Европейски страни предупреждават, че германска такса за транзита на газ ще увеличи нуждата от руски внос

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия заявяват, че берлинската такса може да увеличи "геополитическата зависимост" от Москва

В момента таксата е 1.86 евро за мегаватчас при европейска цена на природния газ около 22.8 евро за мегаватчас.
В момента таксата е 1.86 евро за мегаватчас при европейска цена на природния газ около 22.8 евро за мегаватчас.
В момента таксата е 1.86 евро за мегаватчас при европейска цена на природния газ около 22.8 евро за мегаватчас.    ©  Reuters
В момента таксата е 1.86 евро за мегаватчас при европейска цена на природния газ около 22.8 евро за мегаватчас.    ©  Reuters

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия предупредиха, че може да бъдат принудени да увеличат вноса на руски природен газ заради въведената през 2022 г. такса от Германия върху доставките на газ, преминаващи през нейната територия. Според документ, разпространен сред членовете на ЕС и видян от Financial Times, четирите страни са заявили, че транзитната такса "затруднява достъпа на страните членки в района до вноса на газ от Западна Европа".

"Това може да принуди някои от страните членки да разчитат повече на вноса на газ от Русия, което потенциално увеличава геополитическите им зависимости и би навредило на всички усилия за диверсификация на енергийните източници", добавят те. Чешкият енергиен министър Йозеф Сикела заяви пред FT, че страните от ЕС не трябва "да допускат обезценяване на нашите усилия [за намаляване на зависимостта от руски горива] чрез въвеждане на такси, които облагодетелстват вноса на руски газ".

След като Русия намали доставките по тръбопроводите в отговор на санкциите на ЕС, цените на газа в Европа се повишиха до рекордни нива от над 300 евро за мегаватчас през август 2022 г. Германия въведе транзитната такса през 2022 г., за да покрие разходите за запълване на газовите си хранилища, за да постигне целите на Европейската комисия. В момента таксата е 1.86 евро за мегаватчас при европейска цена на природния газ от около 22.8 евро за мегаватчас.

Но страните от Централна и Източна Европа твърдят, че допълнителните разходи са навредили на усилията им да купуват газ от западните си съседи.

Жалбата идва в момент, когато ЕС се стреми да прекрати целия внос на руски газ, който по данни на Европейската комисия е намалял от около 40% преди началото на войната в Украйна до 8%. Представители на ЕС са заявили, че проучват германската такса на фона на опасения, че тя ще подтикне други държави да вземат същите действия. Италия обмисля въвеждането на подобна мярка през тази година, добавя FT.

В края на миналата година България се отказа от въвеждането на такса за транзита на руски газ през територията на страната.

Комисията заяви, че е наясно със "загрижеността, изразена от различни страни" относно германската такса, като се позова на "защитата на вътрешния пазар и избягването на фрагментация на пазара".

Германия се превърна в основен купувач на втечнен природен газ и сега играе ролята на портал за внос за други европейски държави. Според Аура Сабадус, експерт по енергийните пазари от в консултантската фирма ICIS, германската такса е "значителна бариера" за източните страни - членки на ЕС. Таксата също така "дава добро извинение да се каже, че са направили всичко възможно да диверсифицират [от руския газ], но таксата им е попречила да го постигнат", добавя тя.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jwq000 avatar :-|
    jwq000
    • - 1

    Сега е моментът и ние да вдигнем таксата за пренос на газ през чисто нашия газопровод.

    Нередност?
  • 3
    rambaldievskiev avatar :-|
    rambaldievskievich
    • - 2
    • + 3

    Увеличавайте, увеличавайте нуждата от руски внос на газ, па, чакайте да има ефект от санкции и украинците да отстъпват селище след селище. Поддържайте необходимостта от боеприпаси на макс. 50% от необходимата. Продължавайте да неглежирате факта, че числеността на руските орди е 10-ократно повече от украинската войска. И т. н., и т. н. 'баси скапания алчен за печалби и за безгрижен живот запад, 'баси!... Скоро ще засмърди на ватнически сапоги из цяла Европа и особено в западната й част, ако така продължава. 'баси!...

    Нередност?
Нов коментар