🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Питър Тийл инвестира в "Олимпийски игри на стероиди"

Идеята на Enhanced Games е спортистите открито да вземат допинг

Събраната от атлетите информация ще се използва за развиването на медицината и лекарствата против стареене.
Събраната от атлетите информация ще се използва за развиването на медицината и лекарствата против стареене.
Събраната от атлетите информация ще се използва за развиването на медицината и лекарствата против стареене.    ©  Pexels.com
Събраната от атлетите информация ще се използва за развиването на медицината и лекарствата против стареене.    ©  Pexels.com

Ексцентричният милиардер Питър Тийл е част от инвеститорите, които подкрепят развитието на спортен форум, на който спортистите са окуражавани да вземат допинг. Събитието е замислено от Д-р Арон Д'Суза, като според него събраната информация може да се използва за подобряване на медикаментите за стареене и биотехнологиите като цяло.

Спортният форум ще носи името Enhanced Games (превод от англ. - Подобрени игри), като идеята е то да се провежда ежегодно, а първото издание би трябвало да се състои до средата на 2025 г. Градовете домакини ще се избират предварително, като за да може дадено населено място да приеме Enhanced Games, ще трябва нужната инфраструктура да бъде вече изградена.

Събитието ще включва пет различни дисциплини - плуване, гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика и бойни спортове. Д'Суза заяви пред The Washington Post, че идеята зад Enhanced Games е да се позволи на спортистите да използват каквито вещества желаят "открито и честно" - за разлика от Олимпийските игри, където "44% от олимпийците признават, че използват забранени вещества, докато само 1% са хващани". "Моето тяло, моят избор, твоето тяло, твоят избор", каза Д'Суза пред The Post, когато го попитаха за философията, която позволява на спортистите да пият по принцип забранените вещества.

Събитията са отворени за всички спортисти - настоящи и бивши професионалисти и аматьори. Според Д'Суза възможността да подобрят представянето си с вещества ще даде шанс на изследователите да получат по-добра представа какви технологии съществуват, които могат да увеличат дълголетието и "здравословното стареене". "Смятаме, че това ще създаде условия, чрез които ще получим много по-голям набор от данни за спортисти и хора, които се стремят към самоусъвършенстване чрез наука", каза Д'Суза пред Washington Post. Той твърди, че данните ще бъдат "много полезни за определяне на съединения и терапии за удължаване на човешкия живот".

До момента 900 спортисти са изразили интерес да участват в Enhanced Games, твърди докторът. Той каза, че философията на безплатните игри на Enhanced Games ще позволи на спортисти, които "не са спечелили генетичната лотария", да експериментират с добавки, които могат да повишат представянето им. "Всеки, който иска да се състезава и може да го направи", каза Д'Суза. Enhanced Games ще плаща основна заплата на атлетите в допълнение към печалбите от награди.

Към Тийл се присъединяват хора от бизнес света като Баладжи Сринивасан, който е инвеститор в криптовалути и бивш технически директор на Coinbase, и Крисчън Ангемайер, биотехнологичен инвеститор, който каза, че игрите "без съмнение ще вдъхновят въображението на обществеността". Д'Суза заяви, че до момента е събрана сума във "високите едноцифрени милиони" - сума, която е "достатъчна за провеждането на първите игри".

Притеснения за сигурността и здравето

Реакциите на обществеността спрямо Enhanced Games са смесени. От една страна, много хора се вълнуват от възможността да наблюдават топ атлети да се съревновават след дълготрайното вземане на допинг, като очакванията са забранените вещества да допринесат за създаването на по-голям спектакъл.

От друга страна, редица учени, лекари и установени спортисти смятат, че даването на възможност за легално вземане на допинг може да доведе до изключително лоши последствия. Притеснения има относно здравето на участващите в Enhanced Games атлети, като се смята, че разрешаването на допинга може да доведе до приемането на несъвсем тествани субстанции и вещества, което може да доведе до дълготрайни последствия за атлетите. Д-р Григорий Родченков, руският треньор, който разкри държавно спонсорираната допинг програма в страната, нарече идеята "опасност за здравето, за спорта". Анна Миърс, бивша олимпийска златна медалистка, която ръководи олимпийската мисия на Австралия за Летните игри в Париж, каза пред The Guardian, "това е шега, ако трябва да бъда честна. Нечестно, опасно - просто не мисля, че това е правилният начин за спортуване", каза тя.

Недоволство има и от традиционните фенове на спорта, според които по този начин се губи автентичността на спортната надпревара. Контра аргументът на поддръжниците на Enhanced Games обаче е, че в модерния спорт и без това огромна част от спортистите използват забранени субстанции, нека го правят открито.

Защо Тийл инвестира?

Всички тези въпроси повдигат още едно чудене - защо му е на Тийл да инвестира средства в допингирани олимпийски игри? Образът, който милиардерът си е изградил, както и част от интересите му, го правят перфектния поддръжник на Enhanced Games.

56-годишният Тийл е сред няколкото магнати от Силициевата долина, които са инвестирали милиони във финансиране на изследвания, целящи да помогнат на хората да живеят по-дълго. Самият Тийл приема хормон на растежа, за да поддържа мускулната си маса. Освен това е ясно, че Тийл приема и лекарството против диабет метформин, което стана популярно в общността против стареене.

Тийл е заявявал пред медиите, че се придържа към палео диетата - която избягва преработените храни в полза на непреработените плодове, зеленчуци и постно месо. Освен това е ясно, че той цели един ден тялото му да бъде криогенно замразено, така че да може да бъде съживен посмъртно, ако и когато технологиите позволява това.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар