САЩ замениха Русия в Европа: 2023 г. е рекордна за добива на американски газ

САЩ добиват за ден това, което България консумира за година

ЕС, включително и България, влиза в нова ера на газова зависимост
ЕС, включително и България, влиза в нова ера на газова зависимост
ЕС, включително и България, влиза в нова ера на газова зависимост
ЕС, включително и България, влиза в нова ера на газова зависимост

Смяната на караула в газовите доставки на Европа започна постепенно през 2022 г. след руската инвазия в Украйна и в началото на 2024 г. картината е напълно нова. Американският износ на втечнен газ буквално изяде освободения пазарен дял от Русия, а според последните данни Вашингтон отчита рекордни нива на добив на суровината за миналата година.

За никога не е тайна, че рекордният добив автоматично бива пласиран на европейския континент, който почти напълно и успешно замени своята газова зависимост към Русия, с такава към САЩ. По данни на Bloomberg 50% от целия внос през 2023 г. на втечнен газ е дошъл от САЩ, докато руският дял значително намалява. До голяма степен това беше очаквано заради липсата на сериозни алтернативи веднага след като Москва спря доставките по тръбопроводите (без "Турски поток" и един през Украйна). Повечето европейски държави не успяха да диверсифицират източниците си след това, а разчитат отново на един играч - този път това е САЩ.

Данните за 2023 г. са красноречиви - САЩ са добили повече природен газ, отколкото когато и да е било. По пазарни данни на SP благодарение на фракинга Америка е добивала средно по 3 млрд куб. м на ден, което се равнява на количествата, които България консумира за една година.

Звездният момент на САЩ

Преди седмица администрацията на Джо Байдън обяви, че замразява проектите за нови терминали за газификация на втечнен газ. Причината се корени най-вече в идващите избори за нов президент през есента, но подобно решение може да има сериозно отражение на европейския пазар. САЩ е най-големият износител на втечнен газ именно заради наскоро спечеления пазарен дял в Европа. Байдън аргументира спирането на проектите с по-ниски цени на местния пазар и нарастващия климатичен вой срещу фракинга. От една страна, американските компании изкарват значителни приходи заради износ през терминалите, но от друга - Европа може да има нови проблеми във всеки един момент, в който Вашингтон реши да превключи на различна предавка.

Според данни на американската енергийна администрация (EIA) през миналата година средният ръст на добива е с почти 5%, което добавя драстични количества към и без това много работещия газов добив на американска земя. Въпреки че не са потвърдени числата от последните месеци, американското производство със сигурност изпреварва руското с 40%, което само преди години беше немислимо (САЩ вървят към над 1 трлн. куб. м. добив). На практика американската продукция и износ растат всяка година и донякъде от Европа зависи докога това ще продължи.

Въпреки че руският газ в Европа няма как да бъде занулен, той играе все по-малка роля в потреблението на континента. Пример за това е и България, която в сравнение с 2022 г., когато почти целият газ в страната беше руски, сега купува основно американски и азерски.

Основният проблем с голямата зависимост на Европа е, че събития като решението на Байдън да замрази LNG проектите могат да изиграят лоша шега при дългосрочни договори и цените на европейските консуматори. Не само това, но и пътят на танкера между Европа и Северна Америка прави европейската консумация доста по-лабилна от гледна точка на гъвкавост. Голямото предимство на руския газ заради тръбопроводите и лесната логистика няма как да бъдат прехвърлени и точно това повдига въпроса дали газовата зависимост на европейските държави трябва да бъде толкова изразена в една посока.

Норвегия е тук

Един от ключовете към европейските газови доставки в последните месеци е Норвегия. Реално погледнато, скандинавската страна е най-големият фактор при доставките на газ през тръбната мрежа на Европа. През 2022 г. норвежкият добив нарасна със 7.5% на годишна база (122 млрд куб.м) , след като Европа отчаяно търсеше свободни количества след началото на войната в Украйна.

Днес е твърде възможно добивът да е още по-значителен, тъй като Норвегия има голям LNG флот, който може да захранва европейските терминали. Според данни от първата половина на 2023 г. норвежкият внос в ЕС е бил 29% и с по-голям дял от американския втечнен газ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 5

    Вчера наша Кристалина Георгиева излиза и казва, ще има икономическо възтановяване навсякъде само в Европа не. Глупава и слаба Европа те първа ще плаща сметката за това, че остави да бъде водена от американската администрация в момента за носа и. Цялата политика от десетилетия на САЩ е да скара Русия с мотора на ЕС Германия. Да взривят важния за икономиката и бизнеса ти Северен поток и ти да не кажеш нищо е показателно за падението, страха и зависимостите на лидерите в Европа. Евтините природни ресурси от Русия винаги са държали ЕС конкурентно способен на китайската и американската икономика. Днес САЩ насилствено сменят неудобни правителства с цветни и кървави революции, с пробитите национални медии и съдебни системи, с военни преврати, разпалват войни. Слагат си марионетки и карат държавите им да купуват скъпи оръжия от тях, останалите да се откажат от руския газ и да купуват американски, да се откажат от бизнеса и връзките си с Русия. Настройват младите хора да мразят и ненавиждат руската държава и лидера и. САЩ никога не са купували до сега толкова уран от Русия, карат ни нас да платим милиони за проучване дали може централата ни работи с уж не руски уран. Утре ще ни продават на тройни и петорни цени същия този руски уран, който ще мине за американски или френски. Руските банки съответно с рекорни проходи от 30-40 милиарда долара.
    И преди да ме обявите първично за путинист да ви кажа, че всичко това няма как да не свърши скоро. Западният европеец гледа само собствения си стандарт, да живее добре и да има прилични доходи, само тук има разделени на русофили и русофоби и европееца там не вижда заплаха за държавите им от лошата Русия. Сегашната васална политическа класа ще бъде сменена навсякъде къде с по-радикална алтернатива къде с по-национално отговорни партии. Началото ще дойде със следващите Евроизбори, които са изключително важни, а след това и с избора на президент в САЩ!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Горното съчинение в газетата е апотеоз, че пропагандата замени елементарната капиталистическа логика.
    Вече не изгодното/евтиното/сигурното е основата на развитието на капитализма, а идеологически провилното. И това далеч не е единственият парадокс, който се тика в устата на потребителското поколение.
    Розово-зеленият ЕС се вкарва в свредела на т.нар. Зелена сделка, докато цяла Азия, Африка, Латинска гори кюмюр и хич ѝ е през (...-а) за въглеродния отпечатък, който оставя. Може ли в глобалния свят розова Европа да е зелен остров?
    Може, за тия в Карлуково...

    И друго - американският газ е предимно шистов. Не мога да намеря филмчето на Грийнпийс отпреди години какво остава след изтискването на почвата след US газовиците - Марс!

    Тъжни години чакат ЕС, който десетилетия не успя да свали престилката на слугиня на хегемона. Сега, когато хегемонът е на смъртен одър, застарялата слугиня, на която оня дори не венасял осигуровки, продължава да илюстриря като по учебник Стокхолмския синдром...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 3

    Направо е на смъртен одър хегемонът. Жив да го оплачеш. С 318 милиона население произвежда повече стоки и услуги от Китай, който има... 1.4 милиарда човека население. А лъжите за шистовия газ се измислят и разпространяват... ясно от кого. От този, който изпитва панически ужас от спирането на приходите от продажбата на природните ресурси.

    Нередност?
Нов коментар