Инфлацията в Турция достигна връх от 68.5% за последните две години

Централната банка не може да се справи с проблема повече от три години

Икономическите проблеми и високата инфлация се отразиха на резултатите на партията на Ердоган на местните избори в края на миналата седмица
Икономическите проблеми и високата инфлация се отразиха на резултатите на партията на Ердоган на местните избори в края на миналата седмица
Икономическите проблеми и високата инфлация се отразиха на резултатите на партията на Ердоган на местните избори в края на миналата седмица    ©  Reuters
Икономическите проблеми и високата инфлация се отразиха на резултатите на партията на Ердоган на местните избори в края на миналата седмица    ©  Reuters

Инфлация в Турция се ускори до най-високото си ниво от 2022 г., което подчертава сериозния натиск върху разходите за живот, а централната банка не може да се справи с този проблем повече от три години. На годишна база през март поскъпването е 68.5%, а месечната инфлация е била 3.16%, съобщи Турският статистически институт. По този начин се отчита забавяне на покачването на месечна база, след като през последните два месеца бяха отчетени повишения от съответно 4.53% и 6.7%.

Най-силно засегнати са образованието, комуникациите и хотелите, ресторантите и кафенетата, като цените при тях отбелязват месечно покачване съответно с 13%, 5.6% и 3.9%. На годишна база образованието поскъпва най-много - 104%, следват цените в хотели, ресторанти и кафенета - 95%, и здравеопазване - 80%.

Изключително високата годишна инфлация до голяма степен се дължи на президента Реджеп Ердоган, който дълго отказваше да се съгласи на повишаване на основния лихвен процент. В името на продължаването на тази политика бяха сменени няколко председатели на Турската централна банка. В крайна сметка обаче икономическите проблеми станаха твърде големи и президентът назначи тандем от сравнително млади банкери, които имат сериозна визитка в западни компании и банки.

Именно финансовият министър Мехмет Шимшек и председателят на централната банка Фатих Карахан бяха лицето на решението за промяна на монетарната политика и започването на агресивно повишаване на лихвения процент. Турция предприе съгласувани усилия за справяне с растящата инфлация с повишаване на лихвените проценти, като последното покачи показателя от 45% на 50% в края на март.

Дори и усилията за поставяне на инфлацията под контрол да започнаха да дават резултат, Ердоган все пак намери начин за намеса. Това се случи чрез решението му за удвояване на минималната работна заплата до 17 002 турски лири (около 530 долара) на месец. Увеличение на заплащането вероятно ще доведе до скок на инфлацията, като според експерти последващи повишения на лихвения процент са неизбежни.

Нагоре, нагоре

Турската централна банка направи осем последователни повишения на лихвените проценти от юни 2023 г. до януари 2024 г., като общо повиши лихвите с 3650 базисни пункта. През февруари се въздържа от покачване, което предполагаше, че цикълът на затягане е приключил, но през март отново повиши лихвите. Като причина беше изтъкнато "влошаването на перспективите за инфлация" и говорител на централната банка обясни, че "строгата парична позиция ще се поддържа до момент, в който се наблюдава значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация".

Икономическите проблеми и високата инфлация се отразиха на резултатите на партията на Ердоган на местните избори в края на миналата седмица. На тях Партията на справедливостта и развитието загуби петте най-големи града в Турция - Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и Анталия. Това е най-тежката изборна загуба за Ердоган, откакто той идва на власт като кмет на Истанбул в средата на 90-те години на миналия век.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby

    Разабира се само статия за инфлацията в Турция и лошия Ердоган тук. Защо ли? Защото си гледа интересите на държавата, прави си каквото иска, не се съобразява с никой и не клекна на натиска на американската администрация в момента. Разбира се не казвате, че доходите на населението се вдигнаха с над 150% последните години.
    Тук имаме рекордна инфлация за ЕС при управлението ви на финансовия гуру Асан, но всекидневно статии как доходите се вдигали и видите ли изпреварват инфлацията и живеем по-добре!

    Нередност?
Нов коментар