🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Какво може да донесе един нов президентски мандат на Тръмп

Ако плановете на поддръжниците му се изпълнят, САЩ ще последват Унгария и Полша по пътя на нелибералната демокрация

Тръмп вероятно ще спечели републиканската президентска номинация през 2024 г.
Тръмп вероятно ще спечели републиканската президентска номинация през 2024 г.
Тръмп вероятно ще спечели републиканската президентска номинация през 2024 г.    ©  Reuters
Тръмп вероятно ще спечели републиканската президентска номинация през 2024 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спомените за президентския мандат на Доналд Тръмп в САЩ са предимно за хаос и негодувание. Те бяха обобщени от срамния край на президентството му, когато негови поддръжници щурмуваха Капитолия в опит да го запазят на власт. Оттогава Тръмп се сблъска с процедура по импийчмънт и две криминални обвинения, като вероятно се очакват и още изненади. Бившият американски държавен глава изглежда като обсебен от идеята да компенсира своята изборна загуба през 2020 г. "Аз съм вашето правосъдие. Аз съм вашето възмездие", заяви той пред симпатизанти тази година.

Тръмп вероятно ще спечели републиканската президентска номинация през 2024 г. Може да си мислите, че негова победа на изборите ще донесе още повече хаос - този път без съветниците, които, оказа се, първоначално са контролирали своя импулсивен нов шеф. Но всъщност професионално звено от популисти, обвързано с доктрината "Америка на първо място", сега се е посветило на целта да гарантира, че през новия мандат Тръмп ще бъде дисциплиниран и фокусиран върху изпълнението на задачите. То подготвя почвата и усилията му не трябва да бъдат пренебрегвани.

За разлика от хаоса, който обхвана Белия дом през 2016 г., ветераните от първия мандат на Тръмп вече няколко години работят по своята цел. И дори на този ранен етап детайлите си проличават. Документи от хиляда страници очертават идеите, които преди бяха неконвенционални за републиканските кръгове, но сега станаха традиционни - довършване на граничната стена, вдигане на митата за съюзници и конкуренти, бетониране на нефинансираното орязване на данъци и прекратяване на автоматичното гражданство за всеки, роден в САЩ. Те показват скептицизъм към НАТО и обещават да "сложат край на войната срещу изкопаемите горива", като ограничат политиките за борба с климатичните промени.

Плановете на Тръмп - довършване на граничната стена, вдигане на митата за съюзници и конкуренти, бетониране на нефинансираното орязване на данъци и прекратяване на автоматичното гражданство за всеки, роден в САЩ.

Заедно с тези предложения има и нещо, което цели да революционизира структурата на правителството. Републиканците, поддържащи кредото "Да направим Америка отново велика", смятат, че ще могат да приложат програмата си само ако победят т.нар. дълбока държава, като направят така, че десетки хиляди водещи държавни служители бъдат заплашени от уволнение. Около 50 000 служители ще бъдат застрашени от съкращения по силата на предложението, станало известно като Schedule F.

В същото време, за да се запълнят хилядите овакантени политически постове, републиканците създават нещо като "консерваторски LinkedIn" с кандидати, чиято персонална лоялност към Тръмп не подлежи на въпрос. Изразяването на безпокойство от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. носи основания за дисквалифициране. Нищо от това не е повърхностна конспирация, а вече се планира изпълнението му.

Поддръжниците на "Америка на първо място" ще кажат, че реформата в сектора на държавните служители ще насърчи демокрацията, като предотврати опитите на неизбрани бюрократи да пречат на програмата на избран президент. Въпреки че проверките и отчетността са важна част от американската конституция, държавните служители не са един от трите клона на правителството, които тя включва.

Първото възражение е чисто практично. Лишаването от опитни кадри в правителството ще се случи точно когато разширяването на държавата към икономиката ще направи компетентните бюрократи по-важни от всякога. Ръководенето на една модерна държава ще изисква експертиза в администрацията, икономиката, външните работи и науката. Ако служителите не могат да възразят срещу лудите предложения на политическите назначения от страх, че ще бъдат уволнени, политиката ще загние отвътре.

Второто възражение е политическо. Бъдещ демократически президент с огромни правомощия и без отчетност не е нещо, което републиканците ще искат. Една от причините за професионализирането на бюрокрацията през XIX век е да се осигури държавният кораб с достатъчно баласт, за да поддържа плаването си от една администрация към следващата.

Третото възражение е, че тези промени ще дадат съществен директен президентски контрол върху правосъдното министерство. С възможността за уволнение на всички свои противници администрацията ще унищожи правната независимост. Ако стане така, тръмписткото негодувание ще се превърне в конкретно отмъщение. Тази вероятност трябва да притеснява всички американци.

След като срещна съпротива от своя предишен главен прокурор, основният критерий на Тръмп за следващ ще бъде липсата на гръбнак, тоест готовност за прекратяване на разследвания срещу президента и негови съюзници и за нареждането на разследвания срещу дългия му списък от истински и въображаеми политически врагове. Въпреки че Тръмп не би имал голяма практическа причина от продължаване на недоверието към изборната система, тъй като конституцията изключва трети мандат, нуждата да бъде отмъстен за това, което той смята за откраднати избори през 2020 г., може да го накара да запази този курс.

След като срещна съпротива от своя предишен главен прокурор, основният критерий на Тръмп за следващ ще бъде липсата на гръбнак.

Ако републиканците спечелят двете камари на Конгреса, както е възможно, никой в изпълнителната и законодателната власт няма да бъде в позиция да спре Тръмп. Федералните съдилища ще станат едно от малкото останали места, които са независими и експертни в американската система. И е трудно да си представим как те няма да станат също обект на атака.

Ако тези внимателно подготвени планове се изпълнят, САЩ ще последват Унгария и Полша по пътя на нелибералната демокрация. Вярно е, че Америка има повече защити срещу това, включително векове на демократична история и по-децентрализирани медии. Но тези бариери са по-слаби отпреди. Освен това много американци ще станат по-зле от тези планове. Доверието в институциите и върховенството на закона ще пострада, което ще направи страната още по-разделена.

Някои хора може да се утешават от идеята, че Тръмп няма да спечели републиканския първичен вот или че ще загуби крайните избори. Може би неговите номинации няма да бъдат потвърдени или императорът на безпорядъка ще саботира идеите на собствените си поддръжници. Но това ще бъде непростимо наивно.

Тръмп е фаворит за спечелването на номинацията в една страна, в която изборите ще се предопределят от няколко десетки хиляди гласа. В случай на победа екип от умели експерти по разрушаването ще представят своите експлозивни идеи. Може да започне разформироването на административната държава. Славолюбието и тираничните прищевки на един император-президент ще възкръснат от пепелта.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Не е неочаквано - напротив! - неолибералният рупор The Economist да ретранслира суицидния ужас на неолибералната глобалистка шайка от видимия exit от господството ѝ, продължило за щастие някъде около 2-2,5 десетилетия.

    Със същия плам, ако през 1789 г имаше цветносъщ толкова претенциозно печатно издание - "Феодални вести", например, там щяха да бичуват със същата пропагандна сопа Волтер, Робеспиер, Дантон, Марат и всички останали дейци на Великата френска, които задвижваха колелото на прогреса в историята.

    Тръмп, ДеСантис, Кенеди джуниър в един момент пък историята може да ги вдигне в бъдещите учебниците до тяхното ниво на двигатели на историята. Знае ли човек?

    Видимо, както и тогава, "низините не искат, а върховете не могат да живеят както дотогава" (К.Маркс) и неолибералният фалш, непреследвана корупция, лицемерие и арогантност с нищо не се отличават от това на тогавашните френски смрадливи (от некъпане) благородници, чието отношение към простолюдието може да се обобщи с прочутата фраза на кралица Мария-Антоанета за яденето на пасти, като нямат хляб, която фраза, мисля, че я докара до гилотината.

    Тоталният контрол върху ежедневието ни, връщането на ограниченията, които смятахме, че са продукти единствено на комунизма, пропагандата, следваща принципите на Оруел в "1989", инспирараните войни, възкресяването на идеологията на нацизма за неските и високите етнически групи, икономическите решетки, които отново падат и отново бутонът за това е натиснат от неолибералния глобализъм на Западния свят - всичко това характеризира света, по който The Economis жално плаче.

    Каквото и да дойде на руините на неолибералния глобализъм, то ще е СЛЕДВАЩИЯТ цивилизационен етап, който по дефиниция ще е по-справедлив, по-демократичен, по-свободен.

    Миазмите на неолибералния глобализъм едва ли ще отстъпят мирно световното си господство, изградено на принципа на туморните метастази.

    Така че, задава се Великата революция 2.0.
    Давай, Доналд!
    Давай, екзекуторе на западната неолиберална шайка!
    В тремор ги държи само споменаването на името ти! Какво ли ще стане когато от телевизора почне да ги облъчва и дъ-ъ-ългата ти червена вратовръзка...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 3

    Да обясня на всички тук защо хора като теб се кефят на такива авторитарни диктаторчета като Путин, Тръмп, Орбан и Ердоган. Просто е. Защото в техните държавици за хората като теб има облаги, ако слушкат и папкат. Ей това ви е зорът и затова искате да живеете в такава система и затова ще бъдете лоялни към подобни диктаторчета. Защото тайно или явно осъзнавате че нямате необходимите лични качества, за да успеете в конкурентна среда. Ама като не става по първия начин, ще стане по втория! И този начин на мислене е причина за толкова злини по света.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 4

    Именно заради хора като теб са дошли на власт чудовища като Хитлер и Сталин. Вие не обичате свободата. Защото тя предполага отговорност! Ей от това ви е страх толкова много! Затова делегирате отговорността за вашия личен живот на някой бащица. Който да ви оправи животеца... Ама накрая този бащица така ви оправя, че няколко поколения след вас и след него оправяне няма! Ама какво ви пука? След вас и потоп! Важното е да има слушкане и папкане и дребни облаги от ТКЗС-то... Чудничко! Поправи ме, ако греша в нещо.

    Нередност?
  • 4
    amid avatar :-|
    amid
    • + 2

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Шефе, Тръмката е по окей от сенилния Байдън... сЪгласен?

    Нередност?
Нов коментар