🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай тихо намалява зависимостта си от чуждестранни технологии за чипове

Компании като Huawei развиват местните доставчици

От потребителски устройства до автомобили - Китай многократно е показвал умението да имитира най-модерните чуждестранни технологии. Въпреки това полупроводниците, захранващи цифровата икономика, се оказаха по-трудни за овладяване. През последните години това беше източник на голямо безпокойство сред политическия и бизнес елит в страната. Американското решение от 2022 г. да спре износа за страната на най-мощните си чипове и оборудване за производство на чипове ясно показа задушаващата хватка, която китайските геополитически съперници имат върху индустрията. През декември миналата година китайският внос на литографски машини, отпечатващи схеми върху силициеви подложки, нарасна с 450% в сравнение с предходната година, тъй като местните производители на чипове се състезаваха да купят модерните комплекти на нидерландския пазарен лидер ASML, преди да влязат в сила нидерландските ограничения на износа през януари.

Удвояване на усилията, но в условията на секретност

Въпреки че китайското правителство от много години отпуска субсидии на местната индустрия за чипове, нарастващата загриженост относно търговските ограничения, налагани от Америка и нейните съюзници, го накара да удвои усилията си. През 2022 г. китайското правителство увеличи националните усилия, често наричани проект "Информационна иновация", или xinchuang, който има за цел да замени чуждестранните доставчици на, наред с други неща, полупроводникови технологии. Нещо повече, докато преди държавата подтикваше неохотните производители на чипове да си сътрудничат с местни доставчици, сега техните инвеститори и управителни съвети изискват това като вид гаранция срещу търговски войни. В резултат на това китайската верига за доставки на полупроводници непрекъснато се задълбочава. Но има ли възможност някога да се изравни с тази на съперниците си?

Китайската индустрия за чипове работи в условия на секретност. Пробивите и неуспехите често се считат за държавна тайна, чието разкриване може да доведе до арести. През август Huawei, китайски технологичен шампион, шокира света, произвеждайки смартфон, съдържащ 7-нанометров (nm) чип, благодарение на който е способен на 5G интернет скорост. Сега се носят слухове, че компанията е на прага на създаването на чипове с размер 5 nm в партньорство със SMIC, най-големия производител на чипове в Китай. Твърди се, че чиповете Ascend на Huawei, които са произведени от компанията за AI приложения, се използват от компании като Baidu, местен гигант в областта на търсачките и създател на Ernie, китайския отговор на ChatGPT. Подобно на Nvidia, американския шампион сред AI чиповете, Huawei е произвел собствена софтуерна платформа, наречена CANN, която помага на разработчиците да използват нейните чипове, за да създадат AI модели.

Всичко това все още задържа китайската индустрия за чипове далеч от технологичния предел. Дори и Huawei и SMIC да успеят да произведат 5 nm чипове, те ще останат далеч зад южнокорейския технологичен гигант Samsung и тайванския производител на чипове TSMC, които започнаха масово производство на 3 nm чипове през 2022 г. Липсата на модерно литографско оборудване в Китай ще бъде голяма пречка за по-нататъшния напредък. През декември водещ акционер в SMEE, основната надежда на Китай в литографията, заяви в социалните мрежи, че машините на компанията успешно са създали 28 nm чипове - въпреки че след това бързо изтри подробностите, предизвиквайки голямо объркване. Ако това е вярно, компанията все още изостава от ASML, чиито най-модерни машини могат да произведат 3 nm чипове.

Постепенно намаляване на зависимостта

Погледнете обаче встрани от най-модерните технологии и ще видите, че Китай постепенно намалява зависимостта си от чуждестранни технологии за полупроводници. Huawei, която през 2019 г. беше попарена от санкции, които отрязаха достъпа ѝ до американски технологии, активно развива по-широката китайска екосистема за производство на чипове. Съобщава се, че компанията си сътрудничи тясно с редица производители на чипове чрез съвместни инвестиции или обмяна на персонал. През март миналата година тя обяви, че е направила редица пробиви в разработването на софтуер за автоматизация на електронното проектиране (EDA), който се използва за генериране на чертежи за чипове, което според нея ще освободи китайската индустрия от нуждата да разчита на чуждестранни доставчици на инструменти за 14 nm и по-големи чипове. Въпреки че не е потвърдено, широко се твърди, че нейният партньор в това е Empyrean, китайски производител на EDA оборудване, чиито продажби нараснаха рязко през последните години.

Подобно сътрудничество се случва все по-често. В миналото китайските производители на чипове разчитаха на вноса на изпитани машини от чужбина. Сега някои от най-големите, включително SMIC, станаха по-склонни да тестват местни алтернативи. Това дава възможност на доставчиците да получат обратна връзка и да подобрят дизайна си. Въпреки че това е свързано със значителни разходи - и рискове - за производителите на чипове, смята се, че китайското правителство улеснява процеса, като предоставя субсидии на тези от тях, които купуват местно оборудване.

Резултатът е голям стимул за китайските производители на оборудване за производство на чипове. Местният пазарен дял на китайските производители на инструменти за изработване на подложки се е увеличил от 4% през 2019 г. до около 14% миналата година, смята брокерската компания Bernstein. AMEC, китайска фирма, чиито машини се използват за отстраняване на остатъчния материал от чипа, контролираше 10% от китайския пазар през 2021 г. Оттогава насам компанията бързо спечели дял от чуждестранни конкуренти като американската Lam Research (където е работил нейният основател Джералд Ин). Bernstein смята, че миналата година пазарният дял на AMEC е достигнал 16% и ще нарасне до около 30% до 2025 г. Naura, аналогична фирма, смята, че продажбите ѝ са нараснали с 50% през миналата година. Wazam, китайски доставчик на покритието, използвано за изолация на полупроводници, също започва да си пробива път, като в момента се провежда изпитание в местен производител на чипове.

Според скорошни изчисления на американското търговско министерство през последното десетилетие Китай вече е налял субсидии за около 150 млрд. долара в своята индустрия за производство на чипове. Чрез различни инвестиции правителството вече присъства в цялата верига за доставки на полупроводници в страната. SMIC е частично държавна собственост, както и AMEC. Empyrean е мажоритарно притежавана от държавна фирма. Правителството на Шънджън, южния град, където е базирана Huawei, инвестира в много от производителите на чипове, с които работи компанията. Нищо от това не е толкова ефективно, колкото да се разчита на световните вериги за доставки. Това показва, че китайските власти имат предвид не ефективност, а сигурност. И те са решили, че цената си струва.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар