🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият шеф на Турската централна банка предупреди за краткосрочен ценови натиск

Той призна, че някои от досегашните политики на Ердоган допълнително са затруднявали икономиката

Фатих Карахан има дългогодишен опит в западни компании и Федералния резерв, като надеждата е той най-накрая да оправи проблемите с инфлацията.
Фатих Карахан има дългогодишен опит в западни компании и Федералния резерв, като надеждата е той най-накрая да оправи проблемите с инфлацията.
Фатих Карахан има дългогодишен опит в западни компании и Федералния резерв, като надеждата е той най-накрая да оправи проблемите с инфлацията.    ©  Reuters
Фатих Карахан има дългогодишен опит в западни компании и Федералния резерв, като надеждата е той най-накрая да оправи проблемите с инфлацията.    ©  Reuters

Работата за укротяване на инфлацията в Турция чрез повишаване на лихвените проценти ще продължи "с решителност", каза пред AP новият управител на централната банка на страната. Фатих Карахан, който е бивш директор в американската инвестиционна банка Goldman Sachs, очаква инфлацията да спадне значително през тази и следващата година.

Той беше заместник-управител на банката, като част от нов екип, ръководен от финансовия министър Мехмет Шимшек. Идеята на екипа беше да се справя с икономическите проблеми на страната чрез по-високи разходи за заеми, което е в директен разрез с проповядваната дотогава икономическа политика от страна на президента Реджеп Ердоган.

"Ще продължим усилията си за установяване на дезинфлация с решителност. Задължение на централната банка е да гарантира и поддържа ценова стабилност", каза Карахан в турската столица Анкара.

Карахан замени на поста Хафизе Гайе Еркан която беше първата жена, управител на централната банка. Тя подаде оставка в резултат на клеветническа кампания срещу нея.

Очакванията на Карахан

Новият шеф на банката каза, че се очаква годишната инфлация да падне до 36% до края на 2024 г. при нива от близо 65% миналия месец. Карахан също така отправи предупреждение, че голямото увеличение на минималната работна заплата, което влезе в сила през януари, е надхвърлило целите на централната банка. Според него увеличението на минималната работна заплата от 49% е сред факторите, които са довели до близо 7% увеличение на потребителските цени между декември и януари.

Той очаква поредицата от резки повишения на лихвените проценти, наложени от централната банка от юни насам, да са достатъчни за постигане на целите за инфлация, но че "ние сме готови" да действаме, ако има някакво влошаване на перспективите. В момента референтната едноседмична лихва в страната е 45% при нива от 8.5% преди започване на агресивната лихвена политика. Инфлационните очаквания, политиката на заплатите и данъците и дейностите на компаниите по определяне на цените ще влияят върху това дали централната банка трябва да повиши допълнително лихвите, каза той.

Карахан призна, че докато инфлацията вероятно ще се ускори през първата половина на тази година, централната банка очаква да постигне значителен напредък през следващите месеци и години. Финансовата институция предвижда инфлацията да падне до 14% до края на следващата година и да достигне едноцифрено число през 2026 г.

Въпреки спада на инфлацията през януари има индикации, че строгата парична политика забавя потребителското търсене, което беше един от основните двигатели на необузданата инфлация през последните години. Например Карахан изтъкна, че инфлацията на цените за автомобили, дълготрайни потребителски стоки и уреди е започнала да намалява през последните месеци.

Той обаче призна, че основната задача на централната банка е да нулира инфлационните очаквания на потребителите. През последните години потребителите се втурнаха да купуват стоки веднага, вместо да отлагат покупките поради опасения, че утре цените винаги ще бъдат много по-високи.

Назначението на Карахан е разглеждано като знак, че Ердоган е решен да се справи с икономическите проблеми в страната. Той получава магистърска и докторска степен по икономика в Университета на Пенсилвания, прекарва почти десетилетие като икономист във Федералната резервна банка на Ню Йорк, работил е като преподавател на непълно работно време в Колумбийския университет и Нюйоркския университет и е бил старши икономист в Amazon.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар