🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опозицията нанесе съкрушителна загуба на Ердоган на местните избори в Турция

Истанбул, Анкара и други големи градове избраха опозиционни кметове

Имамоглу е единственият турски политик, който успешно се противопоставя на Ердоган.
Имамоглу е единственият турски политик, който успешно се противопоставя на Ердоган.
Имамоглу е единственият турски политик, който успешно се противопоставя на Ердоган.    ©  Reuters
Имамоглу е единственият турски политик, който успешно се противопоставя на Ердоган.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Това е най-сериозната изборна загуба на Ердоган от идването му на власт преди две десетилетия.
  • Управляващите губят и в няколко от своите крепости в сърцето на Турция, тъй като избирателите се разбунтуваха срещу годините на висока инфлация.
  • Загубата представлява рязък обрат в сравнение с президентските избори през май миналата година, на които Ердоган се пребори с опозиционен алианс от шест партии.

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган претърпя съкрушително поражение на местните избори в Турция. Това е най-сериозният изборен неуспех на лидера на страната от идването му на власт преди две десетилетия.

Според първоначалните резултати от изборите в неделя, публикувани от държавната информационна агенция "Анадолу", опозицията е на път да спечели решителни кметски победи срещу Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган в петте най-големи града на Турция - Истанбул, Анкара, Измир, Бурса и Анталия. До понеделник сутринта бяха преброени около 98% от бюлетините.

Болезнен удар в Истанбул

Силното представяне на опозиционния кмет Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия (РНП) в Истанбул е особено болезнен удар за Ердоган, който активно агитира за кандидата на ПСР с надеждата да отстрани най-големия си съперник.

"Истанбул предаде своето послание", заяви Имамоглу пред своите поддръжници, които се събраха в центъра на града в понеделник сутринта.

ПСР губи и в няколко от своите крепости в сърцето на Турция, тъй като избирателите се разбунтуваха срещу годините на висока инфлация, която доведе до покачване на цените на всичко - от хранителни стоки до автомобили, и намали спестяванията на турците.

Ердоган заяви пред своите поддръжници в столицата Анкара, че след като изборите са приключили, правителството може да се съсредоточи върху възстановяването на икономиката. Той обеща, че усилията му за овладяване на инфлацията ще дадат резултат през тази година и че ще даде приоритет на външната политика, особено на ограничаването на кюрдските стремежи за самоуправление отвъд границата в Сирия.

"За съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме, на който се надявахме, на местните избори", каза той. "В никакъв случай няма да пренебрегнем решението на нашия народ."

Ердоган, който управлява Турция от повече от две десетилетия, водеше активна кампания, с която партията му се опитва да установи контрол над Истанбул, където живеят близо 16 млн. души и който е един от малкото бастиони на властта на опозицията. Терският президент, който през 1994 г. започна изкачването си в политиката като кмет на Истанбул, води агресивна кампания в подкрепа на 47-годишния Мурат Курум за кмет на Истанбул през 2024 г., като организира митинги в целия град, включително и в събота. Държавните медии в Турция също отразяват кампанията на Курум, докато Ердоган изпраща високопоставени министри да лобират за неговия кандидат в Истанбул. "Никога досега местните избори не са били толкова важни", казва пред Financial Times Езер Сенкар, социолог и политически анализатор в базираната в Анкара изследователска група Metropoll.

Мнозина обаче видяха в гласуването за местна власт референдум за авторитарния стил на управление на Ердоган, който включва намеси в паричната политика на централната банка, ограничения на свободата на словото и политическо влияние в съдебната система. "Това беше вот "не" на Ердоган, особено в Истанбул, а и на много други места", казва пред британското издание Селим Кору, анализатор в базирания в Анкара мозъчен тръст Tepav.

Обрат в доверието

Загубата представлява рязък обрат в сравнение с президентските избори през май миналата година, на които Ердоган се пребори с опозиционен алианс от шест партии. Резултатите укрепват позициите на Имамоглу като единствения политик в Турция, който многократно е успявал да се изправи срещу Ердоган.

Аслъ Айдънтъшбаш, сътрудник на базирания във Вашингтон институт "Брукингс", посочва, че Ердоган "вече не може да разчита на опозиция, която е в безпорядък".

Имамоглу е напът да победи кандидата на ПСР Мурат Курум с 11 процентни пункта в надпреварата в Истанбул, като според Anadolu е взел 51% от гласовете. Това е най-категоричната победа за кмет на Истанбул от четири десетилетия.

Победата на Имамоглу е втора след тази през 2019 г., когато той пое контрола над Истанбул, макар че партията на Ердоган наложи повторение на гласуването, което отново загуби.

В Анкара досегашният кмет Мансур Яваш обяви победа, след като получи 60% от гласовете, далеч пред опонента на ПСР Тургут Алтънок, който взе едва 32%.

"Основната опозиционна партия в Турция успя да победи управляващия алианс, нанасяйки най-голямото изборно поражение в кариерата на Ердоган", казва Берк Есен, професор в истанбулския университет "Сабанджи". И добавя, че това е най-доброто представяне на РНП от общите избори през 1977 г. насам.

Освен в най-големите градове на страната, ПСР претърпя загуба и в провинциите, в които доминираше през последното десетилетие, най-вече в Западна Турция. Опозиционната РНП също така се очаква да получи контрол над южния град Адияман, един от най-силно засегнатите райони от земетресението през 2023 г., и Килис, консервативна провинция, която граничи със Сирия.

В преобладаващо кюрдския югоизток партията "Народно равенство и демокрация" най-вероятно ще спечели 10 провинциални центъра в сравнение с осем през 2019 г. Партията се сблъсква с дългогодишни репресии от страна на Ердоган, които включват вкарването в затвора на няколко нейни кметове и на бившия ѝ председател Селахаттин Демирташ.

Ислямистката партия "Ново благоденствие" е напът да спечели в религиозно консервативните градове Шанлъурфа и Йозгат. Партията подкрепи Ердоган на парламентарните избори миналата година, но на този вот се яви сама.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348
    • - 1

    Колко пък да е "съкрушителен" капитал? и миналия път уж беше "съкрушителен" пък пак го преизбраха. Хайде стига със заглавия тип "блиц"

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 1

    Ако приемем съждението, че икономическите проблеми са в основата на възхода на опозиционната кемалистка НРП на тези местни избори, за единствено верно, то тогава какво ли се пише на първите предстоящи избори на "светофарната коалиция", която срина икономиката на Германия?...

    Калъчдароглу този път се оттегли по-назад и остави наложили се кметове да си затвърдят позициите в Анкара, Истанбул, Измир.

    Трябва да се има пред вид, че турските партии са наистина турски, т.е. национални. И победата на всяка от тях е победа за турския народ. Което - уви! - не може да се пренесе по аналогия към водещите български (козяшки) партии..

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "masay":

    Тези избори са тектоника. Турците като че ли се измориха от Ердоган. ПСР се оказа в менгеме - отляво кемалистите от НРП на Калъчдароглу (който пропадна на нарисуваните като за него президентски избори неотдавна) и отдясно ислямистката Нова партия на благоденствието в традицията на формацията на Неджметин Ербакан.

    Турция в момента е в ситуация на все по-видим и рязък дисонанс между възможности и желания. Реджеп е магьосник в замитането на границата между двете и блъфира на воля, но при официална инфлация от 67% и реална доста по-нагоре, всеки би се уморил да се бори с Русия, Америка, Израел за световно господство, а да не се вгледал в бюджета у дома.

    Рестартирането на пост Ердоганова Турция отново ще се опре на турския национализъм - да го наричаме по-приемливо идентичност. Европа изтлява и няма как вече да е притегателен център за турското западничество, концентрирано в големите градове Истанбул, Анкара, Измир.
    Пак ще го обясня с шаржа на бюлетината, с който след балотажа на президентските избори описваха Ердоган и Калъчдароглу. Вместо ликовете на двамата кандидати, както е в истинската бюлетина, в шаржа над името на Ердоган е нарикувана котка, изтегнала се върху два стола, а Калъчдароглу е представен като каубойски ботуш, обсипан с целувки.
    Много точно.
    Да проследим развитието.

    Нередност?
Нов коментар