Intel започва производство на чипове за Microsoft, докато AI стимулира търсенето

Американската компания си поставя цел 50% от полупроводници в света да се произвеждат в САЩ и Европа след десетилетие

Търсенето на продуктите на Intel расте рязко, като това е водено и от възхода на генеративния изкуствен интелект
Търсенето на продуктите на Intel расте рязко, като това е водено и от възхода на генеративния изкуствен интелект
Търсенето на продуктите на Intel расте рязко, като това е водено и от възхода на генеративния изкуствен интелект    ©  Reuters
Търсенето на продуктите на Intel расте рязко, като това е водено и от възхода на генеративния изкуствен интелект    ©  Reuters

Американската компания за чипове Intel ще произвежда полупроводници от висок клас за Microsoft, става ясно от съобщение на двете компании. Самата тя се стреми към това да се конкурира с TSMC и Samsung за доставка на следващото поколение силиций, използван в изкуствения интелект, за клиенти по целия свят.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза на събитие на компанията, че Intel е готова да "възстанови западното производство в мащаб", подкрепена от геополитически опасения във Вашингтон относно необходимостта да върне водещото производство обратно в САЩ, съобщава Financial Times.

Новите лица и цели на Intel

Откакто Гелсингер поема контрола преди три години, Intel прави опити да се наложи като бизнес, който създава чипове, проектирани от други компании, за да си възвърне предимството в производството на най-модерните полупроводници. Търсенето на продуктите на Intel расте рязко, като това е водено и от възхода на генеративния изкуствен интелект. За компанията обаче все още остава убеждаването на клиентите, че ще третира чиповете им по същия начин както тези, които сама проектира.

Intel си поставя цел да гарантира, че 50% от полупроводници в света ще се произвеждат в САЩ и Европа след десетилетие в сравнение с 20% днес. В момента световното производство е съсредоточено в Азия и най-вече в Тайван.

Гелсингер казва, че компанията става "фокусирана върху потребителите" до маниакалност. За да отрази това, тя се организира в две поделения - Intel Foundry, отговарящо за производството на полупроводниците, и Intel Products, което участва в дизайна им. Изпълнителният директор на компанията добавя, че тя създава две нови организации и вече е сключила сделки на обща стойност 15 млрд. долара.

За отношенията с Microsoft

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела казва, че от компанията подкрепят заявката на Intel да стане водещ световен производител но чипове. Intel вече работи върху производството на чип, проектиран от Microsoft, при който се използва процесният възел на Intel 18A. Съответният възел на компанията е производствен процес, който прави полупроводниците по-малки и енергийно по-ефективни.

Тайванската компания TSMC и южнокорейската Samsung внедряват своя собствена технология за производство на следващото поколение авангардни чипове за захранване на смартфони, центрове за данни и изкуствен интелект. Intel е една от няколкото компании, включително Nvidia и AMD, проектиращи чипове от висок клас, които предлагат огромната изчислителна мощност, необходима за внедряването на изкуствения интелект. "Чрез нашата леярна искаме да произвеждам всеки AI чип в индустрията", заявява Гелсингер.

Те включват полупроводници, базирани на структурата на британския дизайнер на чипове Arm. Главният изпълнителен директор на Arm - Рене Хаас, се появи на същото събитие, за да обяви своето партньорство с Intel, иронизирайки, че като се има предвид тяхната история, партньорството на двете компании е само по себе си странно. Проектите на Intel са базирани на архитектурата X86, която се конкурира с тази на Arm.

В подкрепа на новите технологии

Федералният закон за чиповете, приет през 2022 г., обещава 52.7 млрд. долара финансиране за изследвания, развитие и производство на полупроводници в САЩ. Малко по-рано администрацията на Байдън обяви, че базираната в Калифорния GlobalFoundries ще получи 1.5 млрд. долара за ново съоръжение, разширяване на производството и модернизация на обекти в Ню Йорк и Върмонт, производство на автомобилни, комуникационни и отбранителни полупроводници. Гелсингер каза, че собствената федерална субсидия на Intel съгласно Закона за чиповете ще бъде обявена "много скоро".

OpenAI, Google и други, които изграждат и прилагат големите езикови модели зад генеративния изкуствен интелект, ще изискват "умопомрачителен" обем от полупроводници през следващите години, а търсенето на най-модерните чипове "просто ще избухне", коментира американският министър на търговията Джина Раймондо, когато се появява на екрана на събитието. "Intel е най-голямата компания за чипове в страната", казва още тя.