🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турската централна банка беше разтърсена от поредна промяна в ръководството

Напускането на Хафизе Еркан напомня на инвеститорите за нощните смени на уважавани управители

Еркан, която беше първата жена, управител на централната банка, пое поста през юни и оттогава значително повиши лихвените проценти
Еркан, която беше първата жена, управител на централната банка, пое поста през юни и оттогава значително повиши лихвените проценти
Еркан, която беше първата жена, управител на централната банка, пое поста през юни и оттогава значително повиши лихвените проценти    ©  Reuters
Еркан, която беше първата жена, управител на централната банка, пое поста през юни и оттогава значително повиши лихвените проценти    ©  Reuters
Темата накратко
  • Първата жена, управител на Турската централна банка, подаде оставка заради клеветническа кампания срещу нея.
  • Еркан беше заменена от един от заместниците й - Фатих Карахан, който е една от движещите сили зад големия завой към по-конвенционална парична политика, който започна след назначаването на Еркан.
  • През последните месеци чуждестранните инвеститори бавно се ориентират към турските активи, след като през последното десетилетие до голяма степен се оттеглиха от пазарите в страната заради нестандартната политика на Ердоган.

Управителят на Турската централна банка Хафизе Гайе Еркан напусна само няколко месеца след началото на мандата си и беше заменена от неин заместник - последното сътресение в ръководството на една от най-важните икономически институции в страната. Еркан, която беше първата жена, управител на централната банка, пое поста през юни и оттогава значително повиши лихвените проценти. Тя заяви, че е подала оставка в резултат на клеветническа кампания срещу нея. Но за местните и чуждестранните инвеститори сагата върна спомените за други нощни пучове срещу уважавани управители на финансовата институция, пише Financial Times.

Кой ще замени Еркан като шеф на централната банка

Късно в петък президентът Реджеп Ердоган назначи заместник-управителя на централната банка Фатих Карахан на мястото на Еркан. Той е шестият управител на централната банка от 2019 г. насам. Карахан, който се присъедини към централната банка през юли, е добре позната фигура сред икономическите среди в Турция. Широко разпространено е мнението, че той е една от движещите сили зад големия завой към по-конвенционална парична политика, който започна след назначаването на Еркан. Икономистът, завършил Университета на Пенсилвания, работи близо десетилетие във Федералния резерв на Ню Йорк, а след това се присъединява към технологичния гиганта Amazon преди назначаването му в Турската централна банка.

Публикациите и професионалният опит на Карахан са насочени към макроикономиката и пазарите на труда. Опитът му контрастира с този на Еркан, бивш банкер от Goldman Sachs, която е специализирала в разработването на сложни модели за управление на риска за банките. "Познавам го като... експерт, който е уважаван от служителите на институцията", казва за Карахан Хакан Кара, бивш главен икономист на Турската централна банка. Един от местните банкери добави, че Карахан е "надежден" избор за ръководител на банката.

Каква е ролята на Еркан в икономическото преустройство на Турция

Президентът Ердоган, който управлява през последните две десетилетия, рязко промени курса на икономическата си политика след преизбирането си през май. Той се отказа от неконвенционалните политики, които подхраниха продължителната инфлационна криза и до пролетта на 2023 г. разпалиха сериозни опасения, че Турция се е насочила към криза на платежния баланс или към контрол върху капиталите.

През юни президентът назначи за министър на финансите Мехмет Шимшек, бивш стратег по облигациите на Merrill Lynch, който преди години е бил вицепремиер, за да ръководи икономическия обрат. Назначението на Еркан дни по-късно спомогна за засилване на очакванията, че Ердоган има сериозни намерения по отношение на реформата. Централната банка под ръководството на Еркан повиши лихвените проценти от 8.5% до 45%. Тя предприе и редица други стъпки, насочени към намаляване на бурната инфлация и финансиране на растежа, като същевременно насърчи местните жители да държат спестяванията си в лири, вместо в долари и злато. По време на мандата на Еркан беше възстановен и валутният фонд на банката, който беше изчерпан през последните години в неуспешен опит да се подкрепи лирата. По данни на централната банка брутните валутни резерви са били 85 млрд. долара в края на 2023 г., което е увеличение спрямо 48 млрд. долара през май.

Какво означава това за инвеститорите

През последните месеци чуждестранните инвеститори бавно се връщат към турските активи, след като през последното десетилетие до голяма степен се оттеглиха от пазарите в страната заради нестандартната политика на Ердоган.

Pimco, един от най-големите мениджъри на облигационни фондове в света, заяви пред британското издание миналия месец, че е започнал да купува дълг, деноминиран в лири, и че Турция може дори да възстанови инвестиционния си кредитен рейтинг през следващите пет години. Един от най-упоритите страхове на инвеститорите обаче е рискът от нов "инцидент с Агбал" - препратка към 2021 г., когато Ердоган уволни уважавания управител на централната банка Наджи Агбал за повишаване на лихвените проценти. Първоначалната реакция на местни и чуждестранни анализатори е, че напускането на Еркан не е повторение на уволнението на Агбал.

Високопоставен икономически служител заяви, че на Шимшек е предоставена свобода на действие да назначи управител, който споделя убежденията му за възстановяване на традиционните икономически политики. "Нашият президент има пълна подкрепа и доверие в икономическия ни екип и в програмата, която изпълняваме", заяви Шимшек в петък.

Фатих Акчелик, икономист за Турция в JPMorgan, заяви пред клиенти, че "макар внезапните промени в ръководството да носят дискомфорт за инвеститорите, ние виждаме новия управител [на централната банка] като положителен фактор за дезинфлацията и лирата".

Какво наложи напускането на Еркан

През последните няколко седмици в икономическите среди на Турция се носеха слухове, след като бивша служителка твърди пред местни медии, че бащата на Еркан заема неофициална длъжност в централната банка и я е уволнил. Политици от опозиционните политически партии в Турция се включиха в процеса, като през януари един от депутатите поиска от Шимшек да отговори на въпроси, свързани с обвиненията. Еркан отхвърли твърденията като "неоснователни" и "напълно неприемливи". Ердоган, изглежда, подкрепи Еркан още миналата седмица, когато заяви, че неназовани нападатели "провеждат кампании за нарушаване на климата на доверие и стабилност, който постигнахме с големи трудности в икономиката, с необосновани слухове". Еркан заяви, че е напуснала по лични причини, за да предотврати семейството й да бъде засегнато от този процес.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    Преразказването на ФТ не дава класа...Напротив!

    Нередност?
Нов коментар