🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Адвокатите призоваха за разследване на паралелното правосъдие; Парламентът прие ветото на президента и уреди по нов начин статута колегиите във ВСС

Годишното общо събрание на адвокатите в страната се проведе през уикенда. На форума дойдоха и направиха изявления президентът Румен Радев, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, министърът на правосъдието Атанас Славов и др.
Годишното общо събрание на адвокатите в страната се проведе през уикенда. На форума дойдоха и направиха изявления президентът Румен Радев, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, министърът на правосъдието Атанас Славов и др.
Годишното общо събрание на адвокатите в страната се проведе през уикенда. На форума дойдоха и направиха изявления президентът Румен Радев, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, министърът на правосъдието Атанас Славов и др.
Годишното общо събрание на адвокатите в страната се проведе през уикенда. На форума дойдоха и направиха изявления президентът Румен Радев, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, министърът на правосъдието Атанас Славов и др.
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Лавина от новини и коментари с разкрития за мащабните мрежи за влияния и шантаж на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото заеха централно място в медиите и в публичното пространство през последните седмици.

В началото на миналата седмица Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет създаде временна комисия за проучване на дейността на Нотариуса, след като преди това изслуша в едно заседание Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и Николай Стайков от АКФ.

Междувременно цялото ръководство на Софийската районна прокуратура подаде оставка, като четиримата зам. районни прокурори се разграничиха от шефката си Невена Зартова. Новият изпълняващ длъжността районен прокурор на София е Светлана Митова от Върховната касационна прокуратура.

В четвъртък временната парламентарна комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса проведе седемчасово изслушване на съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска, доскорошния районен прокурор на София Невена Зартова и гръцките бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис. Това е второто изслушване в комисията, след като седмица по-рано пред комисията дебютираха представителите на Антикорупционния фонд - Бойко Станкушев, Андрей Янкулов и Николай Стайков.

По темата четете още:

Адвокатурата иска разследване на паралелното правосъдие и законово решение за адвокатските хонорари

Общото събрание на адвокатите в страната, което се проведе в събота и неделя, показа много проблеми и разделение във Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Адвокатите гласуваха декларация, с която поискаха незабавна реакция на държавата срещу паралелното правосъдие и остро заклеймиха бездействието на прокуратурата по казусите с Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото. Ако адекватно разследване е невъзможно, "поради евентуално участие на административни ръководители и прокурори на всички нива в прокуратурата, включително и във Върховната прокуратура, то призоваваме специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците му да бъде сезиран по съответния ред и да започне самостоятелно разследване!", се казва в декларацията.

Адвокатите поискаха и спешни законодателни промени за справедливо уреждане разноските за адвокатска защита. Това се налага след решение Съда на Европейския съюз (дело С-438/2022 г.) от 25 януари т.г., обявило за несъответна на правото на ЕС наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, което пък стана повод съдилищата да започнат да присъждат занижени хонорари (всичко по темата в публикацията на Лекс).

В същото време пред общото събрание известният адвокат Ина Лулчева подаде оставка като член на ВАдС и негов зам.-председател с мотив, че не желае да участва в съвет, управляван от едно ръководено от Валя Гигова мнозинство, което се стреми да овладее адвокатурата. Валя Гигова е член на ВАдС. (Изявлението на Ина Лулчева вижте в ДеФакто.)

Съдийската и прокурорската колегии стават юридически лица и първостепенни разпоредители с бюджет

До избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, Съдийската колегия и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет, които изпълняват функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет по смисъла на конституцията, са юридически лица и първостепенни разпоредители с бюджет. Това записаха в петък депутатите в Закона за съдебната власт през преходните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които парламентът повторно гласува, след като се съобрази с ветото на президента. Така беше преодолян проблемът с противоконституционното "възкресяване" на пленума на ВСС до избирането на новите два съвета. Предстои обнародване на закона.

Ново питане до КС: Редно ли е прокуратурата да се споразумява с трафиканти на хора без участието на жертвите

Плевенската съдийка Владислава Цариградска сезира Конституционния съд за споразуменията на прокуратурата с трафиканти на хора в досъдебното производство. Поводът са споразумения с членове на организирана банда за трафик на жени, които се отървават с леки присъди, а жертвите са напълно изключени от процедурата. Докладчик по това дело ще бъде новата конституционна съдийка Десислава Атанасова. Това е второто съдийско питане до КС след промените в Конституцията, което показва, че системата има готовност за приложението им.

Преди това и съдия Борислав Белазелков получи първото си дело в КС - по искане на депутатите от "Възраждане" и ИТН срещу Закона за ратифициране на Споразумението за финансов принос между България и ЕК съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Необходимите законови промени след измененията в Конституцията



Правото на всеки съд да сезира Конституционния съд налага да се предвиди основание за спиране на делото при допускане на искането. Това коментира бившият конституционен съдия Благовест Пунев по повод последните промени в Конституцията, които предвидиха възможност за всеки съд по искане на страна по делото или по своя инициатива да сезира Конституционния съд с искане за установяване на несъответствие между закон, приложим по конкретното дело, и Конституцията.

Отнемането на книжката заради висока скорост или алкохол вече ще важи в целия ЕС. В момента, ако шофьор бъде хванат да кара пиян или с много висока скорост в друга държава, правото му да шофира може да бъде ограничено, но само в държавата, в която е извършено нарушението. С новата директива, която е част от стратегията за "Нулева смъртност на пътя до 2050 г.", забраната за шофиране ще важи в целия ЕС. Мярката трябва да намали трансграничните нарушения, голяма част от които сега са безнаказани заради липсата на обмен на данни между страните членки.

От Съвета на Европа потвърдиха, че Сакскобургготски ще връщат 1.6 млн. евро, ако загубят делото за горите. Ако българският съд окончателно реши в полза на държавата делото за собствеността на 16 500 дка гори, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок ще са длъжни да върнат изплатеното им обезщетение 1.6 млн. евро, присъдено по делото "Сакскобургготски и Хробок" от съда в Страсбург. Това отговарят от Генерална дирекция "Права на човека и върховенство на закона" на Съвета на Европа на въпрос на Министерството на правосъдието.

Безнаказаното пране на пари разкачва България от западната финансова система. Влизането в "сивия" списък на FATF ще има неприятни последствия за финансовия сектор и цялата икономика. Основното заключение е, че държавата ни няма работеща система за противодействие (предотвратяване, хващане и наказване) на пране на пари. Докато законодателството ни е транспонирало добре Петата директива на ЕС за борба с прането на пари, прилагането на тези правила от държавните органи или липсва изцяло, или е имитация на работа с нулева ефективност. Коментар на Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта и съобщенията.

Избрано от други медии

Ново тълкувателно решение: При цесия арбитражната клауза следва вземането. "Арбитражният съд е компетентен при прехвърляне на вземане да разгледа и решава спорове между приобретателя на вземането и длъжника на това вземане по силата на арбитражно споразумение/клауза, сключени между прехвърлителя и длъжника." Това прие Търговската колегия на ВКС с Тълкувателно решение №1/2023 г. Не се изисква изрично овластяване за включване на арбитражно споразумение в договор, а е достатъчно да е налице упълномощаване за сключването на самия договор. (Лекс)