🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите в Тайван поставят на изпитание връзките на острова с Китай

И след победата на неодобрявания от Пекин досегашен вицепрезидент Лай Чин-те, Китай вероятно ще продължи да оказва натиск за обединяване на Тайван.

За гласоподавателите в Тайван въпросът кой от кандидатите ще запази мира в Тайванския проток е от екзистенциално значение.
За гласоподавателите в Тайван въпросът кой от кандидатите ще запази мира в Тайванския проток е от екзистенциално значение.
За гласоподавателите в Тайван въпросът кой от кандидатите ще запази мира в Тайванския проток е от екзистенциално значение.    ©  Reuters
За гласоподавателите в Тайван въпросът кой от кандидатите ще запази мира в Тайванския проток е от екзистенциално значение.    ©  Reuters
* Статията е обновена в 14:24 на 13 януари, когато стана ясен изборът на настоящият вицепрезидент и кандидат управляващата Демократична прогресивна партия Лай Чинг-те, познат на Запад като Уилям Лай, за следващ президент на Тайван. Това показват категорично резултатите от преброяването, няколко часа след като Тайван гласува на президентски и парламентарни избори в събота (13 януари). Опонентът му Хоу Ю-их от Националистическа партия на Китай (КМТ) признаха поражението си и поздравиха Лай за победата в събота следобед. Какво означава това за отношенията Тайван-Китай може да прочетете по-долу в текста от седмичния "Капитал".
Темата накратко
  • Новият президент Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия смята, че запазването на мирното статукво на Тайван зависи от изграждането на по-силни отношения на световната сцена, особено със САЩ.
  • Въпреки че Китайската комунистическа партия никога не е управлявала Тайван, тя претендира за територията като част от Китай.
  • САЩ се ангажират да подкрепят Тайван в случай на опит за нахлуване от Китай, въпреки че естеството и степента на тази подкрепа остават неясни.

Изборите на 13 януари на нов президент в Тайван вероятно ще имат значителни последици за отношенията на острова с Китай, както и за отношенията между САЩ и Китай. Въпреки че Китайската комунистическа партия (ККП) никога не е управлявала Тайван, тя претендира за територията като част от Китайската народна република и не изключва използването на сила за постигане на отдавна заявената си амбиция за "обединение". Все повече хора обаче се смятат за тайванци, а не за китайци, и не искат да имат нищо общо с Пекин.

САЩ се ангажират да подкрепят Тайван в случай на опит за нахлуване от страна на Китай, въпреки че естеството и степента на тази подкрепа остават неясни - политика, известна като "стратегическа двусмисленост". Всичко това превръща Тайван в една от най-големите точки на напрежение в отношенията между САЩ и Китай.

За гласоподавателите в Тайван въпросът кой от кандидатите ще запази мира в Тайванския проток е от екзистенциално значение. Много хора се интересуват и от въпроси, различни от Китай. Но каквото и да решат в събота избирателите ефектите ще се усетят в целия регион.

Кои са кандидатите?

Фаворит е Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП). Лай е вицепрезидент на Цай Инг-уен, която се оттегля от поста поради ограниченията на мандатите. Лай и неговият кандидат за вицепрезидент, бившият тайвански пратеник в САЩ Хсиао Би-Хим, се определят като избор на приемственост.

ДПП смята, че запазването на мирното статукво на Тайван зависи от изграждането на по-силни отношения на световната сцена, особено със САЩ. Някои анализатори смятат, че Лай не е толкова харесван във Вашингтон, колкото Цай или Хсиао, което обяснява една от причините, поради които Хсиао беше избран за негов партньор, въпреки че е обект на китайски санкции. Лай е открито презиран от китайското правителство, което го нарече "пълен смутител", отбелязва The Guardian.

Във вторник Лай Чинг-те обвини Китай в безпрецедентна намеса в изборите, което е отражение на напрегнатата атмосфера, в която избирателите ще отидат до урните в събота. "Китай се намесва всеки път когато в Тайван се провеждат избори, но този път това е най-сериозното, което сме виждали някога", заяви Лай, който в момента е вицепрезидент на Тайван, пред международни медии.

"Без значение дали става въпрос за пропаганда или военно сплашване, когнитивна война или фалшиви новини, те използват всичко това", обяви Лай Чинг-те, цитиран от Financial Times.

Китайската комунистическа партия отдавна се опитва да проникне в тайванското общество и да убеди жителите и социалните групи като част от стратегията си да склони Тайван към обединение с континента.

Правителството на настоящия президент Цай Инг-уен често обвинява Пекин в намеса в изборите. Но забележките на Лай бяха най-силните досега по време на настоящите избори. Те идват по-малко от седмица след като Ма Чихуей, независим кандидат в парламентарните избори, които също се провеждат в събота, беше задържана по обвинение, че е взела финансиране от ККП за кампанията си.

Прокурорите в град Таоюан, където Ма се кандидатира, заявиха, че тя е регистрирала кандидатурата си, след като е получила инструкции от служители на ККП по време на пътуване до Китай през април миналата година, и е взела средства за кампанията в криптовалутата Tether на стойност над 1 млн. тайвански долара (32 хил. долара). Съдията потвърди, че Ма ще бъде държана под стража в изолация, тъй като се счита, че има опасност да избяга. Случаят е най-висшето досега наказателно преследване по закона за борба с инфилтрацията, който забранява на тайванските граждани да действат от името на враждебни чуждестранни сили, за да компрометират демократичните процеси в страната.

Основният кандидат на опозицията е Хоу Юи от по-консервативната партия Гоминдан (КМТ). Хоу е бивш полицай и популярен кмет на град Ню Тайпе. КМТ, която отдавна се бори с имиджа си на елитарна партия, се надява, че работническите корени на Хоу ще привлекат широк кръг избиратели, тъй като партията се стреми да обедини по-възрастните си членове с младите тайванци.

Произходът на Хоу обаче може да се окаже и негова слабост, тъй като някои се питат дали той има необходимия външнополитически опит, за да води Тайван през деликатния баланс в отношенията между САЩ и Китай. Хоу твърди, че засилването на икономическите връзки и започването на диалог с Китай е най-добрият начин за запазване на мира, въпреки че отхвърля идеята за независимост на Тайван и модела "една държава, две системи", предлаган от Китайската комунистическа партия, което кара някои избиратели да не са сигурни в позицията му по въпроса за Китай.

В надпреварата се намесва Ко Уен-дже от новосформираната Тайванска народна партия (ТНП). Ко е популярен бивш кмет на Тайпе, който, преди да влезе в политиката през 2014 г., е бил хирург. Той се опитва да използва научния си опит, за да се представи като технократ, който ще бъде сигурен партньор в президентския кабинет.

През октомври Ко Уен-дже предизвика възмущение, като сравни отношенията между двете страни на пролива с лечение на рак на простатата. Той заяви, че пациентите с рак на простатата често могат да живеят добре в продължение на много години, докато отстраняването на простатата "може да доведе до още по-бърза смърт". Предполагаше се, че това е метафора за важността на съвместното съществуване с врага, но беше широко критикувано - включително от Тайванската урологична асоциация.

Ко твърди, че ТНП предлага "среден път" между ДПП и КМТ по въпроса за Китай, но в действителност неговата политика е по-близка до тази на КМТ.

Какви са основните въпроси

Въпросът за това как Тайван да се справи с Китай доминира в последната част на кампанията. Въпреки че Тайпе отдавна живее под заплахата от китайска инвазия, през последните години напрежението се увеличи, като се наблюдават по-интензивни военни учения, а разузнаването на САЩ предполага, че Китай може да е способен да анексира Тайван през следващото десетилетие.

Китай и КМТ представят вота като избор между война и мир. Подобни аргументи обаче досега не са успели да убедят избирателите да се откажат от ДПП. Цай спечели убедително изборите през 2020 г., когато основна тема в кампанията беше потъпкването на демокрацията в Хонконг, което според Цай трябва да бъде предупреждение за Тайван. Миналия месец тя повтори това послание на митинг за Лай, като заяви: "Не искаме мир в стил Хонконг. Искаме достоен мир."

Въпреки че Тайван отдавна живее под заплахата от китайска инвазия, през последните години напрежението се увеличи.

Но Хоу твърди, че гласуването за ДПП би било равносилно на "изпращане на всички на бойното поле", тъй като би провокирало война с Китай.

Въпреки че в сравнение с други региони на света инфлацията в Тайван е ниска - 2.92% през ноември, много хора все още смятат, че разходите за живот са твърде високи. Повече от една трета от хората казват, че икономическото развитие е най-належащият проблем за следващия президент, което го прави водещ въпрос за избирателите.

Лай и Хоу обещаха да увеличат минималната работна заплата, което е особено важно за по-младите избиратели. Хоу твърди, че ДПП не е успяла да подобри жизнения стандарт, и предлага множество нови социални политики, като например увеличаване на финансираните от държавата грижи за децата и подпомагане на младите хора да си купят жилище.

Но дори дебатите за икономиката в крайна сметка се връщат към политиката. "Предизвикателствата, пред които е изправен Тайван в своята икономика, и предлаганите решения не могат да бъдат напълно отделени от отношенията с Китай", казва пред The Guardian Бони Глейзър, управляващ директор и експерт по Тайван в американския тинк-танк The German Marshall Fund.

Като малък, скалист архипелаг Тайван разчита на внос за почти 97% от енергийните си суровини, което го прави уязвим към смущения в доставките. Енергийната сигурност е ключов проблем за много избиратели. През 2017, 2019 и 2022 г. имаше масови прекъсвания на електрозахранването, които засегнаха милиони домакинства. В случай на китайска блокада запасите от газ, въглища и петрол биха стигнали за около 200 дни, въпреки че правителството си е поставило цели за увеличаване на резервите.

Тайван разчита на внос за почти 97% от енергийните си суровини, което го прави уязвим към смущения в доставките. Енергийната сигурност е ключов проблем за много избиратели.

Това повдигна въпроса за възраждане на тайванската програма за ядрена енергия, която е в упадък, откакто Цай дойде на власт през 2016 г. Планира се единствената останала атомна електроцентрала да бъде изведена от експлоатация до 2025 г. Хоу обеща да възстанови ядрения енергиен капацитет на Тайван, въпреки че на референдума през 2021 г. се гласува против възобновяването на строителството на ядрена електроцентрала.

Какво означават изборите за Китай

Пекин следи внимателно изборите и се очаква да засили натиска върху острова. В новогодишното си обръщение президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че обединението на родината е историческа неизбежност. ККП все още се надява да използва политически и икономически натиск, за да постигне тази цел, а не тотална война. Министерството на външните работи на Тайван заяви, че е документирало китайските опити за намеса в изборите и ще публикува своя анализ след гласуването.

"Психологическата война [от страна на Китай] в продължение на дълъг период от време оказва влияние върху местния политически дискурс и по-дълбоките наративи", казва Тим Нивън, ръководител на изследванията в Doublethink Lab, неправителствена организация, базирана в Тайпе.

Анализаторът на Китай Бил Бишъп заяви наскоро, че макар да е малко вероятно победата на Лай да провокира незабавна военна атака от страна на Китай, "не се изненадвайте, ако Пекин не изчака встъпването му в длъжност през май, за да започне да предприема действия". Един от отговорите би могъл да бъде спирането на търговското споразумение от 2010 г., което е предмет на неотдавнашни спорове, предполага Бишъп. Някои анализатори очакват и увеличаване на китайските военни учения около острова.

Който и да спечели изборите на 13 януари, отношенията с Вашингтон няма да бъдат сигурни, докато не минат президентските избори в САЩ през ноември.

Все още няма коментари
Нов коментар