🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждите инвестиции в Китай са на най-ниско ниво от 30 години

Азиатският гигант се бори да възстанови икономиката си след пандемията, но инвеститорите продължават да изтеглят парите си от държавата

Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г.
Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г.
Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г.    ©  Reuters
Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г.    ©  Reuters

Китай отчете най-ниските нива на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от 30 години насам. Втората икономика в света все още се възстановява от пандемията, а международните компании търсят да инвестират в други държави.

Привлечените преки чужди инвестиции в платежния баланс възлизат на 33 млрд. долара през миналата година според публикуваните данни от Държавната администрация за чуждестранна валута (SAFE), съобщава Financial Times. Това е 82% спад в сравнение с предходната година и най-ниската годишна сума от 1993 г. Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г. по данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Bloomberg . Показателят на SAFE е по-променлив от другите индекси за ПЧИ, тъй като включва по-широк набор от дейности, свързани с притока на чужд капитал.

Същевременно Пекин е изправен пред криза на имотния пазар, слабо вътрешно търсене и ниско доверие на инвеститорите. На първото заседание на правителството след китайската Нова година в неделя премиерът Ли Цян призова служителите да работят за "повишаване на доверието" и "да се съсредоточат върху решаването на практически проблеми, които вълнуват масите и предприятията", според съобщение от държавната информационна агенция "Синхуа".

Геополитическата несигурност също е причина за понижаването на чуждите инвестиции в китайската икономика. През последната година китайските власти ограничиха дейността на международни консултантски фирми заради опасения, че споделят чувствителна информация с клиентите си и така застрашават националната сигурност. Много световни компании изтеглят инвестициите си от Китай заради лихвените проценти - докато в повечето развити държави те се повишават, Пекин ги понижава с цел стимулиране на икономиката.

"Повечето икономисти смятат, че централните банки на големите икономики ще започнат... намаляване на лихвените проценти", каза Уанг Чунинг, говорител на SAFE, като посочи, че това може да намали шанса за отдръпването на още инвеститори.

Китайският бенчмарк индекс CSI 300 падна с 11% през 2023 г. на фона на забавен икономически растеж, а приглушената реакция на политиците към проблемите на пазара на имоти не успя да успокои инвеститорите. В понеделник, когато борсите отвориха отново след едноседмична новогодишна ваканция, показателят се повиши с повече от 1%. Индексът все пак остава с процент, по-нисък до момента за годината, въпреки подкрепяните от държавата усилия за купуване на акции, предприети преди началото на отпразнуването на Новата година.

Според изчисления на Financial Times, базирани на данни на китайското Министерство на търговията, събрани от Wind, ПЧИ са намалели с 34% до 72.8 млрд. юана (10 млрд. долара) на годишна база през септември - най-големият спад, откакто се публикуват месечните данни през 2014 г. Данните на Министерството на търговията са по-тесен показател от този на SAFE, обхващащ само нови входящи инвестиции.

Последните данни от SAFE дават повод и за известен оптимизъм. През четвъртото тримесечие на 2023 г. инвестициите възлизат на 17.4 млрд. долара. За пръв път от 1998 г. насам обаче инвестициите през третото тримесечие на същата година са отчели спад. Преките инвестиции в Китай от германски компании са достигнали рекордните 13 млрд. долара миналата година според доклад на Германския икономически институт.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар