🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Черна гора се стреми към членство в ЕС през 2028 г.

Премиерът Милойко Спаич иска да се присъедини към съюза преди другите страни от Западните Балкани

Милойко Спаич (в средата) казва, че страната му е по-добре подготвена от други балкански държави, които се намират на различни етапи от процеса на разширяване
Милойко Спаич (в средата) казва, че страната му е по-добре подготвена от други балкански държави, които се намират на различни етапи от процеса на разширяване
Милойко Спаич (в средата) казва, че страната му е по-добре подготвена от други балкански държави, които се намират на различни етапи от процеса на разширяване    ©  Reuters
Милойко Спаич (в средата) казва, че страната му е по-добре подготвена от други балкански държави, които се намират на различни етапи от процеса на разширяване    ©  Reuters

Черна гора настоява да се присъедини към ЕС още през 2028 г., тъй като войната на Русия в Украйна накара Брюксел да се замисли, че е нужно по-бързо да се приемат нови членове в блока, заяви премиерът на балканската страна. Милойко Спаич казва пред Financial Times, че страната му е по-добре подготвена от други балкански държави, които се намират на различни етапи от процеса на разширяване. "Нашата стратегия е 28 до 2028 г.", каза 36-годишният бивш инвестиционен банкер.

Десет държави са на опашката за присъединяване към ЕС, като за някои от тях процесът на присъединяване е започнал преди десетилетие или повече. Черна гора започна преговори за членство през 2012 г., след като шест години по-рано се отдели мирно от Сърбия след разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век.

Спаич твърди, че до напускането на Великобритания в блока вече са членували 28 държави и следователно малката балканска държава с население от 626 хил. души няма да се окаже бреме, докато Подгорица наваксва в икономическо отношение и хармонизира законите си.

"Нашият приятел Обединеното кралство напусна ЕС. Има един празен стол", каза той. "Черна гора е много ниско висящ плод."

Забавяне на процеса

Последната страна, която влезе в ЕС, е Хърватия - през 2013 г. След това процесът се забави, тъй като държавите членки изразиха загриженост за страните кандидатки, които се борят с престъпността и корупцията. Но плановете за разширяване на блока станаха отново актуални след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди две години.

Миналата година Брюксел започна преговори за членство с Украйна и Молдова и призна Грузия за кандидат за членство. На кандидатите от Западните Балкани - Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Сърбия, както и на потенциалния кандидат Косово, беше казано да се подготвят за присъединяване до края на десетилетието. Продължилите десетилетия преговори за присъединяване на Турция обаче остават в застой.

Черна гора подкрепя своите съседи, но не би ги чакала, каза Спаич, тъй като решаването на предизвикателствата, пред които са изправени някои от тях, може да отнеме години.

Пет държави от ЕС не признават суверенитета на Косово, а единството на Босна е застрашена от сепаратистката реторика на сръбските политици. Сърбия се бори да се откъсне от орбитата на своя съюзник Русия, като отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Какво предприема Черна гора

Но Черна гора може да действа бързо, каза Спаич. Страната му е направила съдебни реформи, ограничила е използването на пари в брой при големи сделки, например с недвижими имоти, за да изкорени прането на пари, и работи за противодействие на организираната престъпност.

"Реформите трябва да бъдат възнаградени скоро, "[иначе] какъв е смисълът от подхода, основан на заслугите", казва черногорският премиер.

Комисарят на ЕС по въпросите на разширяването Оливер Вархели заяви пред FT миналия месец, че кандидатурите за присъединяване на Балканите ще бъдат "ускорени", но че върху страните лежи отговорността да "докажат, че трябва да бъдат приети бързо".

Възможностите за инвеститорите включват големи инфраструктурни проекти, като магистрали по Адриатическо море и към Сърбия, както и модернизация на няколко летища, морски пристанища и железопътни линии, които според Спаич трябва да бъдат завършени до края на десетилетието.

В миналото Черна гора е управлявала лошо големи строителни проекти, като например договор от 2014 г. за къс участък от магистрала, който изложи икономиката на риск от китайски заем в размер на 1 млрд. долара - една четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната по това време - и използва ключова инфраструктура, включително важни морски пристанища, като обезпечение.

Подгорица си е взела поука и е намалила тази експозиция до значително под 10% от БВП, каза Спаич.

Той се дистанцира също така от До Квон, южнокорейския предприемач, който стои зад срива на криптотокена TerraUSD през 2022 г. на стойност 40 млрд. долара, който беше арестуван в Черна гора миналата година и очаква екстрадиция в САЩ.

Квон, който се срещна със Спаич през 2018 г., по-късно го обвини, че е поискал финансова подкрепа за кандидатурата му за изборите миналата година. Спаич отрече това и настоя, че страната му ще изкорени незаконността от финансите.

"Мисля, че [случаят с До Квон] работи в наша полза, добави той. Показваме, че няма да толерираме лошото поведение."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    xte29566872 avatar :-?
    xte29566872
    • - 1
    • + 2

    Тоя дребния вляво от коя балканска държава е?

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 4

    Я преводачката да си прочете отново безумното съждение "Сърбия се бори да се откъсне от орбитата на своя съюзник Русия, като отказва да се присъедини към западните санкции срещу Москва."

    Некомпетентност, неразбиране, непознаване, но послушен - това е Капитал.
    И все повече си личи.

    Нередност?
Нов коментар