелязвайки, че италианските пазари са се представяли добре през първите няколко години от управлението на Бенито Мусолини - докато не са започнали да не се справят. И все пак за момента повечето съветници и лидери на бизнес асоциации съветват шефовете да наведат глава. Забравете за Il Duce. Посланието е: прикрийте се.

Сдържана реакция

Има основание да се държат сдържано. Като за начало всичко може да се случи през десетте месеца до изборите. Здравословни проблеми могат да принудят всеки от кандидатите да се откаже от надпреварата (заедно господата Байдън и Тръмп са живели на Земята 158 години, близо две трети от възрастта на самата Америка). Тръмп трябва да се пребори не само с републиканските си съперници и Байдън, но и с 91 обвинения в престъпления в два щата и два федерални окръга.

Отстояването на моралната висота от офисите също така може да бъде контрапродуктивно. То може да се преобърне срещу онези, които атакуват Тръмп публично, и да засили антиелитарната му привлекателност. На поста си той бързо отвръщаше, когато е бил нападан (предпочитано оръжие - КАПИТАЛИЗИРАНИ ТУИТОВЕ!). С намаляване на доверието в големите компании през последните десетилетия за популистите стана по-лесно да насаждат антибизнес настроения. Ръководителят на известна бизнес организация със съжаление признава, че ако заеме публична позиция срещу предложенията в кампанията на Тръмп, "бившият президент ще се зарадва".

През последните няколко години, докато отношенията между големите бизнеси и MAGA републиканците на Тръмп се влошават, ръководителите научиха по трудния начин какви са рисковете от това да се показват. Преди година съветник по връзки с обществеността на изпълнителните директори смяташе, че за бизнеса ще бъде сравнително лесно да се отрече от Тръмп заради съдебните му премеждия. Но тогава се случи неофициалният бойкот на бирата Bud Light от крайнодесни културни воини, обидени от маркетинговата ѝ кампания с транс инфлуенсър. Пиарът осъзна силата на тълпата да навреди на финансовите резултати. "Връщаме се към ходенето по черупки", казва той - уловени между прогресивните служители и клиенти, изискващи от компаниите да заемат позиция срещу Тръмп, и страха от MAGA масите.

След това идва и Байдън. Когато са принудени да изразят предпочитанията си, много бизнесмени казват, че виждат в него по-стабилна ръка в политиката и геополитиката. Но им е омръзнало от антибизнес реториката на неговата администрация (търговският министър Джина Раймондо е почетно изключение). Това ги прави по-толерантни към Тръмп. От двамата Байдън е "категорично по-голяма заплаха за просперитета", казва един милиардер финансист.

Дори и поддръжниците на Байдън се противопоставят на позицията "голямото е лошо" на неговите регулатори. Захапката им не е била толкова лоша, колкото лаят им; много от делата са се провалили в съда. Но самият лай е довел до намаляването на броя на сделките, оплаква се инвестиционен банкер. Що се отнася до това, че Тръмп може да "въоръжи" административните агенции срещу корпоративните си врагове, Нийл Брадли от Търговската камара на САЩ контрира, че Байдън също е призовал администрацията си да се справи с "излишните такси" и надценяването в различни отрасли - от авиолиниите до банкирането и здравеопазването. Брадли не прави особени разграничения между икономическия популизъм на двете партии. Някои бизнесмени гневно отхвърлят опитите да се правят паралели между заплахите на Тръмп и на Байдън. Наричайки го whataboutism, те тихо заявяват, че са ужасени от перспективата за втора администрация на Тръмп. По време на първата бившият президент може и да е прокарвал радикални политики, но разумните консерватори в администрацията му, както и собственото му пристрастие към хаоса са го надвили. Сега той е заобиколен от истински вярващи, като например Heritage Foundation, про-MAGA мозъчен тръст, чиято задача, казва един бизнес лидер, е "да предотврати подобряването на програмата на Тръмп".

[img:4578809]]

С други думи, Тръмп разполага с хора, които да прокарат план, който може да разтърси икономическата рамка, благодарение на която американският бизнес е просперирал в продължение на поколения. Стълбовете на този план, които най-непосредствено засягат Америка, са търговията, миграцията, фискалният дефицит и чистата енергия.

Данъчни спирачки

Търговската война е най-осезаемата тревога. Самоопределилият се Tariff Man изказа идеята за налагане на базово мито от 10% върху целия внос. То ще бъде увеличено - "око за око" - като ответна мярка срещу всяка държава с по-високи мита. Китай е основната цел. Бизнесмените се боят, че неговата цел е едностранно да прекрати търговията с Китай, което би било кошмар за всяка фирма с експозиция към страната. Подобна търговска политика би била много по-драконовска от тази на администрацията на Байдън, която запази митата на Тръмп, но работи със съюзници като Япония и Нидерландия, за да ограничи износа на стратегически стоки като модерни полупроводници, без да откъсне изцяло Китай.

Някои се надяват, че Тръмп се хвали. Те се успокояват с факта, че Конгресът, а не Белият дом, регулира търговията и че съдилищата се произнасят по търговското право. И все пак Кент Ласман, който представи смело есе в подкрепа на свободната търговия в протръмповата програма Project 2025 на Heritage Foundation, смята, че бившият президент смята да го направи, дори и да наруши съществуващите търговски договори на Америка. Тръмп "не си сменя окраската"; усещането му, че всичко е сделка и че Америка е жертва, е по-силно от всякога. Неговите главни съветници по търговски въпроси - протекционисти като Робърт Лайтхайзър и Питър Наваро, "знаят как да се възползват от тези вярвания", казва Ласман.

Заплахата на Тръмп да събере и депортира милиони незаконни имигранти също разтревожи бизнесите - не само по хуманни причини, но и поради хроничния недостиг на работници. През ноември в Америка имаше 8.8 млн. свободни работни места. Броят на безработните е 6.3 млн., въпреки неотдавнашното нарастване на броя на мигрантите, пресичащи южната граница.

Най-суровите предложения на Тръмп ще бъдат трудно изпълними. Той даде подобно обещание за масова депортация по време на предизборната кампания през 2016 г., но беше възпрепятстван от оспорване в съда и други възражения. Все пак всяко увеличение на броя експулсирани може да навреди на отрасли като селското стопанство, отдиха, търговията и хотелиерството, които разчитат на евтината работна ръка, казват ръководителите. Колкото и да е важно да се поддържат стабилни граници, разпалването на антимигрантски настроения за политически цели също застрашава законната миграция. Това вреди на способността на бизнесите да наемат както квалифицирани, така и неквалифицирани работници.

Държавният дълг също заема важно място в съзнанието на изпълнителните директори. Те хвалиха Закона за намаляване на данъците и увеличаване на работните места на Тръмп, който намали корпоративните данъчни ставки от 35% на 21%. Но те се боят, че нито Тръмп, нито Байдън имат убедителни планове да спрат нарастването на дефицита. Ако Тръмп реализира най-нестандартните си икономически идеи, има опасения, че загубата на доверие може да разтърси пазара на ДЦК, да повиши разходите по заемите и да доведе до сриване на долара.

Някои смятат, че това отива твърде далеч. "Светът има неутолима жажда за американски ДЦК", отбелязва привърженик на Байдън от Уолстрийт. Но някои корпоративни съветници изтъкват възможността, че един необуздан Тръмп би могъл да предизвика американска версия на разпродажбата на британския пазар на облигации през 2022 г., когато инвеститорите изгубиха вяра в икономическото управление на премиера Лиз Тръс, чийто мандат беше надживян от маруля. "Усещам парламентарна завист", смее се лидер на лобистка група. За разлика от американските лидери, отбелязва той язвително, фискално безотговорните британски лидери могат бързо да бъдат премахнати от постовете си.

Екологичната траектория на Америка при управлението на Тръмп е друга причина за безпокойство. От бившия президент, както и от настоящия, се очаква да удвои усилията си в областта на индустриалната политика. Но за разлика от Байдън, чийто емблематичен проект беше екологичният Закон за намаляване на инфлацията (IRA), Тръмп остава климатичен скептик, който вероятно ще се опита да унищожи програмите за чиста енергия. В този случай той може да се сблъска с отпор от собствената си партия. Много от проектите за чиста енергия, зависещи от финансирането на IRA, се намират в републикански щати. Бизнесът също вероятно ще се противопостави на обрат в екологичната програма на Байдън. Брадли казва, че въпреки че индустриалната политика като цяло остава "изключително проблематична", правителствените програми, които предизвикват промени в поведението, са оправдани, когато технологията е в ранен стадий, както е при чистата енергия.

Ако политическите предложения на Тръмп, пряко свързани с бизнеса, не вдъхват доверие, то усилията му да подкопае вярата в съдебната система, върховенството на закона, НАТО и други съюзи, включително с Украйна, повдигат големи въпроси за ролята на Америка в света. Някои ръководители се отнасят с пренебрежение към това. Преди няколко седмици ръководител на международен мениджър на активи се среща с група американски банкери и установява, че те са "шокиращо оптимистично настроени" за изборите. Те му казват, че какъвто и да е резултатът, системата ще издържи; че фондовите пазари са се справяли добре и при двамата президенти; и че американската икономика е в толкова добро здраве, че може да преживее дори и изборните манипулации. "Може би те искат да кажат, че бизнесът е надмогнал политиката в Америка", казва той. И добавя замислено: "Може би са прави."

А може би не са. Майкъл Стрейн от American Enterprise Institute, пробизнес мозъчен тръст, казва, че популизмът на Тръмп прави политическото насилие в Америка по-вероятно тази година. Това ще навреди на бизнеса. Ръководителят на глобална фирма за консултиране по отношение на риска казва, че несигурността относно геополитическата програма на Тръмп ще пречи на мултинационалните компании, затруднявайки ги да решат например дали да отделят ресурси за Китай или може би дори за Русия. Всяко усещане, че той отслабва върховенството на закона и неприкосновеността на договорите и споразуменията, ще се разпространи по целия свят. "Неща като върховенството на закона са крехки понятия, които изчезват просто ей така", казва нюйоркски финансист.

Негов колега, експерт по геополитика, казва, че американските бизнесмени рядко се замислят доколко глобалното влияние на страната, включително хегемонията на долара и защитата на морските транспортни маршрути, е в основата на просперитета на техните компании. Рон Темпъл, главен пазарен стратег в инвестиционната банка Lazard, казва, че разделението между десницата и левицата в Америка се е увеличило, засилвайки политическите колебания и превръщайки се в твърде важен фактор, който бизнесът не може да пренебрегне. "Почти се усеща чувство на самодоволство, съчетано с надменност, съчетано със самонадеяност", заключава той. Ако има някой, който може да разтърси корпоративна Америка от това безразличие, това е Тръмп.

Все още няма коментари
Нов коментар